Ειδικά μέτρα για όλες τις κοινωνικές ομάδες
Το Μαξίμου θέτει μετ’ επιτάσεως ακούγεται το δίλλημα των εκλογών «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» επιδιώκοντας τη σύγκριση δύο πρωθυπουργών
Θετικές ειδήσεις κι ευνοϊκά μέτρα ει δυνατόν για όλες τις κοινωνικές ομάδες είναι ο στόχος που έχει τεθεί από το Μαξίμου σε αυτήν την μακρά προεκλογική περίοδο, η οποία έχει ξεκινήσει επί της ουσίας από τον Αύγουστο και θα ενταθεί έτι περαιτέρω μόλις μπούμε στο 2023. Ο στόχος αυτός έχει τεθεί, καθώς οι εκλογολόγοι του Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι οι πολίτες ψηφίζουν ως επί το πλείστον με βάση την οικονομική τους κατάσταση και προς αυτήν την κατεύθυνση ξεδιπλώνεται η στρατηγική στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Του Μιχάλη Κωτσάκου
Σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις και παρά τις λίστες που κυκλοφορούν και ανανεώνονται σε εβδομαδιαία βάση με όσους υποτίθεται ότι παρακολουθούσε το Μαξίμου μέσω της ΕΥΠ, αλλά και των κακόβουλων λογισμικών, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί εάν τεράστιο προβάδισμα νίκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμένει κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή του τόπου. Οπότε πολύ εύστοχα ο πρωθυπουργός θέτει μετ’ επιτάσεως τα διλήμματα των επερχόμενων εκλογών τα οποία φροντίζει να διανθίζει με στοχευμένες νέες παροχές. Κάτι πολύ λογικό, καθώς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό εάν δεν δώσεις και κάτι δεν κερδίζεις εκλογές.
Μετά τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι αποδοχές των οποίων αυξήθηκαν με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, από την Τρίπολη, όπου περιόδευσε ο πρωθυπουργός την Δευτέρα ανακοίνωσε εφάπαξ ενίσχυση για τους ένστολους της Αστυνομίας και του Λιμενικού. «Με δεδομένη την 24ωρη αυξημένη αστυνόμευση, με δεδομένη την επιτυχή αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, με δεδομένη τη μεγάλη πλάτη που έβαλαν οι ένστολοί μας όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, χορηγούμε εφάπαξ ενίσχυση 600 ευρώ οριζόντια σε όλους τους ένστολους της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Δικαιολογώντας αυτή την ανακοίνωση ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της πολιτείας». Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια διπλή επιδίωξη της κυβέρνησης: «Την ίδια ώρα που αμύνεται σε δυσκολίες να μπορεί να εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της. Και ενώ εξαντλεί κάθε δυνατότητα να στηρίξει την κοινωνία να μη χάνει, να μη χάνουμε ποτέ τη δημοσιονομική ισορροπία που μας επιτρέπει ακριβώς να παρέχουμε αυτή τη στήριξη».
Το νέο ΕΣΥ και οι αυξήσεις
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που ψηφίστηκε, εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή και συνοδεύτηκε από αυξήσεις στους μισθούς 20.000 γιατρών που φθάνουν στο 10%. «Είναι αλήθεια πως οι γιατροί μας σήμερα στα νοσοκομεία δεν έχουν τις απολαβές που θα έπρεπε», είπε. «Ας αναγνωρίσουμε αυτήν τη μεγάλη πραγματικότητα. Πολλοί είτε φεύγουν στο εξωτερικό, είτε προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα. Αν συνεχιστεί αυτό, θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Ήταν συνεπώς υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές των γιατρών κι αυτό ακριβώς κάνουμε», ανέφερε. Σημείωσε μάλιστα ότι όλες οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματά τους που θα είναι αναδρομικές από 28 Ιουνίου του 2022 και επιπλέον τον Ιανουάριο θα υπάρξει και νέα προσαύξηση του επιδόματος όσων υπηρετούν σε ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους αναισθησιολόγους των αναισθησιολογικών τμημάτων.
