Εγκρίθηκε από την ΕΣΗΕΑ η Συλλογική Σύμβαση των δημοσιογράφων των δημόσιων ΜΜΕ

Πρόκειται για την πρώτη συλλογική σύμβαση μετά το 2008, με την οποία κατοχυρώνονται σοβαρά θεσμικά θέματα

Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πρόκειται για την πρώτη συλλογική σύμβαση μετά το 2008, με την οποία ενοποιούνται όλες οι ρυθμίσεις και κατοχυρώνονται σοβαρά θεσμικά θέματα.

Όπως δηλώνουν οι εμπνευστές της σύμβασης, είναι μία συμφωνία που διασφαλίζει τα δικαιώματα των δημοσιογράφων στα δημόσια μέσα ενημέρωσης, και είναι πολλαπλά ωφέλιμη για το δημοσιογραφικό επάγγελμα, αφού αποτελεί τη βάση της διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου πολλές φορές οι λειτουργοί αντιμετωπίζουν συνθήκες καθημερινής απαξίωσης, με επιπτώσεις στην ποιότητα της ενημέρωσης και τελικά της ίδιας της Δημοκρατίας.

Ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν με την εν λόγω σύμβαση:

-Η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων  που εργάζονται σε δημόσια ΜΜΕ. Στο εξής, το 80% των δημοσιογράφων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα πρέπει να είναι μέλη των Ενώσεων Συντακτών.

-Η ρύθμιση αυτή υποχρεώνει τις διοικήσεις των δημόσιων μέσων ενημέρωσης να προσλαμβάνουν επαγγελματίες δημοσιογράφους

-Οι δημοσιογράφοι μπορούν να αρνηθούν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες περιοχές, για φυσικές καταστροφές κλπ, ενώ θεσπίζονται ειδικές αποζημιώσεις για το ενδεχόμενο ατυχήματος

-Γίνεται αναφορά στην κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών-δημοσιογράφων.

-Διακηρύσσεται η ελευθερία του δημοσιογράφου

Επανακατοχυρώνεται, για πρώτη φορά, το δημοσιογραφικό απόρρητο και το δικαίωμα του δημοσιογράφου να μην αποκαλύπτει τις πηγές του. Περιλαμβάνονται, παρά την αρχική αντίθεση της Κυβέρνησης, οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως τις πρότεινε η ΕΣΗΕΑ.

-Θεσπίζεται η συνδικαλιστική προστασία του εκπροσώπου των εργαζομένων στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας του

-Δεν θεσπίζεται κάρτα ωραρίου για τους δημοσιογράφους ενώ οποιαδήποτε κάρτα εισόδου-εξόδου τυχόν χορηγηθεί, θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο για λόγους ασφαλείας. Συμφωνείται ωράριο επτάωρης καθημερινής εργασίας για τους εσωτερικούς συντάκτες για τριανταπεντάωρη πενθήμερη εργασία.

-Η ετήσια κανονική άδεια που χορηγείται διαμορφώνεται για όλους έως 31 μέρες. Κατοχυρώνονται για όλους άδειες όπως η  αναρρωτική και η αιμοδοτική, μητρότητας, υιοθεσίας, παρένθετης μητέρας, ανατροφής τέκνου, γάμου, γέννησης παιδιού, πένθους, παράστασης, παρακολούθησης σχολικής επίδοσης, ασθένειες τέκνου, νοσηλείας τέκνου, αναπηρίας, σοβαρού νοσήματος, υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εξετάσεων. Κάποιες από τις οποίες, λόγω των διαφορετικών συμβάσεων  δεν υπήρχαν εξαρχής ή είχαν καταργηθεί.

Στη ΣΣΕ δεν περιλαμβάνονται μισθολογικά θέματα. Η Κυβέρνηση επικαλέστηκε την ρύθμιση του δευτέρου μνημονίου σύμφωνα με την οποία τα θέματα αυτά ρυθμίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

 

 

Διαβάστε επίσης