ΕE: Κάθε γυναίκα από το Αφγανιστάν θα θεωρείται πρόσφυγας στην Ευρώπη
Αρκεί να ληφθεί υπόψη απλώς και μόνο η ιθαγένεια και το φύλο της.
Με μία ιστορική και καλοδεχούμενη απόφαση, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε πως οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να θεωρούνται αυταπόδεικτα πρόσφυγες, όταν αιτούνται άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η απόφαση αφορά την περίπτωση αιτήματος του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Αυστρίας, μετά την άρνηση των αυστριακών αρχών να χορηγήσουν σε δύο γυναίκες αφγανικής ιθαγένειας το καθεστώς πρόσφυγα.
Οι δύο γυναίκες ισχυρίζονται ότι η κατάσταση των γυναικών στο Αφγανιστάν υπό το νέο καθεστώς των Ταλιμπάν δικαιολογεί, από μόνη της, την παροχή της ιδιότητας.
Πρόσφυγας από τους Ταλιμπάν κάθε γυναίκα
Κατά το αυστριακό δικαστήριο, η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία το 2021 έχει πλήξει σοβαρά τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών. Έχουν θεσπιστεί πολλά μέτρα τα οποία εισάγουν έμφυλες διακρίσεις, καθώς οι γυναίκες ενδεικτικά:
στερούνται κάθε νομική προστασία από την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία και τον καταναγκαστικό γάμο
υποχρεούνται να καλύπτουν πλήρως το σώμα και το πρόσωπό τους
έχουν περιορισμένη πρόσβασή στην υγειονομική περίθαλψη και στα μέσα μεταφοράς
απαγορεύεται να ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα ή περιορίζεται η άσκηση τέτοιας δραστηριότητας
απαγορεύεται η πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και αποκλείονται από την πολιτική ζωή
Το Αυστριακό δικαστήριο ρώτησε το Δικαστήριο της ΕΕ αν τα προαναφερθέντα μέτρα των Ταλιμπάν, εξεταζόμενα στο σύνολό τους, μπορούν να χαρακτηριστούν ως πράξεις δίωξης.
Το Δικαστήριο της ΕΕ απάντησε πως, εξεταζόμενα στο σύνολό τους, τα μέτρα αυτά συνιστούν τέτοιες πράξεις. Λόγω της σωρευτικής επίδρασής τους και της σκόπιμης και συστηματικής εφαρμογής τους, έχουν ως αποτέλεσμα την κατάφωρη άρνηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Όσον αφορά την εξατομικευμένη εξέταση της αίτησης ασύλου της Αφγανής γυναίκας, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές των κρατών μελών της ΕΕ μπορούν να θεωρήσουν ότι δεν είναι αναγκαίο να αποδειχθεί, ότι η αιτούσα διατρέχει πραγματικό και συγκεκριμένο κίνδυνο να υποστεί πράξεις δίωξης σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα καταγωγής της.
Αρκεί να ληφθεί υπόψη απλώς και μόνο η ιθαγένεια και το φύλο της.