Το δίλλημα των εκλογών
«Αναλογιστείτε, φίλες και φίλοι, ότι μόνο τον μήνα Δεκέμβριο ο κρατικός προϋπολογισμός, εκτός από την υποστήριξη που παρέχει στα ζητήματα των λογαριασμών της ενέργειας, θα εκταμιεύσει ποσό που θα ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ», συνέχισε. Και τόνισε: «Μπορείτε να φανταστείτε την πορεία της εθνικής οικονομίας αλλά και το κοινωνικό της αποτύπωμα αν η πολιτεία δεν είχε, ήδη, διαθέσει παραπάνω από 43 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμυνθεί νικηφόρα στις συνέπειες της πανδημίας».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να συνεχιστεί αυτή η πορεία, χρειάζεται η κυβερνητική παράταξη να αναδειχθεί αυτοδύναμη από τις επερχόμενες κάλπες: «Υψώνουμε, λοιπόν, τη σημαία που έχει το δικό μας κόμμα, αλλά το ρεύμα το οποίο εκφράζουμε δεν έχει μόνο ένα χρώμα: το γαλάζιο. Συσπειρώνουμε κάθε πολίτη που πιστεύει στον υπεύθυνο πατριωτισμό, αλλά και στον δημιουργικό εκσυγχρονισμό», ανέφερε.
«Και το δίλημμα είναι από τώρα σαφές: πάμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω; Ποιος μπορεί τελικά να ξεπερνά κρίσεις, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την οικονομία και θωρακίζοντας την πατρίδα και την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Αλέξης Τσίπρας; Ας μην κρυβόμαστε, σε αυτό θα κληθεί να απαντήσει τελικά αύριο ο πολίτης», υπογράμμισε.
Κοινές λύσεις
Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως μόνο με μία κοινή ευρωπαϊκή λύση μπορούν οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την κρίση ακρίβειας που ταλαιπωρεί όλη την Ευρώπη. Γι’ αυτό στο Μαξίμου εκτιμούν πως θα βοηθήσει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση η διήμερη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που διεξήχθη στην Βουλιαγμένη.
«Στόχος μας είναι πάντα να αναζητούμε κοινές λύσεις και βέλτιστες πρακτικές προς όφελος της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη διήμερη διάσκεψη στην Αθήνα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και με αυτή τη φιλοσοφία θα συνεχίσει να κινείται. Απέναντί του, πολλά -και απρόβλεπτα όσον αφορά την εξέλιξή τους- υψηλά εμπόδια που θέτουν σε ισχυρή δοκιμασία τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως η ακρίβεια και τα τραπεζικά δάνεια.
Πάντως, όπως διαμηνύουν από το Μαξίμου «μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές υπάρχουν αρκετά πράγματα να γίνουν, προς όφελος της κοινωνίας». Μεταξύ άλλων, πολλά ποντάρουν στην αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% από 1η του 2023, στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, επίσης από αρχές του νέου έτους, στους μισθωτούς υπαλλήλους του Δημοσίου και στους συνταξιούχους, στο έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο «ευάλωτους» πολίτες πριν από τα Χριστούγεννα, στο διευρυμένο επίδομα θέρμανσης, καθώς και στην νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα νομοθετηθεί -σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών- το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Κομβική, σύμφωνα με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, θα είναι επίσης η αξιοποίηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με πολλούς σχετικούς διαγωνισμούς να έχουν προκηρυχθεί ή να ετοιμάζονται να προκηρυχθούν, ενώ μείζονα σημασία προσδίδεται στα έργα υποδομών που προχωρούν σε όλη τη χώρα και τα οποία θα συνεχίσει να προβάλλει, κατά τις περιοδείες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Κόκκινα» δάνεια
Από την άλλη, έντονη είναι η κυβερνητική ανησυχία στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού, κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτυπώνοντας την ενόχλησή του με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στο καταναλωτικό κοινό. Εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου οι τράπεζες αναμένεται να καταθέσουν την πρότασή τους που θα αφορά τους ευάλωτους ενήμερους δανειολήπτες, ενώ ταυτόχρονα ασκείται πίεση για άμεση αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση του επιτοκίου στα νέα δάνεια.
Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση, η αβεβαιότητα της εξέλιξης του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών της δεν επιτρέπουν σαφή εκτίμηση και πρόβλεψη της διάρκειας και της έντασής της. Αυτό που σημειώνουν, πάντως, σε όλους τους τόνους από την Κυβέρνηση είναι ότι θα συνεχιστεί η βοήθεια στους λογαριασμούς ρεύματος, έχοντας διασφαλιστεί ένα πρόσθετο αποθεματικό, ύψους 1 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Ανοιχτό εξάλλου έχει αφήσει ο υπουργός Οικονομικών το ενδεχόμενο για νέα μέτρα στήριξης για τους πολίτες, ενώ αγωνία υπάρχει και για την πορεία του πληθωρισμού και τις τιμές στα βασικά προϊόντα, με τον υπουργό Ανάπτυξης να διαπιστώνει συγκράτησή τους μετά και την εφαρμογή του «καλαθιού του νοικοκυριού».
Υποβαθμίζεται
Το θέμα των υποκλοπών εξακολουθεί να υποβαθμίζεται από την Κυβέρνηση, παρά τα νέα δημοσιεύματα που το συντηρούν στην επικαιρότητα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου περί «αισώπειους μύθους σε συνέχειες».
Η κυβέρνηση αναμφίβολα νιώθει την πίεση υπό το θέμα των υποκλοπών, αλλά οι εκλογολόγοι του Μαξίμου εκτιμούν πως εάν τελικά οι πολίτες αντέξουν τα οικονομικά βάρη, τότε δεν θα θυμηθούν τις υποκλοπές στην κάλπη. Όμως εάν τελικά δεν υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ο ψηφοφόρος να θυμηθεί τα πάντα πάνω από την κάλπη. Ακόμη και εάν ήταν στραβή η γραβάτα του πρωθυπουργού σε κάποια ομιλία.
Για να ξεπεράσει τον σκόπελο των υποκλοπών το Μαξίμου έχει επιλέξει να επικεντρώνεται στο δίλημμα της κάλπης το οποίο ταυτίζει με την προσωπική σύγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα. Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση μετά το 1993 που αναμετράται ένας νυν με έναν πρώην πρωθυπουργό. Όλες τις άλλες φορές ήταν κάποιος που δεν είχε δοκιμαστεί στη θέση του πρωθυπουργού και στόχευε να γίνει ο επόμενος ένοικος του νεοκλασικού της Ηρώδου Αττικού. «Ο κόσμος αυτή τη φορά θα συγκρίνει τον Μητσοτάκη που κυβερνά τώρα, με τον Τσίπρα που έχει κυβερνήσει την πενταετία 2015-2019. Όλοι πλέον γνωρίζουν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη ένα διαφορετικού είδους προεκλογική εκστρατεία. Ο τρόπος προσέγγισης και των πολιτών, αλλά και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε περιφέρεια θα αναδεικνύονται με κάθε ευκαιρία. Και με επίβλεψη του πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές οι εντυπώσεις ήταν πολύ καλές στις δύο περιοδείες του πρωθυπουργού σε Αχαΐα, Αρκαδία. Εκεί όπου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τοπικούς φορείς, αλλά και πολίτες σε κεντρικά σημεία της πόλης, όπως εμπορικούς δρόμους και καφέ. Κεντρικός άξονας της κάθε περιοδείας παραδοσιακού τύπου είναι να συγκεντρώνονται τα έργα που γίνονται στην κάθε περιφέρεια και να παρουσιάζονται ως «πακέτο», κάτι που υπηρετεί το κεντρικό σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε».
Από εκεί και πέρα το μοντέλο με τις «μικρές ΔΕΘ», με τη διεξαγωγή δηλαδή συνεντεύξεων Τύπου ανά περιφέρεια, θα ισχύσει και σε άλλες περιοδείες. Στην Τρίπολη μάλιστα ο πρωθυπουργός έκανε και μία ομιλία, που αφορούσε όλη την Πελοπόννησο. Ο επόμενος σταθμός μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Λάρισα, όπου θα ακολουθηθεί το ίδιο μοντέλο, δηλαδή να συνοδεύουν τον πρωθυπουργό τουλάχιστον πέντε υπουργοί και άλλοι τόσοι υφυπουργοί.
Στοχευμένες συναντήσεις
Επιπλέον ο πρωθυπουργός υποδέχεται στο πρωθυπουργικό μέγαρο εκπροσώπους φορέων που εκφράζουν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες. Όπως έγινε με τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Μαθητικής Ρομποτικής. Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι μαθητές που ασχολούνται με την ρομποτική. Μάλιστα η Εθνική Ομάδα Μαθητικής Ρομποτικής πρόσφατα διακρίθηκε σε διεθνή διαγωνισμό.
Άλλη μία στοχευμένη επίσκεψη ήταν και αυτή στον σύλλογο «Θετική Φωνή», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. Προ ημερών είχε συνάντηση με μαθητές και μαθήτριες έξι μειονοτικών σχολείων του Νομού Ροδόπης στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητώντας με τα παιδιά και τους δασκάλους τους για τη λειτουργία των σχολείων, τις επιδόσεις των μαθητών και τα αιτήματα που έχουν. Ας μην λησμονούμε και την ομιλία που είχε απευθύνει σε εκδήλωση με θέμα «Πολιτικές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών».
Την ίδια ώρα, οι συναντήσεις θεματικού χαρακτήρα, όπως είναι τα τετ α τετ με επενδυτές εντός και εκτός συνόρων, είναι πάντα στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, καθώς η οικονομία αποτελεί θέμα που ιεραρχεί πολύ ψηλά.