Καθημερινή ενημέρωση

«Έφυγε» ο Μέτοικος

«Έφυγε» το πρωί σε ηλικία 79 ετών, ο διάσημος τραγουδοποιός Ζωρζ Μουστακί. Όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει από το 2011, έπασχε από αναπνευστικά προβλήματα και η «μη αναστρέψιμη» ασθένειά του τον καθιστούσε οριστικά ανίκανο να τραγουδά.
Το πραγματικό όνομά του  ήταν Γιούσεφ Μουστακί και είχε γεννηθεί στις 3 Μαΐου 1934 στην Αλεξάνδρεια. Οι γονείς του ήταν έλληνες σεφαραδίτες εβραίοι από την Κέρκυρα, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στην Αίγυπτο.
Το 1951 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου συνάντησε τον Ζορζ Μπρασένς και υιοθέτησε το μικρό του όνομα εκφράζοντας το θαυμασμό του προς αυτόν.
Ο Μουστακί έγραψε περίπου 300 τραγούδια για τους μεγαλύτερους γάλλους ερμηνευτές, όπως η Εντίθ Πιάφ ή ο Υβ Μοντάν, πριν τα τραγουδήσει και ο ίδιος με επιτυχία.
Τα πιο διάσημα τραγούδια του παραμένουν το «Milord» (1958), γραμμένο για την Εντίθ Πιάφ και μεταφρασμένο σ’ ολόκληρο τον κόσμο, μετά το «Le Meteque» (Ο Μέτοικος, 1969), που τραγουδήθηκε αρχικά από την Πία Κολόμπο και το ρεφρέν του έχει κάνει το γύρο του πλανήτη.
Πολλά άλλα από τα τραγούδια του έγιναν κλασικά, όπως αυτά που ερμήνευσε το 1966 ο Σερζ Ρεζιανί, («Sarah», «Ma liberte», «Ma solitude», «Votre fille a vingt ans»), αλλά επίσης τα «La Dame Brune» (το τραγούδησε η Μπαρμπαρά το 1968) ή ακόμη τα «Joseph» και «La Marche de Sacco et Vanzetti».
Τη δεκαετία του ’60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ το 1966 επισκέφθηκε την Ελλάδα για πρώτη φορά. Αργότερα ερμήνευσε πολλά τραγούδια του Χατζιδάκι, μεταξύ άλλων την «Πορνογραφία». Το 1970 πρωταγωνίστησε με το Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη «Είμαστε δυο» στην οποία τραγουδά στα γαλλικά τα τραγούδια που είχε γράψει στη φυλακή ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο Ζωρζ Μουστακί ήταν επίσης ζωγράφος και ζούσε εδώ και πάνω από 40 χρόνια στο Ιλ Σεν-Λουί, στο Παρίσι. Ο θάνατος τον βρήκε στη Νίκαια.