ΕΕ σε Τουρκία: «Σταματήστε και αποσύρεται τις δυνάμεις από τη Συρία»

Η Ένωση καταδίκασε την στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στα συριακά εδάφη. Τι είπε για το εμπάργκο στα όπλα και τις συνέπειες της αιματηρής τουρκικής επιχείρησης

Να σταματήσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη βορειοανατολική Συρία καλεί την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ παράλληλα καταδίκασε για ακόμα μία φορά την τουρκική εισβολή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ- που συζήτησαν και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ- τόνισαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία υπονομεύει σοβαρά τη σταθερότητα και την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, ενώ εξαιτίας της περισσότεροι πολίτες υποφέρουν, εκτοπίζονται και εμποδίζεται η πρόσβασή τους στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Τι συζήτησε η ΕΕ για τα όπλα στην Τουρκία

Πάντως, κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η ΕΕ δεν επέβαλε στην Τουρκία εμπάργκο όπλων, κάτι που επεδίωκε η Γαλλία και η Γερμανία. Δεσμεύθηκαν όμως να αναστείλουν τις σχετικές εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε, επισημάνθηκε ότι κάποιες χώρες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι σταματούν την πώληση όπλων στην Τουρκία, ενώ το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου από ομάδα εργασίας που θα συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα.

ΕΕ: Δραματικές οι συνέπειες της επέμβασης της Τουρκίας

Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία δυσκολεύει τις προοπτικές επίτευξης ειρήνης μέσω της πολιτικής διαδικασίας, τόνισε η ΕΕ, που προειδοποίησαν ότι η εισβολή υπονομεύει σοβαρά την πρόοδο του συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους. Ο ISIS παραμένει απειλή για την ευρωπαϊκή την τουρκική και τη διεθνή ασφάλεια, επισημάνθηκε ακόμη και υπογραμμίστηκε ότι είναι δραματικές οι συνέπειες της επιχείρησης.

Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της ΕΕ και σημαντικός παράγοντας στην περιοχή και οι ανησυχίες της για τη βορειοανατολική Συρία πρέπει να αντιμετωπιστούν διά της πολιτικής και διπλωματικής οδού, όχι μέσω στρατιωτικής δράσης, τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Τέλος, η ΕΕ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται να παράσχει βοήθεια σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται ή παραβιάζονται. Ήδη, οι Βρυξέλλες είχαν ξεκαθαρίσει στην Τουρκία ότι δεν θα πάρει ούτε ευρώ για τη ζώνη ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει στη Συρία, προκειμένου να στείλει εκεί τους πρόσφυγες.

Κριτική από Τραμπ σε ΕΕ για τους τζιχαντιστές 

Να θυμίσουμε πως κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγορώντας την ότι δεν δέχεται να πάρει στα εδάφη της τζιχαντιστές.

«Η Ευρώπη είχε την ευκαιρία της να πάρει τους φυλακισμένους του ISIS αλλά δεν ήθελε να πληρώσει το τίμημα. “Αφήστε τις ΗΠΑ να πληρώσουν” είπαν (οι Ευρωπαίοι)… Οι Κούρδοι ίσως αφήνουν ορισμένους για να μας εμπλέξουν. Θα τους ξαναπιάσουν εύκολα η Τουρκία και τα ευρωπαϊκά κράτη, από όπου προήλθαν πολλοί, αλλά πρέπει να κινηθούν γρήγορα», είπε ο Τραμπ σε αλλεπάλληλα tweets.

Διαβάστε επίσης