Δυο βήματα μπροστά και τρία πίσω η διαιτησία

Χρειαζόταν ο Περέιρα για να καλούνται ξένοι διαιτητές και να γίνει όταν γίνει το VAR;

Δύο βήματα μπροστά και τρία πίσω κάνει η διαιτησία στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν 26 Ιουλίου 2017, όταν η ΕΠΟ παρέδωσε τα… κλειδιά της ΚΕΔ στον Βίτορ Μέλο Περέιρα. Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο Πορτογάλος πρώην διεθνής διαιτητής αναλαμβάνει πρόεδρος στην Επιτροπή και θα είναι υπεύθυνος για τον ορισμό των ρέφερι στα επαγγελματικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και στο Τμήμα Διαιτησίας της Ομοσπονδίας.

Μάλιστα, για να του προσφέρει… καθαρό τοπίο έπειτα από διαβουλεύσεις με τη FIFA και την UEFA, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενέκρινε τροποποιήσεις στον Κανονισμό Διαιτησίας της ΕΠΟ, οι οποίες συμμορφώνονται με τον Κανονισμό για την Οργάνωση της Διαιτησίας στις Ομοσπονδίες Μέλη της FIFA και τη Σύμβαση Διαιτησίας της UEFA.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Οι φωνές για τις αποφάσεις των διαιτητών, ακούγονταν από παράγοντες, ποδοσφαιριστές, φιλάθλους ολοένα και πιο έντονα. Οι διορθωτικές κινήσεις του Περέιρα σχετίζονταν με την απομάκρυνση των Ελλήνων από καίρια πόστα. Στην ΚΕΔ τον πλαισίωσαν ακόμη δύο ξένοι.

Την 1η Φεβρουαρίου 2018 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, παρουσία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA (Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα) και του εκπροσώπου της UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλου, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι «στο υπόμνημα της Επιτροπής περιλαμβάνεται και πρόταση για άμεση προσθήκη στην ΚΕΔ δύο ακόμα μελών από το εξωτερικό, ως συνεργάτες του κ. Περέιρα».

Έτσι τον περασμένο Μάρτιο στην ΚΕΔ προστέθηκε ο 60χρονος Ισπανός βετεράνος Φερνάντεθ Μαρίν σε ρόλο αντί-Κουκουλάκη, ενώ τον Ιούνιο ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ συμπλήρωσε την ξένη τριάδα της ΚΕΔ ως υπεύθυνος για τους βοηθούς διαιτητές.

Η τυπική πεντάδα της ΚΕΔ συμπληρώνεται από τους Καλύβα και Τσαχειλίδη, οι οποίοι έχουν την ευθύνη των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, ενώ οι Τριτσώνης και Κουκουλάκης παραμένουν, με τον πρώτο να ασχολείται με την ανάπτυξη της διαιτησίας και τον δεύτερο με τη λειτουργία του VAR.

Το ταμείο είναι μείον

Μετά από 15 μήνες παρουσίας του Βίτορ Μέλο Περέιρα, τι λέει το ταμείο της διαιτησίας; Χωρίς να παραβλέπει κανείς τα θετικά, είναι στο μείον. Γιατί δεν χρειαζόταν ξένος αρχιδιαιτητής και αλλοεθνείς συνεργάτες προκειμένου να μετακαλούνται για τα ντέρμπι διαιτητές και βοηθοί από τας.. Ευρώπας. Ούτε για να κινηθεί η διαδικασία να προχωρήσει η εγκατάσταση του VAR. Αυτά τα έκαναν πολύ εύκολα και οι Έλληνες παλαίμαχοι διαιτητές που στελέχωναν ή θα μπορούσαν να στελεχώσουν την ΚΕΔ.

Γιατί οι… γνωριμίες του Περέιρα δεν φάνηκαν στη μετάκληση ξένων διαιτητών που ήταν κυρίως από το… καλάθι της FIFA. Η ελληνική διαιτησία καταστρέφεται μέρα με την ημέρα. Όχι μόνο στον τελικό Κυπέλλου και στα ντέρμπι πρωταθλήματος, αλλά σε λίγο σε όλα τα παιχνίδια οι ομάδες θα ζητούν ξένους διαιτητές. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό πέτυχε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής. Το δυστύχημα είναι ότι κανείς από την ΕΠΟ δεν του έχει πει ένα «στοπ, να εδώ. Είσαι αποτυχημένος. Όχι μόνο γιατί εξαφάνισες διαιτητικά ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας και χωρίς κίνητρο κανείς δεν θα θέλει αύριο να γίνει διαιτητής, αλλά γιατί έκανες αποτυχημένες επιλογές με αποτέλεσμα να γίνονται κραυγαλέα λάθη και οι ομάδες να ζητούν ξένους… παντού».

Τι έλεγε ο Περέιρα και τι έχουμε σήμερα;

Τον περασμένο Μάιο σε ερώτηση που είχε γίνει στον Βίτορ Περέιρα για το εάν έχει σκεφτεί να προτείνει ξένους διαιτητές, είχε απαντήσει:

«Μία τέτοια απόφαση εκ μέρους μου θα ήταν σαν να έστελνα σε όλους τους διαιτητές μήνυμα ότι τους θεωρώ ακατάλληλους. Συνεπώς, εάν πίστευα κάτι τέτοιο δεν θα αναλάμβανα τη θέση του προέδρου της ΚΕΔ. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι Έλληνες διαιτητές θα είναι πανέτοιμοι να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις και προκλήσεις όλων των αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων».

Το τι έλεγε ο Περέιρα και ποια είναι η σημερινή κατάσταση, είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό από τον καθένα.

Ο Πορτογάλος προχώρησε σε ορισμό Ισπανού ρέφερι για τον τελικό Κυπέλλου, στα ντέρμπι επιλέγει μόνο ξένους, ενώ οι Έλληνες που επέλεξε καρατομούνται με το καλημέρα για τα χονδροειδέστατα λάθη τους, που αποτελούν ομολογία αποτυχίας.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, ουσιαστικά λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Περέιρα είχε επισημάνει στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ το περίγραμμα στο οποίο θα κινηθεί:

«Δεν είμαι ο Μεσσίας, ο σωτήρας της πατρίδας, αλλά πιστεύω ότι η εθνική και η διεθνής εμπειρία μου μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας σταθερότητας που είναι απαραίτητη στον συγκεκριμένο τομέα. Μετά από διεξοδική ανάλυση, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σύντομα σημαντικά μέτρα για θέματα που θεωρούμε σημαντικά και ωφέλιμα για το μέλλον της διαιτησίας στην Ελλάδα. Θέματα όπως, μεταξύ άλλων, η ανακάλυψη και ανάδειξη διαιτητών, προγράμματα διατήρησης και ανάπτυξης ικανοτήτων ταλέντων των διαιτητών, ακόμη και αλλαγές ή προσαρμογές στην οργάνωση της διαιτησίας. Άλλο ένα θέμα, το ίδιο σημαντικό με τα προηγούμενα, είναι η αξιολόγηση των διαιτητών, οι προαγωγές και οι υποβιβασμοί τους, διαδικασία η οποία θα είναι ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά μας. Μέσω μιας σωστής και καλά μελετημένης επένδυσης στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη όλων των ανθρωπίνων πόρων που συμμετέχουν στη διαιτησία, θα προσπαθήσουμε να μετατρέψουμε κάθε στιγμή σε μια μαθησιακή ευκαιρία. Μπορώ να διασφαλίσω και να δεσμευτώ ότι η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας θα λαμβάνει αποφάσεις με απόλυτα ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο».

Τα περί ανεξαρτησίας και αμεροληψίας δεν φάνηκε να τα ενστερνίζονται οι Ενώσεις που ξεσηκώθηκαν και ζήτησαν εξηγήσεις από τον Περέιρα για τα κριτήρια με τα οποία έκανε τις επιλογές των νέων πινάκων. Ποιοι ήταν αυτοί που του μετέφεραν τις πληροφορίες για την απόδοση των διαιτητών και βοηθών της Football League;

Υπό την προεδρία του Πορτογάλου Βίτορ Μέλο Περέιρα, η Super League έχει προβεί στις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις του πίνακα διαιτητών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Συνολικά από τους περσινούς και τους φετινούς πίνακες διαιτητών Super League τέθηκαν εκτός 26 διαιτητές, ενώ μόλις έξι κατάφεραν να επιβιώσουν σε δύο σεζόν με τον Περέιρα αρχιαιδιαιτητή και να συνεχίσουν και στο επόμενο πρωτάθλημα!

Οι «κομμένοι» την 1η σεζόν Περέιρα (οι πίνακες ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι του 2017), ήταν: Παππάς (Αθηνών), Δελφάκης (Αρκαδίας), Κύζας (Δράμας), Λαμπρόπουλος (Ηλείας), Μήτσιος (Ηπείρου), Φουκάκης (Ηρακλείου), Τίκας (Καρδίτσας), Πουλημάς (Κέρκυρας), Σελίμος (Λακωνίας), Κιοτζένης (Ξάνθης), Σπάθας (Πειραιά), Βοσκάκης (Ρεθύμνου), Φωτιάδης (Σερρών), Δημητρόπουλος (Δ. Αττικής), Γιαννουλάκης (Χανίων), Γιάχος (Χίου), Γκράνας (Θράκης) – Δεν πέρασε τα τεστ.

Οι «κομμένοι» τη 2η σεζόν Περέιρα (οι πίνακες ανακοινώθηκαν στις 22/6/2018):

Καλογερόπουλος (Αθηνών), Στυλιαράς (Αιτ/νίας), Βάτσιος (Δ. Αττικής), Καραντώνης (Ημαθίας), Κατσικογιάννης (Ηπείρου), Μάνταλος (Καβάλας), Νεοφυτιάδης (Κορινθίας), Μπλάνας (Μεσσηνίας), Αρετόπουλος (Τρικάλων), Θάνος (Γρεβενών) – Αποσύρθηκε.

Η ανανέωση δημιούργησε ψευδαισθήσεις για κάτι καλύτερο. Η πρώτη γεύση ωστόσο ήταν κάκιστη. Στις πέντε πρώτες αγωνιστικές έγιναν παιδαριώδη λάθη, που επηρέασαν ή όχι το τελικό αποτέλεσμα. Και τι έκανε ο Περέιρα; Τιμωρίες που έφθασαν μέχρι τους… αποκεφαλισμούς, όπως αυτός του διεθνή βοηθού Βασίλη Καμπούρη, που υπέδειξε οφσάιντ τον επιθετικό του ΠΑΟΚ Ακπόμ και οδήγησε στην ακύρωση του γκολ που πέτυχε στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, αλλά και του Παντελή Σπυρόπουλου στο ίδιο γήπεδο που ακύρωσε καθαρό γκολ του Πανιωνίου στο ματς με τον Ολυμπιακό, καθώς δεν είδε ότι ο σκόρερ Μασούρας καλυπτόταν δύο μέτρα από αμυνόμενο του Ολυμπιακού.

Ένα είναι βέβαιο. Πως οι Έλληνες διαιτητές στην πλειονότητά τους δεν έχουν αυτοπεποίθηση, καθώς κανείς δεν τους έχει περιβάλει με εμπιστοσύνη. Ξέρουν καλά ότι στην πρώτη… στραβή, ο Περέιρα θα τους στείλει σπίτια τους, ενώ και οι ομάδες βρήκαν την ευκαιρία να χτυπούν τον αδύναμο κρίκο του ποδοσφαίρου.

Η ελληνική διαιτησία οδηγείται στον κατήφορο με τα φρένα σπασμένα. Και οι ξένοι όντως φαντάζουν Μεσσίες. Το αδιέξοδο είναι μπροστά. Όταν το πρωτάθλημα προχωρήσει και οι αγώνες έχουν βαρύνουσα βαθμολογική σημασία, ποιος θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά; Ο Περέιρα λειτουργεί διαλυτικά για την ελληνική διαιτησία. Δεν δείχνει καμία εμπιστοσύνη στους Έλληνες και κάνει κακές επιλογές. Ποιος θα σώσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τον Πορτογάλο;

 

Κι αν σου… κάτσει;

Για πρώτη φορά μετά το 1975, ξένος διαιτητής εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου και διηύθυνε αγώνα ελληνικής διοργάνωσης. Ο Ισπανός Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν σφύριξε στον τελικό ανάμεσα στην ΑΕΚ  και τον ΠΑΟΚ και κατά γενική ομολογία ήταν ακριβοδίκαιος. Η συνταγή με την οποία έκλεισε η σεζόν, ακολουθήθηκε και στη νέα, εγκαινιάζοντας τα νέα ήθη κι έθιμα στο πρωτάθλημα. Ο Φινλανδός Ματίας Γκεστράνιους στις 23 Σεπτεμβρίου διηύθυνε το ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ, ενώ ο Ελβετός Σαν Φενταγί τρίτωσε το… καλό με τα σφυρίγματά του στην αναμέτρηση Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ στο «Καραϊσκάκης». Την Κυριακή στο ΟΑΚΑ το ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού θα διευθύνει ο Μαντς – Κρίστοφερ Κριστόφερσεν από τη Δανία.

Οι καλές μέχρι σήμερα διαιτησίες των ξένων έχουν ανοίξει την όρεξη των παραγόντων που επιζητούν παντού αλλοδαπούς. Ο Άρης θέλει ξένους σε όλα τα ντέρμπι και ζητά να μπει και ο Παναθηναϊκός σε αυτά, ενώ και η Λάρισα μετά το ματς Κυπέλλου με τον Πανιώνιο έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα «ακόμα και σε παιχνίδια τοπικών πρωταθλημάτων που έχουν ενδιαφέρον θα παίζουν ξένοι διαιτητές».

Γεγονός είναι ένα. Ότι δεν έχει κάτσει δύσκολη φάση σε κάποιον από τους ξένους που σφύριξαν στον τελικό Κυπέλλου ή στα δύο ντέρμπι πρωταθλήματος. Στο πρώτο χοντρό λάθος θα υπάρχει η ίδια αντιμετώπιση και προσδοκία; Για να είμαστε ακριβείς, λάθη έγιναν από έναν βοηθό στο «Καραϊσκάκης». Ίσως όμως επειδή ο ΠΑΟΚ ήταν νικητής και αυτά ήταν σε βάρος του, να μην ακολούθησε ο… συνήθης με τους Έλληνες ντόρος.

Ο βοηθός Ζογκάι τα έκανε… μαντάρα, καθώς ενώ στο πρώτο ημίχρονο είχε δύο λανθασμένες υποδείξεις (σε βάρος του ΠΑΟΚ) σε δύσκολες φάσεις, σε μια πολύ πιο εύκολη (αυτή του Πρίγιοβιτς στο 69΄) λειτούργησε αντίστροφα και σταμάτησε τον Σέρβο με τραγική υπόδειξη, τη στιγμή που έβγαινε τετ-α-τετ με τον Γιαννιώτη.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα