Εφετείο Αθηνών: Δικονομικές παραβάσεις και νομικές ακροβασίες  

Ανακοινώθηκε παράτυπη απόφαση Τριμελούς Εφετείου χωρίς να συνταχθεί πρακτικό!!!

Μια περίεργη υπόθεση εκτυλίχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Εφετείο Αθηνών. Μια υπόθεση που εκδικαζόταν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και αφορούσε τρεις επιχειρηματίες με την κατηγορία πλαστών φορολογικών ενημερώσεων σε συνδυασμό με τον νόμο περί κατάχρησης του Δημοσίου. Τελικά, λόγω μιας τουλάχιστον περίεργης και εμμονικής αντιμετώπισης της έδρας (πρόεδρος η κα Αντιγόνη Τσελέπη), στο αίτημα αναβολής της εκδίκασης, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη δίκη.

Παράλληλα, αν ληφθεί υπ’ όψιν και ένα σοβαρότατο δικονομικό σφάλμα του επίσης προέδρου Εφετών, Ανδρέα Ποταμιάνου, τότε σε συνδυασμό με τα παρακάτω μπορεί κανείς να διακρίνει όχι μόνο απλές δικονομικές παραβάσεις εξ αιτίας κάποιας εσφαλμένης διαδικασίας, αλλά ενδεχομένως και ποινικά αδικήματα, όπως το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων και βεβαίως το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η παρούσα υπόθεση έχει οδηγηθεί σε διακοπή πέντε φορές!!!

Μετά τη δεύτερη διακοπή οι συνήγοροι υπεράσπισης αρνήθηκαν να παρασταθούν, δεδομένου ότι δεν τους δινόταν άδεια από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, προς τον οποίο είχαν στείλει σχετικό αίτημα. Ως γνωστό, ο ΔΣΑ δεν επιτρέπει την παράσταση δικηγόρων μετά τη δεύτερη διακοπή μιας ποινικής δίκης.

Η πρόεδρος όμως του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε άλλη γνώμη. Αρχικά διόρισε συνήγορο υπεράσπισης –ως είχε το δικαίωμα–, πλην όμως και η αίτηση του διορισθέντος δικηγόρου απερρίφθη από τον ΔΣΑ, που με τη σειρά του υλοποιεί απόφαση της ολομέλειας όλων των δικαστηρίων της χώρας.

Σε μεταγενέστερη συνεδρίαση, η πρόεδρος κα Τσελέπη επεχείρησε να ξεκινήσει τη δίκη, χωρίς την παρουσία συνηγόρων υπεράσπισης(!!!), και μάλιστα χωρίς καν να ζητήσει τη γνώμη της εισαγγελέως –που σύμφωνα με τη δικονομία προηγείται– ανακοινώνοντας την απόρριψη του αιτήματος της αναβολής.

Μπροστά στην καταφανέστατη παράβαση της δικονομικής νομοθεσίας, που απαιτεί την παρουσία δικηγόρων, η κατηγορούμενη ζήτησε την εξαίρεση και των τριών δικαστών της έδρας!!!

Μετά την εξέλιξη αυτή, ορίστηκε η ημερομηνία εκδίκασης της αίτησης εξαίρεσης με σύνθεση τριών νέων δικαστών, τον πρόεδρο Εφετών κ. Ποταμιάνο και άλλους δύο εφέτες.

Και ενώ οι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέμεναν έξω από την αίθουσα να κληθούν και να εκθέσουν τους λόγους της αιτηθείσας εξαίρεσης, έκπληκτοι πληροφορήθηκαν από το Γραφείο Δικαστών ότι η αίτησή τους είχε εξετασθεί εν συμβουλίω και είχε απορριφθεί, κατά παράβαση της δικονομίας που προβλέπει ότι η αίτηση εξαίρεσης για κακούργημα εκδικάζεται εν ακροατηρίω.

Αμέσως οι συνήγοροι των κατηγορουμένων προσέφυγαν στον πρόεδρο της 3μελούς διοίκησης του Εφετείου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο, και εξέθεσαν τη σοβαρότητα αυτής της δικονομικής παράβασης. Ο κ. Σταμαδιάνος κάλεσε ενώπιόν του τον κ. Ποταμιάνο και τους δύο εφέτες, οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι εκ λάθους δεν εκδίκασαν την αίτηση εξαίρεσης εν ακροατηρίω.

Εκλήθη και η πρόεδρος κα Τσελέπη, η οποία στην παρατήρηση ότι είναι μεγάλος ο αριθμός των διακοπών της δίκης, τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «εγώ ό,τι και να γίνει θα δικάσω».

Και εδώ ξεκινούν τα μεγάλα ερωτήματα που φέρνουν την εκδίκαση της υπόθεσης σε αδιέξοδο.

Η εν Συμβουλίω παράτυπη εκδίκαση της υπόθεσης και η απόφαση για την απόρριψή της προϋποθέτουν τη σύνταξη πρακτικών της απόφασης, ώστε να γνωστοποιηθεί στους εμπλεκόμενους. Πλην όμως το πρακτικό της απόφασης ουδέποτε συνετάγη!!! Δηλαδή, με λίγα λόγια, ανακοινώθηκε απόφαση δικαστηρίου χωρίς να υπάρχουν σχετικά πρακτικά με αναλυτική διατύπωση αυτής.

Με δεδομένο ότι έχει προσδιορισθεί για την επόμενη Τρίτη, 21/5, η εκδίκαση της αίτησης εξαίρεσης, γεννάται ακόμη μεγαλύτερο ερώτημα πώς η τριμελής έδρα με πρόεδρο τον κ. Ποταμιάνο θα αναιρέσει την αρχική της απόφαση για την οποία δεν συνετάγησαν πρακτικά(!!!).

Αντιλαμβάνεται έστω και πρωτοετής φοιτητής της Νομικής ότι τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφου και της κατάχρησης εξουσίας είναι πλέον ορατά, κάτι που δημιουργεί πλήγμα στο Εφετείο Αθηνών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου της 3μελούς Διοίκησης, κ. Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου, να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δικονομικοί κανόνες.

 

Διαβάστε επίσης