Δυο μουσουλμάνοι της Θράκης έστησαν το κατασκοπευτικό δίκτυο στο Καστελόριζο

Δυο μουσουλμάνοι της Θράκης, Έλληνες στην υπηκοότητα, είχαν στήσει το κατασκοπευτικό δίκτυο που έδινε πληροφορίες στην Τουρκία για τις στρατιωτικές κινήσεις της Ελλάδας στο Καστελόριζο και όχι μόνο.

Ο ένας κατάσκοπος είναι γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο ο οποίος είχε στρατολογήσει μάγειρα σε πλοίο της γραμμής Ρόδος – Καστελόριζο, που του έστελνε φωτογραφίες ελληνικών πλοίων στην περιοχή.

Ο δεύτερος κατάσκοπος είναι μάγειρας σε επιβατικό πλοίο. Ο μάγειρας έχει ομολογήσει την πράξη του στις ελληνικές Αρχές. Η πιθανότερη εκδοχή, σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ, είναι ο υπάλληλος του προξενείου να στρατολόγησε τον μάγειρα για να λαμβάνει πληροφορίες εθνικής σημασίας.

Ο μάγειρας είχε αναλάβει να στέλνει στον υπάλληλο του προξενείου φωτογραφίες πλοίων αλλά κυρίως πληροφορίες για το πότε αναλαμβάνουν σκοπιά Έλληνες στρατιώτες σε στρατόπεδα και στρατιωτικές ζώνες. Κατάφερνε το σκοπό του κάνοντας συνέχεια με το πλοίο όπου εργαζόταν το δρομολόγιο που συνδέει τη Ρόδο με το Καστελόριζο.

Η δράση των κατασκόπων ξεκίνησε από τον Αύγουστο και μετά, όταν Έλληνες πράκτορες άρχισαν να τους παρακολουθούν. Οι ελληνικές Αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του μάγειρα, όπου βρέθηκαν λάπτοπ και κινητά τηλέφωνα, η εξέταση των οποίων θα δείξει στις Αρχές το μέγεθος της κατασκοπευτικής τους δράσης.

Το περασμένο καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια της έντασης με την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή είχαν αναπτυχθεί ελληνικά πολεμικά σκάφη. Όποτε το καράβι στο οποίο εργαζόταν ο μάγειρας περνούσε από την περιοχή, εκείνος έβγαζε φωτογραφίες από τις θέσεις των ελληνικών σκαφών και τις έστελνε στον υπάλληλο του τουρκικού προξενείου.

Η εκτίμηση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι πως ο υπάλληλος του προξενείου είχε στρατολογήσει τον μάγειρα. Αυτό είναι το ενδεχόμενο που εξετάζει η ΕΥΠ και εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο τα στελέχη της είναι η στρατολόγηση και ο τρόπος που έγινε αυτή.

Από την ΕΥΠ γίνονται επίσης επιπλέον έρευνες για να δουν αν ο υπάλληλος του προξενείου έχει στρατολογήσει κι άλλους κατάσκοπους στην περιοχή.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα