EΦΗ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ: Μίνι φόρεμα, μάξι «ψαλίδι»

Με την Ελλάδα να έχει μπει ήδη σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο, μοιραία τα φώτα πέφτουν πάνω και στην 33χρονη υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Πότε για τις εξαγγελίες της, που πλέον θυμίζουν όλο και περισσότερο το «λεφτά υπάρχουν» και πότε για τις… σέξι ενδυματολογικές της επιλογές.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε πολλά και ενδιαφέροντα. Κάποια σε εντελώς αντίθεση γραμμή απ’ το «ριζοσπαστικό» παρελθόν της. Για παράδειγμα δεν θα περίμενε ποτέ κανείς ν’ ακούσει από μία υπουργό Εργασίας της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης πως «η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με την μείωση του αριθμού των νέων εργαζομένων και την υπογεννητικότητα αποτελούν τις βασικές προκλήσεις του ασφαλιστικού συστήματος». Μία δήλωση που μπορεί να εκληφθεί ως προάγγελος νέων περικοπών στις ήδη πενιχρές συντάξεις, παρά τη διαβεβαίωση της πως το νέο ασφαλιστικό σύστημα (σ.σ. αυτό του κ. Κατρούγκαλου) «έχει στηθεί σε μία βάση που το καθιστά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμο». Αυτό, όμως, που έμεινε χαραγμένο στις μνήμες όλων δεν είναι τα λόγια της, αλλά το μίνι φόρεμα με σκίσιμο στο πλάι που επέλεξε, με τους φωτογράφους να μην χάνουν ευκαιρία να απαθανατίσουν τα καλλίγραμμα πόδια της.

Το μεγάλο στοίχημα για την Έφη Αχτσιόγλου είναι να συνδυάσει τη θητεία της στο υπουργείο με μία κίνηση που συμβολικά θα αποτελεί το τέλος της εποχής των μνημονίων. Ο λόγος για την αύξηση του κατώτατου μισθού, μία δέσμευση από το ξεχασμένο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» που πήγε… περίπατο λόγω του τρίτου μνημονίου. Η 33χρονη υπουργός έχει βάλει προσωπικό στοίχημα την επίτευξη έστω και της εξίσωσης του βασικού μισθού μεταξύ εργαζομένων κάτω και άνω των 25 ετών. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πρόσφατη συνέντευξη της ανέφερε πως «η μείωση του κατώτατου μισθού στο σημερινό του επίπεδο, αλλά και ο μισθολογικός διαχωρισμός μεταξύ των εργαζομένων με τη θεσμοθέτηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών αναδεικνύουν τη μεροληπτικότητα των προγραμμάτων προσαρμογής που επιβλήθηκαν στη χώρα».

Η αλήθεια των αριθμών

Την ίδια ώρα, κάτι περισσότερο 1.200.οοο παλαιοί συνταξιούχοι (γήρατος και χηρείας) ετοιμάζονται από 1/1/2019 να δουν νέες μειώσεις στις απολαβές τους, ακόμη κι αν αυτές είναι μικρότερες των 500-600 ευρώ το μήνα. Συντάξεις οι οποίες φέρουν την υπογραφή του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου, στο γραφείο του οποίου στο υπουργείο Εργασίας η ίδια ήταν διευθύντρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, περικοπή 18% θα υποστούν οι 240.000 συνταξιούχοι του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς εμφανίζουν μεγάλη προσωπική διαφορά (ανάμεσα στο ύψος των παλαιών και νέων συντάξεων). Μειώσεις 15%-18% θα δουν 600.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου και απόστρατοι, ενώ στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 15%. Περικοπή 10% θα υποστεί ακόμα και η κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, η οποία από 486 ευρώ μεικτά θα μειωθεί στα 437 ευρώ. Απώλειες έως 18% θα δουν στις συντάξεις τους σχεδόν όλοι οι μηχανικοί και οι δικηγόροι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μειώσεις έως 18% θα υποστεί το 50% των δικαιούχων επικουρικής σύνταξης που εμφανίζουν προσωπική διαφορά και είχαν γλιτώσει από τη «σφαγή» του φθινοπώρου του 2016 λόγω του πλαφόν των 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Οι παράγοντες της ασφάλισης πιστεύουν ότι θα διασωθούν μόνο οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική κάτω από 200 ευρώ και το άθροισμα κύριας και επικουρικής δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε, ότι τον Δεκέμβριο του 2018 με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 2019 επτά στους δέκα συνταξιούχους θα δουν μειώσεις έως 18%, ακόμη κι αν η προσωπική διαφορά είναι σε ποσοστό 40%. Βέβαια, αυτό που επιμελώς αποφεύγουν να λένε από την κυβέρνηση είναι ότι η νέα προσωπική διαφορά που θα προκύψει, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μπει κι αυτή στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Όταν ο φακός παίρνει φωτιά

Η δικηγόρος από Γιαννιτσά, με το αν μη τι άλλο αξιοσημείωτο σε ακαδημαϊκό επίπεδο βιογραφικό, έχει αποδείξει εδώ και ενάμιση χρόνο πως έχει τον δικό της τρόπο να «κλέβει» τις εντυπώσεις. Δυστυχώς σπάνια με τη ρητορική, τις προτάσεις και τα επιχειρήματα της, αλλά κυρίως με την εμφάνιση της. Αλήθεια ποιος θυμάται τι ειπώθηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο του 2017; Μάλλον ελάχιστοι. Κανείς όμως δεν έχει ξεχάσει την πόζα της όταν πλησίασε τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, με την Έφη Αχτσιόγλου να επιλέγει να μην καθίσει σε έδρανο, αλλά να στηριχτεί στα γόνατα της και σκύψει δίπλα του, προσφέροντας ένα ακόμη φωτογραφικό καρέ που τόνιζε τα καλλίγραμμα πόδια της…

Και μπορεί εν έτει 2018 -και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει φέρει άλλα ενδυματολογικά ήθη κι έθιμα στη Βουλή- το θέμα της εμφάνισης να χαρακτηριστεί δευτερεύον, το ζητούμενο είναι αυτή (είτε θετικά, είτε αρνητικά) να μην ξεπερνά τον πολιτικό λόγου σου. Εκτός εάν δεν έχεις κάτι ουσιαστικό να πεις…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα