Είναι λύση οι πρόωρες εκλογές;

Η παγίδα του Αλέξη Τσίπρα με την απλή αναλογική δεν ξεπερνιέται με προσφυγή εν μέσω πανδημίας στη λαϊκή ετυμηγορία

Μία από τις ατάκες του Ευγένιου Ιονέσκο (26 Νοεμβρίου 1909-28 Μαρτίου 1994) που έχουν μείνει στην ιστορία ήταν το «μπορείς πάντα να προβλέψεις τα γεγονότα αφού έχουν γίνει».

Του Μ. ΚE.

Ο Ιονέσκο, ο μεγάλος αυτός θεατρικός συγγραφέας, είναι τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου. Ο Ιονέσκο διακωμωδούσε στα έργα του τις πιο κοινότοπες καταστάσεις απεικονίζοντας τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του.

Τι σχέση μπορεί να έχει ο μεγάλος αυτός συγγραφέας με την τωρινή πολιτική κατάσταση στη χώρα μας; Κι όμως έχει, διότι παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο πρωθυπουργός διέψευσε πως η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές, εν τούτοις ακόμη και σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα και στον φιλοκυβερνητικό και στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, ότι πολύ σύντομα θα πάμε στις κάλπες (σε διπλές μάλιστα) για να αποφασίσουμε ότι θέλουμε να μας κυβερνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ.

Διότι από τη μία έχουμε φτάσει στο σημείο να διακωμωδούμε –σαν μικροί Ιονέσκο– την ιδιότυπη καθημερινότητα που βιώνουμε, παρέα με την οικονομική κρίση, και από την άλλη να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να συνωστιστούμε έξω από τα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουμε μία νέα κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα έχει μικρότερη δύναμη σε βουλευτές, μετά από διπλή εκλογική αναμέτρηση. Πραγματικά παράλογη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ειδικά εν μέσω της υγειονομικής κρίσης.

Και την ίδια ώρα που στη γειτονική Ιταλία υπάρχει μείζονα πολιτική κρίση με την κυβέρνησης Κόντε να έχει απολέσει τη δεδηλωμένη μετά την απόσυρση του Ματέο Ρέντσι από το κυβερνητικό σχήμα, αποδεικνύει πόσο ατελέσφορο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική. Οπότε οποιαδήποτε σκέψη για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αποτελεί ένα ρίσκο.

Βέβαια, με την πανδημία να θερίζει ουδείς μπορεί να προχωρήσει με ασφάλεια σε προβλέψεις για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, ή ποια θα είναι η κατάσταση το φθινόπωρο. Το μόνο δεδομένο είναι ότι οι εμβολιασμοί θα αποτελέσουν μία ασπίδα για την κοινωνία, αλλά και πάλι οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν το τι θα συμβεί. Ακόμα κι αν η πανδημία έχει τιθασευτεί, ποιος μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά τι θα έχει αφήσει πίσω της και πώς θα αντιδράσουν στην κάλπη τα θύματά της;

Το ερχόμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βρίσκεται στη μέση της θητείας της. Μία κυβέρνηση, όπου διαθέτει άνετη πλειοψηφία και δεν πιέζεται από την αντιπολίτευση. Επομένως, η εκβιαστική προσφυγή σε πρόωρες εκλογές μπορεί να φέρει μη αναμενόμενη αντίδραση από μέρος του εκλογικού σώματος, το οποίο θα εκτιμήσει ότι επιχειρείται υφαρπαγή της ψήφου του, για να προλάβει η κυβέρνηση να ανανεώσει τη θητεία της πριν γίνει κοινή συνείδηση η δύσκολη συνέχεια.

Και το σημαντικότερο είναι ότι οι προσεχείς εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, γεγονός που ευνοεί την πολυδιάσπαση της ψήφου. Κάτι που σημαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος τουλάχιστον στις πρώτες εκλογές να μοιραστούν οι ψήφοι. Δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι η Ν.Δ. θα πλησιάσει το 40%, όπως στις εκλογές του 2019. Τι θα συμβεί αν το ποσοστό της είναι αρκετά χαμηλότερο; Τότε δεν θα ισχύει η βεβαιότητα ότι «κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα δεν σχηματίζεται». Ουδείς μπορεί να γνωρίζει από τώρα αν κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι σε θέση να συνεννοηθούν και να ακυρώσουν την επιδίωξη της Ν.Δ. να κάψει την απλή αναλογική, σχηματίζοντας αυτά πολυκομματική κυβέρνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει τόσο το ΚΙΝΑΛ, όσο και το ΜέΡΑ 25. Και μπορεί τώρα η Γεννηματά και ο Βαρουφάκης να αρνούνται συμπόρευση, αλλά τότε θα μιλήσουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα