Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο Αλέξης… μέμφεται

Ένα μήνα ψέγει –χωρίς να πείθει– την κυβέρνηση, για τις κινήσεις της στην πανδημία και στα Ελληνοτουρκικά, αλλά έκανε πρόταση μομφής με αφορμή το νέο πτωχευτικό δίκαιο, για εσωτερική και μόνο κατανάλωση λόγω των «53», του Ν. Παππά, του Τσακαλώτου, του Καλογρίτσα κ.λπ.

Το 1999 σήμανε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη Σπάικ Τζονζ σε μία σουρεαλιστική κωμωδία με τον τίτλο «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς».

Στην ταινία, ο ήρωας Κρεγκ Σουόρτζ, ένας χαρισματικός αλλά άνεργος μαριονετίστας, προσλαμβάνεται ως αρχειοθέτης σε μία παράξενη εταιρεία που στεγάζεται ανάμεσα στον 7ο και 8ο όροφο ενός κτιρίου. Μια συνηθισμένη μέρα, ένα λάθος δίνει στον Κρεγκ την ευκαιρία να ανακαλύψει μια κρυμμένη πόρτα στο γραφείο του, με μια μικροσκοπική δίοδο προς το άγνωστο. Και στην άκρη αυτού του ασυνήθιστου τούνελ πίσω από ένα ντουλάπι, ανακαλύπτει μια μικρή πόρτα που τον οδηγεί απευθείας στο μυαλό του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς.

Οι αλληγορικές διαστάσεις του σεναρίου και ο χειρισμός του με χιούμορ δημιουργούν γνήσια σουρεαλιστική ατμόσφαιρα, λειτουργώντας ως κωμωδία του παραλόγου.

Στην ελληνική πραγματικότητα ίσως χρειάζεται να καλέσουμε, τόσο τον σεναριογράφο, όσο και τον σκηνοθέτη της επιτυχημένης ταινίας για να ανακαλύψουν τον τρόπο που θα  εισβάλουν στο μυαλό του Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να λάβουμε κάποιες λογικές εξηγήσεις για τις ενέργειες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό διότι από την Πέμπτη το απόγευμα όλοι αναζητούν μία εξήγηση στην απόφαση του κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τον πτωχευτικό κώδικα.

Μία ενέργεια που ξάφνιασε ακόμη και τους συντρόφους του στην Κουμουνδούρου, καθώς παρά το γεγονός ότι επί ΣΥΡΙΖΑ καταργήθηκε ο νόμος Κατσέλη, δεν τον αντικατέστησαν και με παρατάσεις της συμφοράς έλεγαν πως κρατούν την πρώτη κατοικία στο απυρόβλητο των πλειστηριασμών.

Ακόμη χειρότερο είναι ότι επέλεξε να σπαταλήσει ένα από τα όπλα που διαθέτει στα χέρια της η αξιωματική αντιπολίτευση μόνο και μόνο για να στήσει έναν καβγά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος να σημειωθεί απουσίαζε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον πτωχευτικό κώδικα. Κάτι που όπως λένε οι γνωρίζοντες εκνεύρισε τον κ. Τσίπρα που δεν είχε με ποιον να τσακωθεί.

Κι επέλεξε ένα τριήμερο καβγά στη Βουλή, με τον οποίο δεν πρόκειται να ασχοληθεί η κοινωνία, η οποία από τη μία φοβάται για την υγειονομική βόμβα του covid-19 και από την άλλη ανησυχεί για πιθανό θερμό επεισόδιο με την Τουρκία παρακολουθώντας τον Ερντογάν να ξύνει τα νύχια του για σύγκρουση.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δεκαπενθήμερο δεν υπάρχει ημέρα που η Κουμουνδούρου και οι σκιώδεις υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας να μη σχολιάσουν δυσμενώς τις κινήσεις της κυβέρνησης τόσο για την πανδημία, όσο και για τα Ελληνοτουρκικά, προτείνοντας μάλιστα την επέκταση της ΑΟΖ στα 12 μίλια.

Κι όμως, αντί να καταθέσουν πρόταση μομφής γι’ αυτό, και να επιχειρηματολογήσει στη Βουλή –πράγμα δύσκολο, αφού κινδύνευε να εκτεθεί για τις ενέργειες που δεν έκανε ως πρωθυπουργός–, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα, για να αποπροσανατολίσει ΣΥΡΙΖΑίους και μη, από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με τους «53», τον Ν. Παππά, τον Τσακαλώτο κ.λπ. Μια μομφή για τον πτωχευτικό κώδικα την ημέρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά από πολλά χρόνια, κατέβαλε στους πολίτες τα αναδρομικά.

Όντως, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πίεση και αυτό φάνηκε με το να σπαταλήσει ένα όπλο του, προφανώς μη έχοντας ενσυναίσθηση, ότι μπορεί να έρθουν χειρότερες ημέρες και αυτός να μην είναι σε θέση να αντιδράσει. Κάτι που επεσήμανε και ο εκ των αντιπάλων του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης: «Δεν φταίνε όμως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που διαμαρτύρεστε γιατί δεν σας παίζουν. Φταίει που δεν έχετε την κοινωνική και ηθική ευθύνη να σταθμίζετε τα όπλα σας. Επιδίδεστε σε κυνήγι μαγισσών».

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «έκτρωμα» το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας πως οδηγεί στη φτώχια και τη χρεοκοπία τα φυσικά πρόσωπα και τα νοικοκυριά, καθώς ρευστοποιεί την περιουσία τους εν μέσω πανδημίας.

Κι όμως, επί ημερών διακυβέρνησης Τσίπρα έγιναν 25.732 πλειστηριασμοί, όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και επιβεβαίωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Και φυσικά, ποιος ξεχνά το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όπως και το ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσε με πάθος υπέρ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Τελικά, τι κέρδισε με αυτή την ακατανόητη κίνηση ο κ. Τσίπρας; Τίποτα παραπάνω από έναν κοινοβουλευτικό καβγά με τον κ. Μητσοτάκη, πιθανότατα και με την κα Γεννηματά. Και το να κρύψει για ένα διάστημα κάτω από το χαλί τα πολλά εσωκομματικά ζητήματα, εις βάρος όπως πάντα αυτού που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον που πρέπει να υπηρετεί όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα