ΕΕ σε Τουρκία: Απελευθερώστε αμέσως τον Οσμάν Καβαλά

Ο επιχειρηματίας έχει φυλακιστεί καθώς κατηγορείται για ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016 - Τι είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απελευθερώσει επειγόντως τον Οσμάν Καβαλά όπως αναφέρει ανακοίνωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Ναμπίλα Μασράλι.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι Τούρκος επιχειρηματίας, υπερασπιστής δικαιωμάτων, φιλάνθρωπος, ενώ είναι και πολιτικός κρατούμενος καθώς κατηγορείται για ανάμειξη στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταλήξει στο συμπέρασμα, πριν από πάνω από ένα χρόνο, ότι η σύλληψη και η προδικαστική κράτηση του Οσμάν Καβαλά πραγματοποιήθηκε ελλείψει αποδείξεων για να στηρίξει μια λογική υποψία ότι διέπραξε αδίκημα και επιδίωξε έναν απώτερο σκοπό, δηλαδή τη σιωπή του και να αποτρέψει άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συμπληρώνει ότι «η απόφαση την περασμένη Παρασκευή δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να παραμείνει στη φυλακή ο Οσμάν Καβαλά, παρά την απερίφραστη οριστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιβαίνει στη δηλωμένη δέσμευση της Τουρκίας για το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του τεκμηρίου της αθωότητας.

Όπως υπογράμμισε η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι τουρκικές αρχές δεν μπόρεσαν να διαλύσουν την έντονη υποψία ότι η συνεχιζόμενη κράτηση του κ. Καβαλά και η έναρξη νέας έρευνας αντιπροσωπεύουν συνεχή παραβίαση της νομικά δεσμευτικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της 10ης Δεκεμβρίου 2019».

«Καλούμε λοιπόν την τουρκική δικαιοσύνη να δώσει συνέχεια στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και να εφαρμόσει την προαναφερθείσα απόφαση και να απελευθερώσει επειγόντως τον Οσμάν Καβαλά» σημειώνει η κυρία Μασράλι και καταλήγει λέγοντας ότι «ως υποψήφια χώρα και επί μακρόν μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει συγκεκριμένη και σταθερή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα