
Εδώ σε θέλω κάβουρα…
Στο σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα Δένδια προς Βρυξέλλες ότι δεν νοείται να συμμετέχουν στο ReArm Europe, χώρες που απειλούν μέλη της ΕΕ, καλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πάρει έμπρακτη θέση
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το πρωϊ της Τρίτης (20/5) ο ‘Ελληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. σε σύνθεση υπουργών Άμυνας.
Κατά τη συνεδρίαση, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αμυντική ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους 7+2 τομείς προτεραιότητας, που σε μεγάλο βαθμό ταυτίζονται με την «Ατζέντα 2030» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για την εφαρμογή της Λευκής Βίβλου και το σχέδιο ReArm Europe.
Τους Ευρωπαίους υπουργούς απασχόλησαν, εξάλλου, και οι τρέχουσες εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες συζητήθηκαν παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε (σ.σ. γνωστός για την πρεμούρα του να προωθήσει την τουρκική ατζέντα σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., από την πρώτη ημέρα που πήρε τη θέση του Γιανς Στόλτενμπεργκ) και με τη συμμετοχή -μέσω τηλεδιάσκεψης- του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Ρούστεμ Ουμέροφ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νίκος Δένδιας έθεσε ξεκαθαρα στους ομολόγους του τη θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη δυνατότητα συμμετοχής τρίτων κρατών στο σχέδιο ReArmEurope, υπογραμμίζοντας εμφατικά ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα ο Έλληνας ΥΕΘΑ επισήμανε επίσης ότι δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα σε αυτό το ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν αναγνωρίζουν, επίσης, χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Ν. Δένδιας είχε προϊδεάσει για τη σθεναρή στάση που κρατήσει στο Συμβούλιο Υπουργών όταν προσερχόμενος σε αυτό δήλωσε τα εξής:
«Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα μεγάλης σημασίας. Όπως πάντα, υφίσταται καταρχήν το θέμα της Ουκρανίας.
Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον Κανονισμό SAFE και το ReaArm Europe. Δηλαδή την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της. Να υπερασπίσει ένα χώρο Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δεν νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».
Σε κάτι λιγότερο απο 160 λέξεις ο Ν. Δένδιας κατάφερε να συμπυκνώσει τον κίνδυνο που ενέχει για την Ελλάδα η συμετοχή της Τουρκίας στον Κανονισμό SAFE και στο ReaArm Europe.
Είναι ο ίδιος κίνδυνος που επεσήμανε στο πρόσφατο άρθρο του στα «ΝΕΑ» και ο Αντωνης Σαμαράς προκαλώντας σάλο.
Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι τώρα αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Γιώργος Γεραπετρίτης θα υπερασπιστούν αποτελεσματικά την κόκκινη γραμμή που περιέγραψε ο ΥΕΘΑ (και ο πρώην πρωθυπουργός Σαμαράς) ή αν θα συνεχίσουν να πορεύονται στο επικίνδυνο μονοπάτι του κατευνασμού που οδήγει σε άλλες εξελίξεις.
Εδώ σε θέλω κάβουρα…