Έφυγε από τη ζωή ο συνθέτης και μουσικολόγος Χριστόδουλος Χάλαρης

Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευόμουν να το πιστέψω, καθώς δεν έβλεπα κάποια επίσημη αναφορά, γι’ αυτό και απέφευγα τη σχετική δημοσίευση. Κι όμως, η είδηση στα σάιτ ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο συνθέτης και μουσικολόγος, Χριστόδουλος Χάλαρης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών, νικημένος από τον καρκίνο.

Παιδί κρητικής οικογένειας παραδοσιακών μουσικών που πρώτη και παντοτινή αγάπη του ήταν η βυζαντινή μουσική. Σπούδασε μαθηματικά –αλλά και μουσική φυσικά– στο Παρίσι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα επένδυσε και τις επιστημονικές γνώσεις του στη δημιουργία της βασισμένης στη δημοτική και, πολύ περισσότερο, στη βυζαντινή παράδοση δικής του μουσικής, της οποίας αποκορύφωμα κατά γενική ομολογία θεωρείται ο εμβληματικός δίσκος «Δροσουλίτες».

Ο Χριστόδουλος Χάλαρης υπήρξε επί δεκαετίες και ένας εναργέστατος ερευνητής μουσικολόγος με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο τη βυζαντινή μουσική. Καρπός αυτής της μακράς και επίπονης έρευνάς του είναι το τρίτομο σύγγραμμα «Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής και της βυζαντινής μουσικής», το οποίο ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «Έργο ζωής».

Το 1974 ο Χριστόδουλος Χάλαρης ξαφνιάζει το μουσικό κοινό της Ελλάδας βγάζοντας έναν δίσκο με παιδικά τραγούδια εντελώς διαφορετικό και πρωτοπόρο για την εποχή.

Το 1980 έγραψε τη μουσική για την ταινία «Μεγαλέξαντρος» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Το 1986 συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Νίκο Παπατάκη για το κοινωνικό δράμα «Η φωτογραφία».

Μία από τις τελευταίες του δουλειές ήταν η μουσική για τη θεατρική παράσταση «Η Δίκη του Σωκράτη», με τον Γιάννη Μόρτζο να υποδύεται τον σπουδαίο φιλόσοφο της αρχαιότητας. «Κορυφαίος μουσικός και καλός συνεργάτης», σχολίασε συγκλονισμένη η σκηνοθέτις της παράστασης, Γιούλη Ζήκου, η οποία ήταν και εκείνη που μου επιβεβαίωσε την τραγική είδηση του θανάτου του.

Η κηδεία του Χριστόδουλου Χάλαρη θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 13.00΄   από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης