Εγκρίθηκε η παγκόσμια συμφωνία για τη Mετανάστευση – Τι προβλέπει

Εγκρίθηκε στο Μαρακές, στη διήμερη διακυβερνητική διάσκεψη, το παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη μετανάστευση με τον Μαροκινό Υπουργός Εξωτερικών κ. Nasser Bourita να ανακοινώνει την έγκριση της συμφωνίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος νωρίτερα, είχε καλέσει όλες τις χώρες που συμμετέχουν στη Διακυβερνητική Διάσκεψη να εργαστούν από κοινού για «ένα ασφαλές μέλλον για όλους» δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν το προϊόν «επίπονων προσπαθειών».

«Είστε εδώ επειδή αναγνωρίζετε τη σημασία αυτού του συνεδρίου για να αποτρέψετε τα βάσανα και το χάος», είπε.

Η María Fernanda Espinosa Garcés, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι η «συμφωνία είναι ένας χάρτης πορείας, αποτελεί αναφορά στις δημόσιες πολιτικές μας. Είναι μια παγκόσμια απάντηση σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο».

Οι χώρες πρέπει να αποφύγουν να πέσουν θύματα ξενοφοβικού λόγου και να επιστρέψουν στις ιστορικές περιόδους που κανείς δεν επιθυμεί να ζήσει ξανά, είπε η κ. Espinosa Garcés.

Το κείμενο του Παγκόσμιου Συμφώνου για την ασφαλή και τακτική μετανάστευση που περιείχε 23 στόχους για καλύτερη διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, ως αποτέλεσμα 18μηνης συζήτησης μεταξύ κρατών μελών του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το σύμφωνο δεν καλύπτει τους πρόσφυγες των οποίων οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται ήδη από παγκόσμιες συμφωνίες, όπως η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων και το πρωτόκολλο του 1967 για το καθεστώς των προσφύγων.

Οι αρχηγοί κρατών των 150 χωρών συγκεντρώθηκαν στο συνεδριακό κέντρο Bab Ighli το πρωί της Δευτέρας.

Η Louise Arbor, Ειδικός Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Διεθνή Μετανάστευση και Γενικός Γραμματέας της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, δήλωσε ότι «η υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση είναι μια εκ νέου επιβεβαίωση των αξιών και των αρχών που περιλαμβάνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

Δεδομένου ότι το κείμενο ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Ισραήλ, της Πολωνίας, της Σλοβακίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Αυστρίας, της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Λεττονίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας είτε δημοσίως απέρριψαν το σύμφωνο είτε κοινοποίησαν στα Ηνωμένα Έθνη ότι δεν θα συμμετείχαν στη διακυβερνητική διάσκεψη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τις διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο του 2017.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα