Εφιάλτης για Ερντογάν: Η Τουρκία ξεμένει από συνάλλαγμα μέσα στην εβδομάδα

Προς τον… αφανισμό βαδίζει η τουρκική οικονομία σύμφωνα με εταιρεία επενδύσεων, την TD Securities, η οποία εκτιμά ότι τα χρηματοκιβώτια της χώρας θα αδειάσουν από καθαρό συνάλλαγμα μέσα στην εβδομάδα.

Η εταιρεία εκτιμά, παράλληλα, ότι στην προσπάθειά της να στηρίξει τη λίρα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα μείνει ολοσχερώς από συνάλλαγμα μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Ιουλίου ή το αργότερο ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία εκτιμά ότι προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο να ξεμείνει από συνάλλαγμα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας θα αυξήσει δραματικά τα επιτόκια δανεισμού και ίσως προχωρήσει και σε capital controls.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με την TD Securities, η Τουρκία θα ζητήσει ενίσχυση εκ των έξω.

Όπως αναφέρει εξάλλιυ και το aljazeera.com ο Τούρκος πρόεδρος από τη μία πρέπει να ανοίξει πάλι την οικονομία, από την άλλη να φρενάρει την πανδημία.

Το εθνικό νόμισμα είχε αρχίσει να κλυδωνίζεται από το περασμένο φθινόπωρο και οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων που εξήγγειλε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, ενώ γίνονταν για να στηρίξουν το νόμισμα, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Πολλοί θεωρούν ότι αγορές και εμπορικά κέντρα στην Τουρκία θα ανοίξουν ξανά στις 11 Μαΐου, αν και στην Κωνσταντινούπολη αυτό δεν φαίνεται εφικτό.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Turkish Airlines ακύρωσε όλες τις πτήσεις της ως τις 28 Μαΐου.

Η λίρα τις τελευταίες ημέρες κατέγραψε νέα πτώση η έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με την ισοτιμία της λίρας να σπάει το 7, δηλαδή επτά λίρες για ένα δολάριο και να θυμίζει μέρες του… 2018.

Διαβάστε επίσης