Έχασε την μπάλα στη διαιτησία η ΕΠΟ

Έχασε την μπάλα στη διαιτησία η ΕΠΟ. Τα γεγονότα μιλάνε με τρόπο αμείλικτο για την κατάσταση στον νευραλγικότερο τομέα που ενισχύει ή όχι την αξιοπιστία των εθνικών διοργανώσεων, καθώς το ζητούμενο δεν είναι μόνο να περιοριστούν οι φωνές διαμαρτυρίας και το αίσθημα αδικίας (που δεν έχει γίνει), αλλά να δομηθεί ένα σύστημα που θ’ αποτελέσει τη βάση ώστε να βγαίνουν και να επιλέγονται καλοί διαιτητές.

Μετά από χρόνια παρουσίας ξένων αρχιδιαιτητών, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει αλλάξει, αλλά χάνεται η ελπίδα. Και αυτό είναι το χειρότερο. Το κύριο ερώτημα που τίθεται για τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή Βίτορ Μέλο Περέιρα, είναι ποια θεωρεί τη στόχευσή του στην Ελλάδα. Προσβλέπει στην εξαφάνιση των Ελλήνων διαιτητών διά της μεθόδου των κακών επιλογών και της αποδόμησής τους; Γιατί προφανώς αυτό τον βολεύει ώστε να εισπράττει 20.000 ευρώ τον μήνα και να κάνει δημόσιες σχέσεις φέρνοντας ξένους διαιτητές β΄ και γ΄ διαλογής. Με τη στρατηγική που έχει χαράξει ο Περέιρα ένα θα πετύχει. Την πλήρη απαξία των Ελλήνων διαιτητών, κάτι που συνεπάγεται πως για να μην υπάρχουν φωνές και αντιδράσεις θα πρέπει να εξαφανιστεί η ελληνική διαιτησία και όλα τα παιχνίδια να τα διευθύνουν ξένοι που επιλέγει αυτός και η παρέα του.

Ήταν 26 Ιουλίου 2017, όταν η ΕΠΟ παρέδωσε τα… κλειδιά της ΚΕΔ στον Βίτορ Μέλο Περέιρα. Πέρασαν 16 μήνες από τότε και η διαπίστωση είναι κοινή σε όσους δεν βλέπουν μόνο το δέντρο, αλλά το κάδρο της διαιτησίας ολόκληρο. Η κατάσταση χειροτέρεψε.

Την 1η Φεβρουαρίου 2018 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, παρουσία της Επιτροπής Παρακολούθησης της FIFA (Χέρμπερτ Χούμπελ, Ιβάν Βέλα) και του εκπροσώπου της UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλου, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε ότι «στο υπόμνημα της Επιτροπής περιλαμβάνεται και πρόταση για άμεση προσθήκη στην ΚΕΔ δύο ακόμα μελών από το εξωτερικό, ως συνεργάτες του κ. Περέιρα».

Έτσι τον περασμένο Μάρτιο στην ΚΕΔ προστέθηκε ο 60χρονος Ισπανός βετεράνος Φερνάντεθ Μαρίν σε ρόλο αντί-Κουκουλάκη, ενώ τον Ιούνιο ο Σουηδός Λιφ Λίντμπεργκ συμπλήρωσε την ξένη τριάδα της ΚΕΔ ως υπεύθυνος για τους βοηθούς διαιτητές.

Ο Πορτογάλος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον καταρτισμό των πινάκων και την επιλογή των διαιτητών στους αγώνες. Αυτός τους επέλεξε με τα δικά του κριτήρια, αυτός τους ορίζει, αυτός τους τιμωρεί. Ποιος είναι ευχαριστημένος από το… έργο του μετά την ολοκλήρωση του ενός τρίτου του πρωταθλήματος; Ελάχιστοι. Οι φωνές διαμαρτυρίας πληθαίνουν. Από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τις ενστάσεις που θέτουν σχεδόν όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος. Η αποτυχία είναι εξόφθαλμα παταγώδης.

Ποια είναι η χρησιμότητα της παρουσίας του Περέιρα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας τελικά; Αν ήταν ο Μπίκας, ο Βασάρας, ο Κουκουλάκης, ο Τριτσώνης, ο Κάκος, ο Κεφαλάς, ο οποιοσδήποτε τέλος πάντων παλαίμαχος διαιτητής, τι χειρότερο θα έκανε από τον Πορτογάλο; Το να καλείς διαιτητές από το εξωτερικό, πόσω μάλλον όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να φέρεις αυτούς που συγκαταλέγονται στην αφρόκρεμα, είναι το μόνο εύκολο. Δεν χρειαζόταν ο Περέιρα για να το κάνει, ούτε οι συνεργάτες του Μαρίν και Λίντμπεργκ.

