«Έφυγε» από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης

«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης, από τους σημαντικότερους του θεάτρου στη χώρα μας, την Κυριακή το βράδυ στο Νοσοκομείο Σωτηρία από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία Αττικής το 1938. Διέκοψε τις σπουδές του στην αρχιτεκτονική σχολή στο Γκρατς της Αυστρίας, για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1965, δημιούργησε το Θέατρο Νέας Ιωνίας, στην ομώνυμη συνοικία της Αθήνας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα. Λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια. Στο θέατρο Νέας Ιωνίας ανέβασε τα έργα: Μπόρχερτ «Έξω από την πόρτα», Ευριπίδη «Ορέστης», Καμπανέλη «Η αυλή των θαυμάτων», Μάτεσι «Η τελετή», Γκούφα «Η επιστροφή του ευεργέτη», Ανδρεόπουλου «Ο κομιστής ειδήσεων».

Το 1972, μέσα στη δικτατορία, δημιουργεί το πρώτο Ανοιχτό Θέατρο στην Κυψέλη, και παράλληλα εκδίδει το περιοδικό «Ανοιχτό Θέατρο», μια μηνιαία επιθεώρηση πολιτικού θεάτρου.

Ανέβασε τα έργα: Μπύχνερ «Βόυτσεκ», Μισέλ «Κυριακάτικος περίπατος», Σκούρτη «Μπερτόλδος», Χόρβαρτ «Ιστορίες από το δάσος της Βίεννης», Γ. Μιχαηλίδη «Η δίκη των έξι» και «Η μάχη της Αθήνας», Ευριπίδη «Τρωαδίτισσες».

Το 1975, διακόπτεται η λειτουργία του Ανοιχτού Θεάτρου. Στα εννιά χρόνια που μεσολαβούν, μέχρι τη δημιουργία του δεύτερου Ανοιχτού Θεάτρου, συνεργάζεται με το Εθνικό Θέατρο και ανεβάζει τα έργα: Ιονέσκο «Αμεδαίος», Άντον Τσέχωφ « Βυσσινόκηπος», Ευριπίδη «Ηλέκτρα», Σίλλερ «Μαρία Στιούαρτ», Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», Πλαύτου «Στοιχειωμένο σπίτι».

Συνεργάστηκε επίσης με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου ανέβασε τα έργα: Γκόρκι «Εχθροί», Μολιέρου «Σχολείο Γυναικών», Λόπε Ντε Βέγκα «Φουέντε Οβεχούνα», Αισχύλου «Ικέτιδες».

Αλλά ο Γιώργος Μιχαηλίδης ήταν και σημαντικός συγγραφέας, που είχε εκδώσει τα βιβλία: «Άγιοι έρωτες» και «Ίλιγγος ’59» από τις Εκδόσεις του Αυγούστου, και από τις Εκδόσεις Καστανιώτη τα βιβλία «Η πύλη», «Η έξοδος», «Ο λαβύρινθος», «Η μύηση», «Λάμδα», «Τα φονικά», ενώ συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Οι απέναντι» από τις Εκδόσεις Πολύτροπον.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με πλούσια παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ιδιαίτερο στίγμα του είναι εμφανές ήδη από το ξεκίνημά του, το 1965, και τη δημιουργία του Θεάτρου της Νέας Ιωνίας, το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, που λειτούργησε μόνο για δύο χρόνια, αλλά κατάφερε να δώσει ένα εμφανές στίγμα με τις ιδιαίτερες παραστάσεις του, που αγαπήθηκαν από μια ολόκληρη γενιά…» για να προσθέσει: «Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που θα ακολoυθήσουν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την προσφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, περιγράφουν την πολύπλευρη προσφορά του στο σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο».

Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη στις 4μ.μ., στο νεκροταφείο Μεταμόρφωσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα