«Eκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου εις βάρος μου»

Ξέσπασε ο Νίκος Φίλης κατά την παράδοση του υπουργείου Παιδείας στον Κώστα Γιαβρόγλου. Ο απερχόμενος πλέον υπουργός σε ένα πρωτοφανές ξέσπασμα, άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού, αφού έκανε λόγο για συμβόλαιο πολιτικού θανάτου που σκοπό είχε να τον διώξουν από τον υπουργικό θώκο ενώ έστρεψε τα βέλη του προς τον Ιερώνυμο.

«Οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολικού θανάτου σε βάρος μου, στη συνέντευξη Ιερώνυμου στον ΣΚΑΙ και τον Αλ. Παπαχελά. Ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η καθαίρεση του προβληματικού υπουργού στον ανασχηματισμό» είπε αρχικά ο Νίκος Φίλης.
«Αλίμονο στον πολιτικό που δεν έχει συγγράψει από την πρώτη μέτρα τη επιστολή της παραίτησής του όταν έχει τεθεί ζήτημα αρχών. Αυτή η μέρα έφτασε. Ευχαριστώ τους συνεργάτες και φίλους». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της παράδοσης του σχετικού χαρτοφυλακίου στον νέο υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.
«Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό»

Συνεχίζοντας, είπε τα εξής: «Ολοι βρισκόμαστε στις θέσεις μετά από εντολή του λαού και του πρωθυπουργού. Προβλήματα δεν επισημάνθηκαν στις συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό ενώ ήταν πολύ θετικές οι αναφορές στο έργο μας και στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Ξαφνικά, το άριστα 20 μετατράπηκε σε ένα μήνα σε μη προβιβάσιμο βαθμό», σημείωσε.
«Ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής που ξαφνικά βάζει χαμηλό βαθμό ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;
Όσο αυτά δεν εξηγούνται πειστικά, η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει δεκτή.», τόνισε αναφερόμενος προφανώς στις προτάσεις που δέχτηκε για μετακόμιση σε νέο υπουργείο.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι η παρουσία του στο υπουργείο Παιδείας δημιούργησε ορκισμένους εχθρούς, αναφερόμενος στη διαμάχη με την Εκκλησία.

«Είμαστε μπροστά σας για να πούμε λίγα σταράτα λόγια. Δήλωσα ότι εμείς θα ξεκινήσουμε να κτίσουμε από τα κάτω προς τα πάνω. Ρίχνουμε το βάρος εκεί που χτυπά η καρδιά της εκπαίδευσης. Μέσα σε λίγους μήνες προχωρήσαμε στις πρώτες παρεμβάσεις αυτού που ονομάζουμε σχολείο ισότητας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης.
Επιτέλους πρέπει μετά από δεκαετίες το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και να καταργηθούν οι πανελλήνιες, τόνισε ο απερχόμενος υπουργός και πρόσθεσε: Η αριστερά έχει όραμα και σχέδιο για την εκπαίδευση. Προτεραιότητα είναι η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, να υψώσουν το ανάστημά τους σε τείχη μισαλλοδοξίας και ρατσισμού, τόνισε.

Το έργο του υπουργείου Παιδείας είναι πλούσιο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Τάκη Κατσαρό, διευθυντή του γραφείου μου, αδελφό και φίλο, ανέφερε ο κ. Φίλης με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του.
Κατηγόρησε τον Αρχιεπίσκοπο για ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα και επικίνδυνη ρητορική, αναφερόμενος στην «όψιμη αντίδραση του Ιερώνυμου στη δημιουργία τεμένους, παρά τη συμφωνία του προκατόχου του, την ακροδεξιά ρητορική και την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα ότι η Εκκλησία μοιράζει ψωμί μόνο στους Έλληνες.»
Χαρακτήρισε δε ορισμό της παραθεσμικής συμπεριφοράς εκ μέρους της Εκκλησίας την απομάκρυνση υπουργού από την κυβέρνηση.
Πόσο θα συνυπάρχει η έρευνα και η παιδεία με την Εκκλησία στο ίδιο υπουργείο, διερωτήθηκε και ζήτησε, στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να τεθεί επί τάπητος ο διαχωρισμός κράτους – Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα