Έδειξε τα δόντια της η εσωκομματική αντιπολίτευση… «Αλέξη, κάτσε καλά…»

Σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζεται από την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου στις εκλογές τού ΚΙΝΑΛ, συνεχίζονται οι εσωκομματικές έριδες για πράγματα που θεωρητικά είχαν λήξει στη σύναξη των ηγετικών στελεχών  στο σπίτι του Αλέκου Φλαμπουράρη προ 20 περίπου ημερών.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Έτσι, παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του συνεδρίου το τριήμερο 24-27 Φεβρουαρίου τού 2022, η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου δεν κύλησε ανέφελα και ομαλά.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση διαφωνεί με το εύρος των αριστίνδην μελών στο συνέδριο, τα οποία στην πλειοψηφία προέρχονται από τους συνεργαζόμενους. Κι όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η συμμετοχή τους στην Κεντρική Επιτροπή τού ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές τού 2020. Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε να συμμετάσχουν στο συνέδριο (5.000 άτομα θα το απαρτίζουν) 150 μη κομματικές προσωπικότητες, χωρίς να χρειαστεί να μπουν στη βάσανο της ψήφου. Επίσης, τα μέλη της «Γέφυρας», της ΔΗΜ.ΑΡ. και των πασοκογενών, που συνθέτουν την Προοδευτική Συμμαχία, κατά 20% να απαρτίζουν τη νέα Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει.

Εκεί αντέδρασαν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Θοδωρής Δρίτσας, Πάνος Λάμπρου και Έφη Καλαμαρά. Μάλιστα, αντιπρότειναν να υπάρχουν προσκεκλημένοι στο συνέδριο, αλλά να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, μόνο λόγου, και η ποσόστωση στην Κ.Ε. να πέσει στο 10%, θέλοντας ουσιαστικά να αποκλείσουν τις νέες εισόδους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, η εσωκομματική αντιπολίτευση ποτέ δεν είχε συμφωνήσει με τις αθρόες εγγραφές μελών μόνο για να ψηφίσουν στις εκλογές των διοικήσεων των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών.

Από την πλευρά τους οι «προεδρικοί» αντέτειναν ότι εάν το κόμμα δεν επιτρέψει τη συμμετοχή των… καλεσμένων, τότε θα χάσει την ευκαιρία να διευρυνθεί προς το κέντρο. Χάρη στην πλειοψηφία που διαθέτει στο 41μελές Πολιτικό Συμβούλιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε και πέρασε την πρότασή του κατά πλειοψηφία. Όμως, για μία ακόμη φορά, καταγράφηκε η διαφορά στο πώς σκέφτονται το αύριο του κόμματος η ομάδα του προέδρου και η εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο μεν Τσίπρας θεωρεί ότι πρέπει το κόμμα να «κανακέψει» και τους μουσαφίρηδες, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πρέπει πρωτίστως να αποδεχθούν τις αρχές τού ΣΥΡΙΖΑ και μετά να γίνουν δεκτοί. Επίσης, η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι επιφυλακτική για διεύρυνση προς το κέντρο επιθυμώντας να ασχοληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα και τις κινήσεις εξ αριστερών του.

Στο μόνο που δεν διαφώνησαν είναι η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, το οποίο ορίστηκε για τις τελευταίες ημέρες του Φεβρουαρίου τού 2022. Η εξόρμηση για εγγραφή νέων μελών θα ξεκινήσει άμεσα και οι λίστες όσων θα λάβουν μέρος στην εκλογή συνέδρων θα κλείσουν στις οργανώσεις μελών και στο isyriza, στις 15 Ιανουαρίου 2022.

Δίχως αντιπρόταση

Σε ό,τι αφορά τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει την τακτική του σκληρού ροκ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν του έχει αποφέρει αποτελέσματα. Τουναντίον, παρουσιάζεται να είναι στάσιμος και να κινείται πέριξ του 24%, πολύ κάτω από τα εκλογικά ποσοστά του Ιουλίου του 2019. Έτσι, όπως αποφασίστηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση νόμου για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ενώ επίσης θα ζητήσει με άλλη πρόταση νόμου να υπάρχει διακομματικός έλεγχος για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα κονδύλια που, όταν τα κέρδισε η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι δεν υπάρχουν.

Πάνω σε αυτήν τη ρότα αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, μία γεύση πήραν οι πολίτες με βάση όσα είπε ο κ. Τσίπρας στην τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε προ ολίγων 24ώρων στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, όπου απέφυγε να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα κι εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή με τη Γαλλία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε πως ως πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους Γάλλους την αναθεώρηση της ελληνογαλλικής συμφωνίας. Και στο εύλογο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ τι θα κάνει εάν οι Γάλλοι αρνηθούν να καθίσουν στο τραπέζι ή αν απορρίψουν τις θέσεις μας, απάντησε το καταπληκτικό «θα δούμε πώς θα το χειριστούμε», αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα τον δημοσιογράφο.

Σε όλα τα ζητήματα που κλήθηκε να απαντήσει δεν έδωσε μία απάντηση για ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ούτε για το πώς θα πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σε όλα ήταν «θα το δούμε». Και το μόνο που έκανε ήταν να ανακοινώσει ότι θα καταργήσει ένα σωρό νομοθετήματα που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση. Δηλαδή, εάν ο κ. Τσίπρας επιστρέψει στην εξουσία, τότε θα περάσει μία νέα θητεία καταργώντας ότι ψήφισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι επειδή δεν μπορείς μόνο να καταργείς, αλλά να υπάρχει κάτι άλλο στη θέση του καταργηθέντος, είτε θα επιστρέψει σε νομοθετήματα του παρελθόντος, είτε θα υπάρχει μία γενική χαλαρότητα.

Φυσικά με αυτήν τη συνέντευξη πολύ δύσκολα ο κ. Τσίπρας θα καταφέρει να επενδύσει στο αφήγημα της ενίσχυσης του εαυτού του και του κόμματός του. Ειδικά αυτή την εποχή όπου οι ραγδαίες εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής μπορούν να επιφέρουν ανατροπή στο status quo που ισχύει εδώ και δέκα περίπου χρόνια στον χώρο της κεντροαριστεράς. Ο ίδιος επιθυμεί να κάνει βήματα προς το πολιτικό κέντρο και να κερδίσει μέρος της μεσαίας τάξης, αλλά παρουσιάζεται εξόχως διστακτικός για να μη δυσαρεστήσει την αριστερή πλευρά του κόμματος, η οποία αδυνατεί να κατανοήσει ότι οι εκλογές κερδίζονται από ένα κόμμα εξουσίας μέσω της μεσαίας τάξης και του πολιτικού κέντρου και όχι με τη σκανδαλολογία. Απλά όσοι κινούνται στο ευρύ φάσμα του πολιτικού κέντρου για να σε πιστέψουν θέλουν πρωτίστως να τους αναλύσεις το σχέδιό σου και όχι απαντήσεις τού στυλ «θα το δούμε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Και φυσικά, οι δηλώσεις τού στυλ «για να βρούμε το κέντρο πρέπει να στρίψουμε αριστερά» είναι ό,τι πρέπει για τους συγγραφείς σε επιθεωρήσεις και όχι για πολιτικό αρχηγό που επιθυμεί να επανακάμψει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα