Έδωσαν τα χέρια για τα αμυντικά συστήματα

 Σε νέα φάση μπαίνουν οι ελληνορωσικές σχέσεις στο τομέα της άμυνας, μετά την συμφωνία που υπέγραψαν σήμερα οι κ.κ Αβραμόπουλος και Σεργκέι Σοΐγκου. Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του, που πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας και αμφότεροι έδωσαν τα χέρια για μια διακρατική συμφωνία που δίνει «νέα δυναμική και προοπτική» στις υφιστάμενες αμυντικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και αποτελεί το ξεκίνημα μιας νέας εποχής, όπως τόνισε στις δηλώσεις ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. O Έλληνας υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι «η σχέση μας με τη Ρωσία δεν είναι κατά ανάγκη ποσοτική αλλά κυρίως ποιοτική».

Το πλαίσιο συμφωνίας εξετάζεται από τους εμπειρογνώμονες των δύο χωρών, ώστε το επόμενο έτος να συγκεκριμενοποιηθούν οι νέοι τομείς συνεργασίας στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων ρωσικής προέλευσης και της υποστήριξής τους.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν στη διεθνή και περιφερειακή ασφάλεια. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε με καλά λόγια για τη Μόσχα και χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας τη Ρωσία, μίλησε για κοινούς στόχους και προανήγγειλε περαιτέρω εμβάθυνση στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας με έμφαση στην ποιοτική διάσταση. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κ. Σοΐγκου για τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του 2007. Κλείνοντας ο κ .Αβραμόπουλος είπε ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα είναι ένας από τα εκατομμύρια Ρώσων τουριστών που θα έρθει στην Ελλάδα για διακοπές το προσεχές καλοκαίρι.

Πάει Σιβηρία

Ο κ. Σοΐγκου, από πλευράς του, προσκάλεσε τον κ. Αβραμόπουλο στη Σιβηρία τον χειμώνα του 2014 για να παρακολουθήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν εκεί. Οι δύο υπουργοί θα έχουν νέα συνάντηση το 2014, στο πλαίσιο της διεθνούς συνάντησης που θα διεξαχθεί στη Μόσχα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 

 

Διαβάστε επίσης