bpbg
bpbg

«Είναι καιρός να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας»

Την πίστη του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, εκφράζει με δηλώσεις του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα και τα Σκόπια τις επόμενες ημέρες, για επαφές με τις δύο κυβερνήσεις.

Ο ίδιος εκτιμά ότι αναπτύσσεται «δυναμική λύσης», και δηλώνει αισιόδοξος ότι σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία, ενώ αναφέρει ότι «μπορούμε να προχωρήσουμε σε ταχεία διαδικασία για να επιτύχουμε θετικό αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες ίσως νωρίτερα». «Η συνάντηση μεταξύ των πρωθυπουργών Τσίπρα και Ζάεφ στο Νταβός ήταν θετική και σημαντική, μια πραγματικά ήταν ιστορικής σημασίας συνάντηση, εάν οδηγήσει τελικά στην επίλυση των σημαντικών διαφορών μεταξύ των δυο γειτόνων», υποστηρίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Είναι πλέον καιρός να εντατικοποιηθούν οι συνομιλίες σχετικά με τους όρους μιας συνολικής συμφωνίας, με προσοχή στα θέματα που επισημάνθηκαν από τους δυο πρωθυπουργούς. Σύμφωνα με την πρόθεσή τους έρχομαι στην Αθήνα και τα Σκόπια για συνομιλίες ώστε να προωθήσουμε τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει δυναμική τώρα για την εξεύρεση λύσεων».

Ο κ. Νίμιτς προτείνει ευρεία χρήση μιας νέας σύνθετης ονομασίας από τη στιγμή που η γειτονική χώρα ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά όχι πριν την ολοκλήρωση της ένταξης, γράφει η εφημερίδα. Στο μεσοδιάστημα υποστηρίζει τη χρήση της νέας ονομασίας σε διεθνείς οργανισμούς και fora. Επίσης εισηγείται κάθε χώρα να έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί είτε τη σλαβική ονομασία, είτε την αγγλική, είτε να τη μεταφράσει σε όποια γλώσσα επιθυμεί.

Έντονη αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία

Με αφορμή τη δήλωση του Μάθιου Νίμιτς στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, σημειώνει: «ο διαμεσολαβητής του Ο.Η.Ε. στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας, κ. Μάθιου Νίμιτς, φέρεται να υποστηρίζει την τμηματική, δηλαδή κατά στάδια, εφαρμογή μιας πιθανής λύσης στο ζήτημα των Σκοπίων».

Και συνεχίζει: «Φέρεται να προτείνει δηλαδή ο κ. Νίμιτς, όποιο όνομα συμφωνηθεί να εφαρμοστεί πρώτα από Διεθνείς Οργανισμούς και μετά από τα κράτη που σήμερα αναγνωρίζουν τα Σκόπια με το σκέτο “Μακεδονία”. Αυτό, όμως, θα απαιτήσει πολλά χρόνια αναμονής. Αφού θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πλήρης ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που ως γνωστόν απαιτεί πολύ χρόνο».

«Εάν αυτή η άποψη ισχύει θα είναι η δεύτερη μετά το Νταβός σοβαρότατη ένδειξη ότι η κυβέρνηση συζητά και αποδέχεται τμηματική εφαρμογή της όποιας πιθανής λύσης. Ο κατακερματισμός, όμως, της όποιας λύσης θα είναι αντίθετος και υπονομευτικός για τα συμφέροντα της χώρας. Η Ελλάδα πάντα επεδίωκε μια ενιαία και αδιαίρετη λύση “όνομα – χρήση erga omnes – αλυτρωτισμός”. Επεδίωκε, δηλαδή, λύση “πακέτο” χωρίς επικίνδυνες τμηματοποιήσεις και αβέβαια στάδια μιας μελλοντικής εφαρμογής.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα και ξεκάθαρα εάν αποδέχεται ή εργάζεται ήδη προς την επικίνδυνη κατεύθυνση του κατακερματισμού μιας πιθανής λύσης. Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει ευθέως την πλήρη αντίθεσή της σε αυτήν την τακτική υπονόμευσης και φαλκίδευσης των συμφερόντων της χώρας», καταλήγει ο κ. Κουμουτσάκος.

Διαβάστε επίσης