bpbg
bpbg

ΚΙΝ.ΑΛ.: Ο “συνεδριακός” φόβος της Φώφης

Τι φοβάται η πρόεδρος του Κινήματος και προσανατολίζεται σε νέα αναβολή του προαναγγελθέντος συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ που έχει προγραμματιστεί για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου   

Έξι ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου συνεδρίασε η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Εκεί η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά μετέφερε στα μέλη του κινήματος την αισιοδοξία της για το αποτέλεσμα της κάλπης –που όπως έλεγε εισέπραττε στις περιοδείες της από την επαφή της με τον κόσμο–, ενώ ανακοίνωσε και την απόφαση για διεξαγωγή του συνεδρίου του κόμματος το αργότερο εντός του πρώτου δεκαημέρου του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Δυστυχώς για την ίδια, διαψεύδεται και στα δύο…

Του Νίκου Τσαγκατάκη

 Αν κρίνουμε από τα εκλογικά ποσοστά που πέτυχε το ΚΙΝΑΛ σε ευρωεκλογές και εθνικές κάλπες και ανεξαρτήτως του τι βγαίνει προς τα έξω για επικοινωνιακούς λόγους, ουδείς στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύει ότι επιβεβαιώθηκε η προεκλογική αισιοδοξία της προέδρου. Ακόμη, όμως, και η προαγγελθείσα διεξαγωγή του «πράσινου» συνεδρίου πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες αφήνοντας στελέχη και ψηφοφόρους στα κρύα του λουτρού, μιας και πολλοί ήταν εκείνοι που ανέμεναν ότι η εσωκομματική διαδικασία θα αποτελούσε απαρχή μίας νέας εποχής για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Για την ώρα, επίσημη ακύρωση των δρομολογημένων διαδικασιών του συνεδρίου δεν υπάρχει και οι προερχόμενες από τη Χαριλάου Τρικούπη διαρροές επιμένουν ότι τίποτα δεν έχει διαφοροποιηθεί ως προς τους σχετικούς σχεδιασμούς.

Το γεγονός, πάντως, ότι το ΠΑΣΟΚ έκανε το τελευταίο συνέδριό του τον Ιούνιο του 2015 (σ.σ. συνήθως μεσολαβούσε περίπου μία τριετία από το ένα συνέδριο στο άλλο), μετρώντας ενδιάμεσα άλλη μία αναβολή καθώς είχε ανακοινωθεί έκτακτο συνέδριο για τον Απρίλιο του 2017 το οποίο ουδέποτε διεξήχθη εξαιτίας των πολιτικών διεργασιών στην Κεντροαριστερά για τη «γέννηση» του Κινήματος Αλλαγής, οδηγεί πολλούς στην εκτίμηση ότι θα ξαναδούμε το ίδιο έργο.

Προεδρική (αν)ασφάλεια

Εύλογο είναι ότι οι επικριτές της Φώφης Γεννηματά βλέπουν προεδρική πολιτική σκοπιμότητα πίσω από τη θολούρα που επικρατεί αναφορικά με τη διεξαγωγή ή όχι τον Δεκέμβριο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η κα Γεννηματά θα επικεντρωθεί στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη που έχει εξαγγείλει για το φθινόπωρο, ήδη από την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΚΙΝΑΛ, η οποία θα έχει ως θέμα τη «Σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα του 21ου αιώνα». Εκεί, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ λέγεται ότι θα αποπειραθεί να καθορίσει η ίδια την ατζέντα των οργανωτικών και πολιτικών ζητημάτων, ώστε σε δεύτερο χρόνο να πάει με… ασφάλεια στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Τι εστί ασφάλεια; Να ελαχιστοποιηθούν τα όποια εσωκομματικά προβλήματα και μέσω της διατήρησης των ισορροπιών να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Όπως προαναφέρθηκε, η εκπεμπόμενη αυτοπεποίθηση ότι το σχήμα ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό» μοιάζει επίπλαστη, αφού οι διαδοχικές εκλογικές επιδόσεις του κινήματος δεν δικαιολογούν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, οι χαμηλές πτήσεις έχουν ανοίξει την κάνουλα της αμφισβήτησης, την οποία η Φ. Γεννηματά προσπάθησε άγαρμπα να κλείσει με την αποπομπή Βενιζέλου. Κι αυτή η αποπομπή είναι αλήθεια ότι δεν έκλεισε την εσωκομματική διελκυστίνδα  για το αν το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να γύρει προς τα αριστερά του (βλ. ΣΥΡΙΖΑ) ή προς τη δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να θεωρείται αμελητέας πολιτικής σημασίας για τη Φώφη Γεννηματά η συζήτηση που έχει ανοίξει για τα σύμβολα. Αυτή η συζήτηση αφορά –τι άλλο;– το αν το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει αυθύπαρκτο την πορεία του, έχοντας ενσωματώσει πλήρως τη βασική του συνιστώσα που είναι το ΠΑΣΟΚ, ή αν το Κίνημα θα αλλάξει διά της επιστροφής στις ρίζες του, «φορώντας» ξανά το κοστούμι ενός αναγεννημένου από τις στάχτες του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, το τι θα γράφει η ταμπέλα στο νούμερο 50 της οδού Χαριλάου Τρικούπη μετά από ένα συνέδριο αποτελεί ακόμη ένα αγκάθι για την πρόεδρο, το οποίο δεν είναι θέμα… γραφιστικής.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ναρκοθετημένο μονοπάτι που στην κατάληξή του οδηγεί σε ένα κρίσιμο για την επόμενη ημέρα του ΚΙΝΑΛ συνέδριο. Κι αυτό το μονοπάτι δεν πρόκειται η Φώφη να το περπατήσει, αν πρώτα δεν το «καθαρίσει». Πόσο χρόνο θα της πάρει είναι άγνωστο, γι’ αυτό και αναζητείται η κατάλληλη δικαιολογία που θα «αμπαλάρει» μια νέα αναβολή.

Η… ληγμένη προεδρική θητεία και τα δάνεια που «τρέχουν»

Η διεξαγωγή του προαναγγελθέντος συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για τη Φώφη Γεννηματά και για πρακτικούς λόγους. Σύμφωνα με το καταστατικό του Κινήματος, ο πρόεδρός του εκλέγεται άμεσα από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ κάθε τέσσερα χρόνια και τουλάχιστον έναν μήνα πριν από τη διεξαγωγή του Συνεδρίου, με διαδικασία που ρυθμίζεται με κανονισμό τής Κ.Π.Ε..

Έχοντας αναλάβει τα προεδρικά καθήκοντά της στις 14 Ιουνίου του 2015, η αρχηγική θητεία της κας Γεννηματά έχει περατωθεί εδώ και δύο μήνες! Αυτή η δυσαρμονία είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί μέσω ανάδειξης νέου (ή επανεκλογής του ίδιου) αρχηγού, αφού υπάρχουν σε εκκρεμότητα και τα οικονομικά του κόμματος.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο διευθυντής του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής του προαναγγελθέντος συνεδρίου το συντομότερο δυνατόν, ώστε να «τρέξουν» απρόσκοπτα οι ρυθμίσεις στις οποίες έχει ενταχθεί το κομματικό ΑΦΜ και να εξυπηρετηθεί η αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων του ΠΑΣΟΚ.

 

Διαβάστε επίσης