«Είμαστε πολύ κοντά σε θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία»

Τους φόβους στο Αιγαίο από τη συνεχή προκλητικότητα των Τούρκων εξέφρασε ο Πάνος Καμμένος σε  συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα “Liberation. O  υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε ακόμα στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές Ανδριανούπολης αλλά και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα με την Τουρκία» προειδοποιεί ο υπουργός Αμυνας μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα πηγαίνοντας ξανά κόντρα στην γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας”

Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή», επαναλαμβάνει ο υπουργός

Την Παρασκευή. μια μόλις ημέρα μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στην οποία ο ίδιος εξήγησε γιατί επέλεξε μια μετριοπαθή προσέγγιση στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο υπουργός Άμυνας, από τη Ρουμανία έριξε τη δική του «βόμβα», μιλώντας για έλληνες ομήρους σε τουρκικές φυλακές.

Η συγκεκριμένη δήλωση προκαλεί εύλογες απορίες, τόσο για το περιεχόμενό της όσο και για το timing, καθώς υποτίθεται πως βρίσκονται σε εξέλιξη λεπτές και ευαίσθητες διπλωματικές προσπάθειες για την διευθέτηση του ζητήματος.

Για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αναφορικά με το «μπλόκο» των Τούρκων στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει την άποψη ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφερθεί στο θέμα, αλλά και στο Αιγαίο όπως στη Συρία και το Ιράκ.

«Ομως η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και απαιτούμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο είτε πρόκειται για θέματα που άπτονται του δικαίου της θαλάσσης ή του δικαίου σε θέματα ενέργειας.

Αυτό το πρόβλημα δεν αφορά μόνο Κύπρο και Τουρκία αλλά και όλες τις χώρες των οποίων οι εταιρείες ενέργειας έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, δηλαδή τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ. Εχουν το δικαίωμα να προστατεύσουν τις επενδύσεις τους», δηλώνει ακόμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα