Εφικτός ο στόχος της μείωσης του Δημοσίου έως το 2015

Βέβαιος ότι μέχρι το 2015 θα επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του προσωπικού κατά 150.000 άτομα, στο δημόσιο, εμφανίστηκε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριακός Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 20.

Ο Υπουργός επεσήμανε πως πλέον το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του κράτους, αλλά η αναποτελεσματικότητά του. Όπως τόνισε από το 2009, συρρικνώθηκε καθώς από τους 913.000 υπαλλήλους έπεσε στους 681.392 και η δαπάνη μισθοδοσίας από τα 24 δισ. στα 15,9 δισ. Ευρώ.

Σημείωσε δε ότι «έχουν αποτύχει παταγωδώς» και η σχολή του κρατισμού και η σχολή του νεοφιλελευθερισμού, και τώρα «πρέπει να δουλέψουν μαζί και οι μηχανές του δημόσιου και οι μηχανές του ιδιωτικού τομέα».

Για το 2014 ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης προανήγγειλε δράσεις πάνω σε 3 πυλώνες.

1) Ολοκλήρωση αξιολόγησης δομών όλου του δημοσίου, με έμφαση στα υπουργεία. Εντός 4μήνου πρέπει να ολοκληρωθούν τα Προεδρικά Διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, είπε και ανέφερε ότι έχουν μειωθεί τα επιτελικά σημεία του κράτους κατά 48%.

2) Επαναξιολόγηση του προϊόντος που θα παράγει κάθε δημόσια διαδικασία. «Αν μία διαδικασία δεν προσθέτει προστιθέμενη αξία, θα καταργείται», σημείωσε και ανέφερε δύο παραδείγματα απλοποίησης διαδικασιών

-επικύρωση διοικητικών εγγράφων. Γίνονται ετησίως 30 εκατ. επικυρώσεις αντιγράφων και θα προταθεί η κατάργησή τους από φωτοαντίγραφο.

-συστήματα αδειοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης. Θα ενημερώνεται ο Δήμος ότι η επιχείρηση ξεκινά να λειτουργεί και στη συνέχεια θα πηγαίνει ο Δήμος να ελέγχει

3) Να αποκτήσει το κράτος μία σύγχρονη στρατηγική διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων που διαθέτει. Αυτό, είπε ο υπουργός, έχει 3 πτυχές:

-κεντρικό σύστημα προσλήψεων. Όλες οι προσλήψεις θα ελέγχονται από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Διαβάστε επίσης