«Εφιάλτης» τα κατασχετήρια, «καταφύγια» τα ειρηνοδικεία

Έναν απίστευτο Γολγοθά χωρίς τέλος βιώνουν χιλιάδες Έλληνες, οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον κλοιό «κόκκινων» δανείων που δεν μπορούν να ξεχρεώσουν και απειλούνται με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, δεσμεύσεις. Ευτυχώς κάποιοι εξ αυτών με το λίγο κουράγιο που διαθέτουν καταφέρνουν να βρουν τη δύναμη να προσφύγουν στα δικαστήρια και να δώσουν μια μάχη μέχρις εσχάτων για την επιβίωσή τους.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Συχνά-πυκνά τα ελληνικά δικαστήρια με τις αποφάσεις που λαμβάνουν τους δίνουν μια μικρή ανάσα. Πρόσφατο παράδειγμα προσωρινή διάταξη του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου με την οποία αποφασίστηκε η άρση παρακράτησης της σύνταξης ηλικιωμένου δανειολήπτη του ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, στην προσωρινή διάταξη του ειρηνοδίκη Χαλανδρίου αναφερόταν πως το δικαστήριο διέταξε: α) την αναστολή καταδιωκτικών μέτρων και διατήρηση νομικής και πραγματικής καταστάσεως της περιουσίας του αιτούντος, β) την άρση κάθε παρακράτησης υπέρ πιστωτών από τη σύνταξη του αιτούντος, και γ) καταβολές μηνιαίας δόσεως συνολικού ποσού €350, συμμέτρως διανεμόμενου προς τους πιστωτές. Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης έχει χρέη ύψους 900.000 ευρώ.

Ανάσα έδωσε πρόσφατα και το Ειρηνοδικείο Χανίων με προσωρινή διαταγή σε άνεργη μητέρα δανειολήπτρια, με συνολικό χρέος 63.000 ευρώ, ορίζοντας ότι δεν θα καταβάλει καμία δόση! Το συνολικό χρέος της  δανειολήπτριας είναι 63.271,45 ευρώ, σε στεγαστικό δάνειο, σε μία τράπεζα ως οφειλέτρια. Το Ειρηνοδικείο των  Χανίων, αφού έλαβε υπόψη του το περιεχόμενο της αίτησης και αυτά που εξέθεσαν προφορικά οι πληρεξούσιοι  δικηγόροι και τα επιδειχθέντα έγγραφα, της χορήγησε Προσωρινή Διαταγή με το παρακάτω περιεχόμενο:

Δέχτηκε το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής διατάσσοντας την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά της αιτούσας, τη διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας της, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης, και όρισε μηδενικές δόσεις για το διάστημα από τη δημοσίευση της απόφασης και μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης.

Ομπρέλα προστασίας και πρόστιμα
Παράλληλα, τα ειρηνοδικεία της χώρας εκδίδουν «βροχή» αποφάσεων με τις οποίες απλώνουν ομπρέλα προστασίας γύρω από τους δανειολήπτες που γίνονται θύματα της παράνομης συμπεριφοράς εισπρακτικών εταιρειών. Πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου της Αθήνας υποχρεώνει τράπεζα και εισπρακτική εταιρεία σε αποζημίωση ποσού 6.000 ευρώ για την παράνομη συμπεριφορά τους σε βάρος δανειολήπτριας.

Σύμφωνα με την απόφαση η τράπεζα  αφού συνέλεξε κατά την κατάρτιση αίτησης-σύμβασης χορήγησης προσωπικού καταναλωτικού δανείου τα προσωπικά δεδομένα της δανειολήπτριας  τα διαβίβασε προς την εισπρακτική εταιρεία μαζί με το οικονομικό δεδομένο για το ύψος της οφειλής του καταναλωτικού της δανείου. Σύμφωνα με την απόφαση αυτό έγινε παρανόμως αφού ουδέποτε την ενημέρωσε εγγράφως, ως όφειλε, εκ των προτέρων για την επικείμενη διαβίβασή τους αλλά ούτε και εκ των υστέρων.

Παράλληλα το Ειρηνοδικείο τονίζει πως η εισπρακτική εταιρεία ως αποδέκτρια των παραπάνω δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, διά των αναφερομένων στην παρούσα προστηθέντων υπαλλήλων επίσης παρανόμως τα επεξεργάστηκε, αφότου προηγουμένως τα είχε συλλέξει παρανόμως από την τράπεζα, και στη συνέχεια τα καταχώρισε στο προσωπικό της αρχείο και ακολούθως τα χρησιμοποίησε χωρίς ουδέποτε να την ενημερώσει και αυτή για το ότι τα έχει λάβει. «Οι συνεχείς κλήσεις των υπαλλήλων της δεύτερης εναγομένης προκάλεσαν στην ενάγουσα, η οποία πάσχει από κρίσεις επιληψίας και ψυχοσιόμορφες εκδηλώσεις επί εδάφους χειρουργηθέντος αιμαγγειώματος εγκεφάλου, μεγάλη ψυχική αναστάτωση, από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά τον ως άνω νόμο προσωπικά της δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική της ενημέρωση σε τρίτους», αποφάνθηκε το δικαστήριο και κατέληξε:

«Οι προαναφερόμενες παράνομες και υπαίτιες (από πρόθεση) πράξεις και παραλείψεις των εναγομένων (διά των προστηθέντων οργάνων τους) προσέβαλαν την προσωπικότητα της ενάγουσας και προκάλεσαν σ’ αυτήν σημαντική ηθική βλάβη, ενώ τα όργανα των εναγομένων, κατά την επεξεργασία (διαβίβαση, λήψη, καταχώρηση, χρήση) των προσωπικών δεδομένων αυτής, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωσή της, όφειλαν να γνωρίζουν την  πιθανότητα επέλευσης της προαναφερόμενης ηθικής βλάβης. Ενόψει δε του είδους του θιγομένου αγαθού, του μεγέθους της προσβολής, των συνθηκών τέλεσης αυτής, του βαθμού υπαιτιότητας των οργάνων της εναγομένης και της κοινωνικής και οικονομικής καταστάσεως των διαδίκων μερών, η καταβλητέα εύλογη χρηματική ικανοποίηση πρέπει να ορισθεί στο ποσό των 6.000 ευρώ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα