Δύο νέες δράσεις ΕΣΠΑ με αβέβαιο μέλλον εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας.

Νέες μεν με αβέβαιο μέλλον δε είναι οι δύο δράσεις ΕΣΠΑ που εξήγγειλε το υπουργείο Οικονομίας, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη του Νοέμβρη και θα αφορούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Η πρώτη ονομάζεται ΕΝΙΣΧΥΩ-ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΩ και ενεργοποιείται  με €300.000.000. Σε αυτήν θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διατήρησαν η αύξησαν  την απασχόλησης τους το τελευταίο έτος .Το ποσοστό ενίσχυσης θα φτάνει και το 70%.

Η δεύτερη δράση αφορά τις μικρές εξαγωγικές επιχειρήσεις και την ανταγωνιστικότητά τους. Η συγκεκριμένη δράση  ενεργοποιείται με €400.000.000 και σκοπός της είναι ο προσανατολισμός των επιχειρήσεων σε νέες αγορές.

Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις που να πιστοποιούν κατά κάποιον τρόπο ότι οι πραγματικά σημαντικές προαναγγελθείσες δράσεις δεν θα έχουν την τύχη των προηγουμένων. Συγκεκριμένα δεν  έγινε σαφές ούτε πώς θα λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων αλλά δεν έθεσαν ούτε τον χρονικό ορίζοντα πότε αυτά τα 700 εκατ. ευρώ θα “πέσουν”  στην πραγματική οικονομία, ώστε να μην μένουν για καιρό  μόνο στα χαρτιά.

Διαβάστε επίσης