Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Βαγγέλης Λάζος

Σε ηλικία 81 ετών άφησε την τελευταία του πνοή χθες ο Βαγγέλης Κ. Λάζος, ιδρυτής των εκδόσεων «Δωδώνης»

Με τον θάνατό του κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο των εκδόσεων και του βιβλίου στην Ελλάδα, καθώς υπήρξε πρωτοπόρος στο «άνοιγμα» της θεματολογίας των εκδόσεων στην Ελλάδα, με κορυφαία τη σειρά του θεάτρου, στην οποία εξέδωσε πάνω από 200 θεατρικά έργα. Με τη σύζυγό του Μαρία Πορτολομαίου-Λάζου, συγγραφέα, μεταφράστρια, ηθοποιό και σκηνοθέτη, επικεντρώθηκαν στην εκδοτική παραγωγή θεατρικών έργων και αργότερα φιλοσοφικών και ιστορικών βιβλίων, συμβάλλοντας με τον δικό τρόπο τους στην πολιτιστική-πνευματική δραστηριότητα της εποχής.

Ο Ευάγγελος Κ. Λάζος ήταν γεννημένος το 1939 στη Στρατίνιστα Πωγωνίου. Το 1949 πήγε στην Αθήνα, όπου ζούσαν ήδη τα αδέρφια του και ο πατέρας του. Το 1950 έφτασε στην Αθήνα και η μητέρα του και ο ίδιος, σε ηλικία 10 ετών, βρήκε δουλειά σε βιβλιοπωλείο. Αργότερα άρχισε να εργάζεται στο «Βιβλιοπωλείο της Εστίας», όπου έμαθε τη δουλειά και στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία της δικής του επιχείρησης.

Ο Εκδοτικός Οίκος «Δωδώνη» ιδρύθηκε το 1962 – παράλληλα με το ομώνυμο βιβλιοπωλείο-στην οδό Ιπποκράτους 17 στην Αθήνα. Eκδόθηκαν, αρχικά, μεταξύ των άλλων: Ποιήματα και μεταφράσεις του Γιοσέφ Ελιγιά, Μπαγκαβάτ Γκιτά (Το θείο τραγούδι), Το παραμύθι του Θεόφιλου του Νέστορα Μάτσα, Ο ξένος του Αλμπέρ Καμύ, Αλήθεια και Αποκάλυψη του Μπερντιάεφ, Εισαγωγή στη φιλοσοφία του Καρλ Γιάσπερς κ.ά.

Το 1969, ξεκινά η σειρά Παγκόσμιο Θέατρο, με το έργο του Καμύ Καλιγούλας, σε μετάφραση της Μαρίας Πορτολομαίου με εισαγωγή του Άρη Δικταίου. Μια ομάδα από ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου ( Παύλος Μάτεσις, Φώντας Κονδύλης, Κωστούλα Μητροπούλου, Ιουλία Ιατρίδη, Αλίκη Αλεξανδράκη κ.ά.) αγκαλιάζουν το εγχείρημα και συμμετέχουν, με τις μεταφράσεις τους, θεωρώντας ότι αυτή η προσπάθεια είναι ένας έμμεσος τρόπος διαμαρτυρίας εναντίον της Χούντας του ΄67 και συγχρόνως μία ανάγκη να καλυφθεί το κενό, εξαιτίας της λογοκρισίας, με κείμενα προοδευτικά. Εκδίδονται: Πίντερ, Μπέκετ, Λόρκα, Ιονέσκο, Αραμπάλ, Μπρεχτ κ.ά.

Το 1970, η «Δωδώνη» μετέφερε την έδρα της στην οδό Ασκληπιού 3, σε τριώροφο χώρο, ο οποίος λειτούργησε ως χώρος προβληματισμού και αναζητήσεων τόσο για διανοούμενους και επιστήμονες όσο και για καλλιτέχνες (ανθρώπους του θεάτρου, κυρίως) των οποίων πρωτότυπα έργα ή μεταφράσεις, εξέδιδε η «Δωδώνη»: Πέλος Κατσέλης, Μάριος Πλωρίτης, Γ. Σεβαστίκογλου, Αλ. Σολομός, Δέσπω Διαμαντίδου, Λυκούργος Καλλέργης, Στρατής Καρράς, Βασίλης Βασιλικός κ.ά.

Η κατ’ επιλογή σιωπή των δημιουργών, σιγά σιγά , με την υποτιθέμενη κατάργηση της λογοκρισίας, χαλαρώνει. Οι δημιουργοί προσπαθούν να βρουν διεξόδους διεκδίκησης της ελευθερίας του λόγου. Έτσι, εκδίδεται ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων ο οποίος, στη συνέχεια, μετά τη μεταπολίτευση (1974), ολοένα και αυξάνεται.

Το 1981 ίδρυσε το ομώνυμο βιβλιοπωλείο στα Γιάννενα, ενώ ως πρόεδρος της Αδελφότητας Στρατίνιστας Πωγωνίου συνέβαλε στην καλλιέργεια πολιτιστικής ζωής στο χωριό του.
Ο Ευάγγελος Κ. Λάζος ήταν πατέρας τριών παιδιών, της Μαργαρίτας, του Πέτρου και του Μάρκου, ο οποίος από το 1990 έχει αναλάβει τα ηνία των εκδόσεων «Δωδώνη».

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στη Στρατίνιστα Πωγωνίου σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Διαβάστε επίσης