Είχε προβλέψει ο Μίκης τι θα γίνει μετά τον θάνατό του

Το κλίμα μεταξύ της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη –με επιείκεια– το χαρακτηρίζεις ως ηλεκτρισμένο, για να μην πεις μια πιο βαριά κουβέντα. Ακόμη και ο αείμνηστος Μίκης ήξερε τι θα γινόταν με τη ταφή του και τα λοιπά διαδικαστικά, και γι’ αυτό φρόντισε να ορίσει διαχειριστή της διαθήκης του, μπας και διασώσει κάτι από την οικογένειά του, μπας και οι επιθυμίες του γίνουν σεβαστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 επεχείρησε να δέσει και νομοθετικά τις επιθυμίες του. Μέχρι τότε οι νόμοι που υπήρχαν δεν έδιναν το δικαίωμα αυτό παρά στην οικογένεια, και συγκεκριμένα στα παιδιά του θανόντα. Το 2013 επισκέφθηκε δύο φορές τον Αντώνη Ρουπακιώτη που ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ είχε ενημερώσει και τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε φιλικές σχέσεις, ζητώντας να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα του έδινε το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος, εν ζωή, τον τόπο της ταφής του.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στον κ. Ρουπακιώτη ο Μίκης ανέλυσε την αντιπαράθεση που υπήρχε στην οικογένειά του. Η νομοθετική ρύθμιση ετοιμάστηκε, πήρε σειρά για ψήφιση, αλλά οι πρόωρες εκλογές του 2014 δεν επέτρεψαν την ψήφισή της. Τελικά, υπήρξε και νέα όχληση από τον Μίκη Θεοδωράκη και με πρωτοβουλία τού τότε προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ψηφίστηκε η ειδική διάταξη.

Η ψήφιση έγινε τον Φεβρουάριο του 2016 και με βάση αυτή προβλέπεται ότι «η επιλογή του τόπου ενταφιασμού ή αποτέφρωσης είναι δικαίωμα του προσώπου». Η διάταξη αυτή προβλέπει και συγκεκριμένη διαδικασία ενώπιον συμβολαιογράφου, προκειμένου να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις, ενώ δίνει το δικαίωμα στον ενδιαφερόμενο να ορίσει όχι μόνο τον τόπο ταφής (ή αποτέφρωσης), αλλά και τον τύπο της τελετής της κηδείας του, καθώς και τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την υποχρέωση να φέρουν τις επιθυμίες του σε πέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τη σχετική διάταξη υπήρξε αντίδραση από τους εκπροσώπους των τροϊκανών, οι οποίοι δεν την καταλάβαιναν. Και για να πειστούν, χρειάστηκε να επιστρατευθεί ο Νίκος Βούτσης για να τους εξηγήσει για ποιον πρόκειται. Φανταστείτε τι θα γινόταν τώρα εάν δεν είχε περάσει η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα