«Είμαστε ξεχασμένοι και από τον Θεό!»

Η κρίση μπορεί να έπληξε τα μεγάλα αστικά κέντρα και λιγότερο την περιφέρεια. Αυτό τουλάχιστον λένε οι ειδικοί. Όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς η κρίση έχει «βυθίσει» τα μικρά νησιά, που κινδυνεύουν πλέον με εξαφάνιση. Εξάλλου όλοι θυμόμαστε τα όσα είπαν προ μηνών οι εκπρόσωποι της τρόικας προς τον Κώστα Μουσουρούλη, όταν τον προέτρεψαν να μεταφέρουν τους κατοίκους των μικρών νησιών σε μεγαλύτερα νησιά για να υπάρξει εξοικονόμηση.

Η καθημερινότητα στα μικρά νησιά είναι πολύ δύσκολη, τα προβλήματα δυσεπίλυτα και γι’ αυτό το λόγο, αφού δεν μπόρεσαν να βρουν άκρη με τις περιφέρειες οι τοπικοί άρχοντες 10 μικρών νησιών συνασπίστηκαν κι έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό εκφράζοντας την απόγνωση των ίδιων και των συμπολιτών τους. Και φυσικά αναφέρουν πως δεν έχουν νερό, γιατρό και συγκοινωνία.

Την επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά, την υπογράφουν οι αντιδήμαρχοι των νησιών Οθωνοί, Ερεικούσα και Μαθράκι (δήμου Κέρκυρας), Κάλαμος και Καστός (δήμου Λευκάδας), Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια (δήμου Νάξου) και Αντικύθηρα του δήμου Κυθήρων, οι οποίοι υποστηρίζουν πως τα μικρά νησιά «βρίσκονται ένα στάδιο πριν την εγκατάλειψη». Οι τοπικοί άρχοντες των συγκεκριμένων νησιών προτείνουν, μεταξύ άλλων, την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων προσβασιμότητας και τουριστικής ανάπτυξης στα νησιά αυτά, την εφαρμογή του αυτοδιοίκητου των νησιών, την τοποθέτηση αγροτικών γιατρών σε όλα τα μονοθέσια περιφερειακά ιατρεία των νησιών και τη διατήρηση των επιδοτήσεων για τις συγκοινωνίες των άγονων γραμμών.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή απόγνωσης οι 10 αντιδήμαρχοι αναφέρουν: «Έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε μικρονησιώτες, υπερήφανους ανθρώπους που υποφέρουν εδώ και αρκετά χρόνια από τις οριζόντιες αντινησιωτικές πολιτικές που εφαρμόζει η Πολιτεία για αυτούς. Άνθρωποι του μόχθου, ναυτικοί και μετανάστες στη πλειοψηφία τους δεν συνηθίζουν να μπαίνουν στα πολιτικά γραφεία των κομμάτων. Δεν έχουμε βίλλες με γκαζόν, πισίνες και τζαγκούζι. Στις πλατείες και στους δρόμους μας δεν θα συναντήσετε Πόρσε, Καγιέν , Μερσεντές και Φερράρι. Το 10% των χρημάτων που κατασπαταλήθηκαν σε άστοχες επιδοτήσεις και σε υπερτιμημένα έργα αν πήγαιναν σε μία ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική, αυτή τη στιγμή θα είχαμε σωθεί. Ο νεοπλουτισμός δεν μας άγγιξε και δεν τον θέλουμε. Ο μικρός πληθυσμός μας δεν ήταν αρκετός για να συγκινήσει την Κεντρική Εξουσία και να φτάσει η φωνή μας μέχρι τα αυτιά των αρμοδίων. Τα νησιά μας βρίσκονται ένα στάδιο πριν από την εγκατάλειψη. Τα περισσότερα νησιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης, όπως π.χ. οι Μικρές Κυκλάδες. Οι συγκοινωνίες είναι ελλιπείς. Τα λιμάνια στα περισσότερα νησιά είναι προβληματικά. Στα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι) αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκοινωνία. Στα περισσότερα νησιά δεν υπάρχει αγροτικός γιατρός. Για να μεταβεί ο συμπολίτης μας στις υπηρεσίες που βρίσκονται στο μεγαλύτερο νησί περνάει μια «Οδύσσεια» και το κόστος μετάβασης και επιστροφής στη δύσκολη εποχή που ζούμε, είναι τσουχτερό. Οι περιουσίες μας προϊόν σκληρής εργασίας, απαξιώνονται, ενώ το κόστος οικοδομής λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς είναι διπλάσιο έως και τριπλάσιο από την ίδια οικοδομή σε οποιαδήποτε πόλη ή χωριό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης Καλάμου – Καστού ποσού 550.000 ευρώ, έχουν περάσει δύο χρόνια από την ολοκλήρωση της μελέτης και ακόμα δεν έχουμε τελειώσει με τις αδειοδοτήσεις! Πενήντα Υπηρεσίες περίπου πρέπει να μας δώσουν την έγκρισή τους!

Εκπροσωπούμε δέκα νησάκια μοναδικής ομορφιάς, με ιδιαίτερο φυσικό πλούτο, ευαίσθητα οικοσυστήματα στη στεριά και στη θάλασσα που χρήζουν προστασίας, μνήμες ιστορίας και πολιτισμού αιώνων και χιλιετιών. Εκπροσωπούμε δέκα μικρές κουκίδες, χαμένες στο χάρτη, άγνωστες για τον πολύ κόσμο, παράδεισος όμως για τους λίγους τυχερούς που τα επισκέπτονται».

Προτάσεις
Οι αντιδήμαρχοι των μικρών νησιών δεν στέκονται μόνο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά καταθέτουν και προτάσεις προς τον πρωθυπουργό, ελπίζοντας ότι θα δώσει λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Έτσι ζητούν:
* Δέσμευση ποσού κεντρικά και όχι από τις Περιφέρειες για τα 10 Μικρά Νησιά.
* Μία ευέλικτη διαχειριστική ομάδα που θα ασχοληθεί με τα Μικρά Νησιά κεντρικά στην Αθήνα ή στον Πειραιά.
* Τεχνικός σύμβουλος για τα ΔΕΚΑ ΝΗΣΙΑ στην εκπόνηση μελετών μέχρι και την οριστική ένταξη των έργων και δυνατότητα απευθείας σύμβασης των Δήμων με Α.Ε.Ι. (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο) για εξειδικευμένες μελέτες σε προγράμματα επιμόρφωσης των κατοίκων, ανάπτυξης και προβολής των νησιών μας.
* Να γίνει κατανοητό ότι στα Μικρά Νησιά η ανάπτυξη περνάει από την προσβασιμότητα (λιμάνια, συγκοινωνίες, τουριστικά αγκυροβόλια, ελικοδρόμια, υδατοδρόμια).
* Εξειδικευμένα προγράμματα τύπου LEADER για τουριστικές υποδομές (καταλύματα φιλικά με το περιβάλλον) και για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου των νησιών μας.
* Ειδικό χωροταξικό στα Μικρά Νησιά για τη στεριά και τη θάλασσα (πιστεύουμε ότι δεν ταιριάζουν στα νησιά μας ξενοδοχειακές μονάδες μεγάλης κλίμακας, ογκώδεις κατασκευές, ιχθυοτροφεία και κάθε τι που επηρεάζει αρνητικά τα ευαίσθητα οικοσυστήματά τους).
* Να δημιουργηθεί μια νησιωτική επιτροπή Δημάρχων η οποία θα ασκεί τη διοίκηση.
* Η τεχνολογία (ηλεκτρονική επικοινωνία, τηλεδιασκέψεις) λύνει το πρόβλημα και η Διεύθυνση Πληροφορικής των Δήμων των μεγαλύτερων νησιών πρέπει να στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό και να έχει την ευθύνη της επικοινωνίας.

Η επιστολή εστάλη εκτός από τον πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των άλλων κομμάτων της Βουλής, πλην της Χρυσής Αυγής.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης