Έφυγε από τη ζωή ο Αντρέα Καμιλιέρι

Ο συγγραφέας του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο»

Γεννήθηκε στη Σικελία στις 6 Σεπτεμβρίου 1925, και έφυγε από τη ζωή χθες, 17 Ιουλίου 2019, πλήρης ημερών αλλά και επιτυχιών, 94 χρόνων. Ξεκίνησε σπουδές Λογοτεχνίας, τις οποίες ποτέ δεν ολοκλήρωσε.

Ο Αντρέα Καμιλιέρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργαζόμενος ως θεατρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και καθηγητής και γνώρισε την επιτυχία μετά τα 60 του, μέσω των πάνω από 100 βιβλίων του. Πολιτικοποιημένος και αντιρατσιστής, δεν δίστασε να τα βάλει με τον φασισμό τόσο στον Β΄ ΠΠ, όσο και τώρα με τον Σαλβίνι.

Επηρεασμένος από τον Πιραντέλο, τον οποίο οι γονείς του γνώριζαν αλλά και ήταν μακρινοί συγγενείς, ο Καντιλιέρι μεταφέρει στον «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο» πολλά χαρακτηριστικά του, ειδικά τη μανία του στον καπνό.

Το 1994 δημοσιεύθηκε η πρώτη από μια μακρά σειρά μυθιστορημάτων: «La forma dell’Acqua» (Το σχήμα του νερού), όπου έπλασε τον χαρακτήρα του επιθεωρητή Μονταλμπάνο, έναν ντετέκτιβ εριστικό της Σικελίας, της αστυνομίας της Vigàta, μιας φανταστικής πόλης της Σικελίας. Το όνομα Montalbano είναι ένα αφιέρωμα στον Ισπανό συγγραφέα Manuel Vázquez Montalbán. Οι ομοιότητες μεταξύ του Pepe Carvalho του Montalban και του φανταστικού ντετέκτιβ του Camilleri είναι αξιοσημείωτες. Και οι δύο συγγραφείς κάνουν χρήση των γαστρονομικών προτιμήσεων των πρωταγωνιστών τους.

Στα τελευταία χρόνια ο Camilleri έζησε στη Ρώμη, όπου εργάστηκε ως τηλεοπτικός και θεατρικός διευθυντής. Περίπου 10 εκατομμύρια αντίγραφα των μυθιστορημάτων του έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα και γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στο Ηνωμένο Βασίλειο (όπου το BBC Four μεταδίδει τη σειρά Montalbano TV από τα μέσα του 2011), την Αυστραλία και τη Βόρεια Αμερική.

Ο Camilleri έχασε την όρασή του τα τελευταία χρόνια, αλλά το 2017 είπε ότι αυτό ακριβώς ήταν που του επέτρεψε να απεικονίσει τα πράγματα με μεγαλύτερη σαφήνεια.

«Είμαι τυφλός, αλλά χάνοντας το βλέμμα μου ενδυναμώθηκαν όλες οι άλλες αισθήσεις μου ξανά στη ζωή», είχε πει ο ίδιος. «Η μνήμη μου έχει βελτιωθεί, και θυμάμαι περισσότερα πράγματα από πριν με μεγάλη διαύγεια, και γράφω ακόμα».

Η κηδεία του έγινε στη Ρώμη σήμερα.

Διαβάστε επίσης