«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή»

Πλήρης θεωρείται ο φάκελος, με τα στοιχεία για τα «έργα και τις ημέρες» της Χρυσής Αυγής, που συγκέντρωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Στο εννέα σελίδων πόρισμα του, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αποδίδει ηγετικό ρόλο στον αρχηγό της Χρυσής Αυγή, Νίκο Μιχαλολιάκο, και σε βουλευτές του κόμματος βοηθητικούς ρόλους.

Ως υπαρχηγός της οργάνωσης αναφέρεται ο ασύλληπτος -μέχρι αυτή την ώρα- βουλευτής Επικρατείας, Χρήστος Παππάς, ενώ η δράση της οργάνωσης χρονολογείται από το 1987.

Να σημειώσουμε ότι στο πόρισμα ο γ.γ. του Λαϊκού Συνδέσμου αναφέρεται ως «Führerprinzip», προκειμένου να αναδειχθεί ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ οι εννέα σελίδες περιγράφουν πώς λειτουργούσε η Χρυσή Αυγή με βάση τη ναζιστική ιδεολογία. Καταλυτικό ρόλο στην έρευνα έχουν παίξει οι συνομιλίες μεταξύ μελών και βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που έχουν καταγραφεί, όπως προέκυψε, από νόμιμες συνακροάσεις.

Στο πόρισμα του κ. Βουρλιώτη περιγράφεται η δομή, λειτουργία και ιεραρχία «εγκληματικής οργάνωσης», ενώ η μόνη πράξη που αποδίδεται σε βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής είναι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ενδεικτικά, αναφέρονται περιπτώσεις ανθρωποκτονιών, αλλά και απόπειρες ανθρωποκτονίας, από μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου.

Το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στοιχειοθετείται από συνομιλίες, στις οποίες ακούγονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής να συνομιλούν μεταξύ τους για συγκεκριμένα περιστατικά βίας. Αυτές οι συνομιλίες, οι οποίες προέκυψαν από δέκα συγκεκριμένες δικογραφίες, έφτασαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οι σημαντικότερες υποθέσεις είναι αυτές της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και ενός Πακιστανού στα Πετράλωνα.

Έχουν γίνει περισσότερες από 300 άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί σε βάρος των συλληφθέντων, θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος θα ασκήσει σε βάρος τους ποινική δίωξη. Μετά την άσκηση ποινικής δίωξης, η υπόθεση θα ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, στον οποίο οι κατηγορούμενοι -πλέον- έχουν τη δυνατότητα να απολογηθούν εντός πέντε ημερών. Μέχρι τότε, θα κρατούνται στη ΓΑΔΑ.

Διαβάστε επίσης