Το να φθάνεις κακές επιλογές Ελλήνων, που φαντάζουν απροετοίμαστοι, ανίκανοι και με κακή ψυχολογία, επίσης το κάνει ο οποιοσδήποτε. Για να έχουν ξεσηκωθεί σχεδόν όλες οι ομάδες και να ζητάνε ξένους διαιτητές, κάτι δεν πάει καλά. Προφανώς ο Περέιρα αισθάνεται ότι… ψιχαλίζει. Δεν είναι έτσι όμως. Οι παράγοντες, οι προπονητές, οι ποδοσφαιριστές, οι φίλαθλοι βγάζουν την οργή τους για τα όσα συμβαίνουν.

Πλέον φθάσαμε στο σημείο μηδέν. Και περιμένουμε να έλθει το….VAR να σώσει την χαμένη τιμή της ελληνικής διαιτησίας. Γιατί ο Περέιρα το μόνο που κατάφερε είναι να πάνε χρόνια πίσω οι Έλληνες διαιτητές. Και γι’ αυτό μπορεί να μην ήθελε κόπο, ήθελε όμως τρόπο.

Ο Πορτογάλος δείχνει ν’ απεχθάνεται το φως. Στα μουλωχτά έγιναν οι επιλογές των διεθνών διαιτητών και βοηθών. Τους είχε στείλει στη FIFA και μετά έγιναν γνωστά τα ονόματά τους… Περιστασιακά επισημοποιούνται οι τιμωρίες διαιτητών. Ποιοι παραπέμπονται και ποιοι μπαίνουν στο ψυγείο ή καρατομούνται.

Η νοοτροπία του Πορτογάλου προκάλεσε τη μήνη των Ενώσεων με το καλημέρα. Στη γενική συνέλευση του Αυγούστου μπήκε στο στόχαστρο. Του ζητήθηκαν επίμονα εξηγήσεις πώς έκανε τις επιλογές. Πώς εξαφάνισε διαιτητικά ολόκληρα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας κι έμεινε να κοιτάει προς τον… βορρά, επιλέγοντας οκτώ διαιτητές από τη Μακεδονία. Ολόκληρη η Κρήτη δεν έχει κανέναν διαιτητή στη Super League, ενώ οι επτά νομοί της Πελοποννήσου κατάφεραν να εκπροσωπούνται από… δύο διαιτητές. Το λεκανοπέδιο της Αττικής περιορίστηκε στους τρεις διαιτητές (δύο Αθήνα κι έναν Πειραιά, καθώς Ανατολική και Δυτική Αττική είναι στο… πουθενά), όσους δηλαδή και η Θεσσαλονίκη. Όταν Ηράκλειο, Πάτρα, Αγρίνιο, Καλαμάτα δεν έχουν διαιτητή ούτε για δείγμα στη μεγάλη κατηγορία, γίνεται αντιληπτό πως προκαλείται ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που θα ταρακουνήσει το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Τα δικά μας παιδιά

Πολλοί πρόεδροι Ενώσεων απαίτησαν να πληροφορηθούν με ποια κριτήρια ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής προχώρησε στην καρατόμηση ή τον υποβιβασμό διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, καθώς δημιουργήθηκε τεράστιο θέμα με την ομαλή διεξαγωγή των τοπικών πρωταθλημάτων. Ήταν πολλοί αυτοί που απογοητευμένοι από τις εξελίξεις αποσύρθηκαν με κίνδυνο να μην υπάρχουν διαιτητές για τα πρωταθλήματα των Ενώσεων.

Του ζητήθηκαν εξηγήσεις με τέτοια φορτικότητα που αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τα κριτήρια στα οποία στηρίχτηκε για να κάνει τις επιλογές του:

α) Βαθμολογία της περιόδου 2017-18.

β) Επίδοση στα τεστ φυσικής κατάστασης.

γ) Επίδοση στις γραπτές εξετάσεις.

δ) Παιχνίδια που διεύθυναν στην αγωνιστική περίοδο 2017-2018.

ε) Τεχνικές Επιδόσεις και συμπεριφορά.

στ) Ηλικία και προοπτική ανέλιξης στην κορυφή.

ζ) Ακεραιότητα προσωπικότητας και προφίλ διαιτητή.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ΚΕΔ θυμίζει κυβέρνηση που επιδιώκει να παρακάμψει τον ΑΣΕΠ για να βολέψει τα δικά της παιδιά από το παράθυρο. Ακεραιότητα προσωπικότητας και προφίλ το λέει ο Περέιρα, συνέντευξη το λέει η κυβέρνηση.

Ο Περέιρα έκανε τις επιλογές του. Υπό την προεδρία του, η Super League έχει προβεί στις μεγαλύτερες εκκαθαρίσεις του πίνακα διαιτητών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Για την πορεία των επιλογών του καλείται ν’ απολογηθεί πρωταρχικά. Αυτοί είναι το σήμερα και μπορεί ν’ αποτελέσουν και το αύριο της ελληνικής διαιτησίας, και όχι οι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Ιταλοί και Ισπανοί που περνάνε, σφυρίζουν και πάνε σπίτια τους μετά από υπέροχο ταξιδάκι στην Ελλάδα.

Φωνές από παντού

Έχοντας διανύσει τις 10 πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, οι φωνές για τη διαιτησία είναι περισσότερες και μεγαλύτερες από κάθε άλλη σεζόν. Αναρωτιέται κανείς τι θα γίνει προς το τέλος, όταν θα παίζονται το πρωτάθλημα, οι θέσεις στην Ευρώπη, η παραμονή στη μεγάλη κατηγορία.

Οι ξένοι άνοιξαν την όρεξη και με την απαξία που υπάρχει στην ελληνική διαιτησία, βρήκαν την ευκαιρία πέρα από τους μεγάλους, να ζητούν ξένους διαιτητές Άρης, Ατρόμητος, Απόλλων Σμύρνης, Λαμία, ενώ η Λάρισα έσπασε ρεκόρ βγάζοντας τέσσερις ανακοινώσεις σε βάρος ενός ρέφερι (του Στέφανου Κουμπαράκη), κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Λεβαδειακό!!

Ο Άρης, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Θόδωρος Καρυπίδης, με τον επικεφαλής της ΚΕΔ, πριν από το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, είχε εκφράσει την επιθυμία του στα ντέρμπι των «κίτρινων», να ορίζονται ξένοι διαιτητές.

Η Λαμία, έπειτα από τον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, εξέφρασε παράπονα για τη διαιτησία του Βρέσκα και μάλιστα σε ανακοίνωσή της έγραψε χαρακτηριστικά: «Κύριοι της ΚΕΔ, φέρτε ξένους… να τελειώνουμε επιτέλους».

Ο Απόλλων Σμύρνης, μετά τον αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο και τη διαιτησία του Φωτιά, εξέδωσε ανακοίνωση η οποία απευθυνόταν στον Μέλο Περέιρα: «Πάψτε να ενδιαφέρεστε μόνο για την ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν αντέχουμε άλλο. Μαζέψτε τους και φέρτε ξένους διαιτητές και σε εμάς. Διαφορετικά, πείτε μας να αποχωρήσουμε μόνοι μας».

Ο Απόλλων επανήλθε με νέα ανακοίνωση μία εβδομάδα μετά, αυτήν τη φορά με αφορμή τη διαιτησία του Κοτσάνη κόντρα στον Άρη, τονίζοντας εκ νέου στον Πορτογάλο επικεφαλής της ΚΕΔ: «Πριν από μια εβδομάδα, σας ζητήσαμε να στείλετε και σε εμάς ξένους διαιτητές και να πάψετε να βλέπετε τους αγώνες ομάδων όπως ο Απόλλωνας Σμύρνης ως εκκολαπτήριο Ελλήνων διαιτητών. Κατανοούμε ότι στέλνετε τους ξένους διαιτητές στα ματς από τα οποία κινδυνεύει η θέση σας».

Από το περιβάλλον της ΑΕΛ είχαν υπάρξει πληροφορίες ότι ο Αλέξης Κούγιας προτίθεται να ζητήσει αυτοπροσώπως από τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, την παρουσία ξένων διαιτητών στα παιχνίδια της θεσσαλικής ομάδας. Σε κάθε περίπτωση οι «βυσσινί» εμμέσως πλην σαφώς έχουν ταχθεί υπέρ των αλλοδαπών ρέφερι, καθώς μετά την αναμέτρηση με τον Πανιώνιο στο Κύπελλο είχαν εκδώσει ανακοίνωση η οποία έλεγε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ζήσαμε σήμερα με τον Τάση και με τον Γρατσάνη εξηγεί γιατί σε λίγο καιρό ακόμα και σε παιχνίδια τοπικών πρωταθλημάτων που έχουν ενδιαφέρον θα παίζουν ξένοι διαιτητές».

Είχαν προηγηθεί οι ισχυροί του ποδοσφαίρου μας

Ο Ολυμπιακός κατέθεσε αίτημα με κάθε επισημότητα για ξένους διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια του στο πρωτάθλημα, μέσω του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Τάκη Αγραφιώτη, στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο Τ. Αγραφιώτης συναντήθηκε και με τον ίδιο τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, για να του εκφράσει τα παράπονα της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ.

Ο ΠΑΟΚ εξ αρχής είχε ταχθεί υπέρ των ορισμών ξένων ρέφερι, ενώ στη συνάντηση των τεσσάρων μεγάλων ομάδων με τους εκπροσώπους των UEFA και FIFA, που έγινε στο Χίλτον τον περασμένο μήνα ζήτησε αλλοδαπούς διαιτητές σε όλα τα παιχνίδια των διεκδικητών του τίτλου και όχι μόνο στα ντέρμπι!

Ο Παναθηναϊκός υπέβαλε παρόμοιο αίτημα για ξένους διαιτητές σε όλα τα ντέρμπι, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της «πράσινης» ΠΑΕ, Βασίλης Κωνσταντίνου, με τον Μέλο Περέιρα.

Μέσα σε τρεις μήνες οι 8 από τις 16 ομάδες της Super League έχουν ταχθεί υπέρ των ξένων διαιτητών.  Σε αυτές πρέπει να προστεθούν Ξάνθη, ΟΦΗ και Αστέρας Τρίπολης που ναι μεν δεν ζήτησαν ξένους, αλλά έχουν εκδώσει ανακοινώσεις διαμαρτυρίας ή έχουν εκφράσει παράπονα για την διαιτησία.

Στην ΕΠΟ πάντως δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, βλέπετε. Και για την αποτυχία στο ευαίσθητο κομμάτι της διαιτησίας, ευθύνονται οι… ξένοι.

 

 

Μόνο ξένοι

Για πρώτη φορά μετά το 1975, ξένος διαιτητής εμφανίστηκε στην Ελλάδα στις 12 Μαΐου και διηύθυνε αγώνα ελληνικής διοργάνωσης. Ο Ισπανός Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν σφύριξε στον τελικό ανάμεσα στην ΑΕΚ  και τον ΠΑΟΚ. Η συνταγή κρίθηκε πετυχημένη και μπήκαμε στο νέο πρωτάθλημα με ξένους στα ντέρμπι. Μόνο που δεν ήταν του επιπέδου του Μπορμπαλάν ο οποίος αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

Ξένοι… παντού λοιπόν. Και μπορεί ήδη να έχουν κάνει λάθη που, αν τα έκαναν Έλληνες, θα τους είχαν σταυρώσει, αλλά η ΚΕΔ είναι ικανοποιημένη. Με 70.000 ευρώ τον μήνα που κοστίζει πλέον στην Ομοσπονδία, πώς να μην είναι;

Ο Περέιρα δεν μπήκε μπροστά ούτε για να διευθετηθεί το ζήτημα των απολαβών των διαιτητών. Και αν στη Super League έστω και καθυστερημένα η ΕΠΟ καταβάλει πλέον τα χρήματα που προκαταβάλλουν οι ΠΑΕ, στη Football League δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος. Οι ομάδες πληρώνουν, αλλά οι διαιτητές είναι απλήρωτοι πάνω από έναν χρόνο. Η ΚΕΔ έχει πάντως απαιτήσεις από τους διαιτητές, είτε είναι πληρωμένοι, είτε απλήρωτοι.

Κανείς Έλληνας διαιτητής δεν κάνει για ντέρμπι στο πρωτάθλημά μας, αλλά είναι ικανός κατά τον Περέιρα κάποιος Γιάκοτετ από την Ελβετία. Αυτόν βρήκε για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Έναν διεθνή μεν ρέφερι, αλλά που η UEFA τον έστελνε μέχρι τώρα σε κάτι χωριά. Προφανώς ήλθε για να κάνει το αγροτικό του. Με όλα τα έξοδα πληρωμένα και καλές… αποδοχές.

Ο Άντριεν Γιάκοτετ είχε σφυρίξει δύο ματς προκριματικά στο EUROPA LEAGUE. Αυτά ήταν τα… παράσημά του. Ήταν όμως Ελβετός.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα