«Είπα-ξείπα» (σαν καπνός στην πίπα…)

Επί Γεωργίου Παπανδρέου (του γνωστού και ως «ο Γέρος της Δημοκρατίας») και κατά τη διάρκεια μιας αγόρευσής του από το βήμα της Βουλής, ένας βουλευτής της ΕΡΕ (Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις) από κάτω τον αποδοκίμαζε και μάλιστα μεταξύ άλλων τον χαρακτήρισε ως τον «Κερένσκυ της Ελλάδας».

Σε εκείνο το σημείο, ο Γεώργιος Παπανδρέου διέκοψε τον λόγο του και ρώτησε ποιος του απέδωσε αυτόν τον χαρακτηρισμό. Όταν ο άγνωστος βουλευτής απάντησε ότι εκείνος τον αποκάλεσε έτσι, τότε με απόλυτη ψυχραιμία ο «Γέρος της Δημοκρατίας» αποκρίθηκε: «Τότε δεν έχει καμία σημασία».

Προς τι όλη αυτή η εισαγωγή; Κάπως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται και ένας πρωταγωνιστής των τηλεοπτικών πάνελ, του αθλητικού κόσμου και όχι μόνο. Ο λόγος, φυσικά, για τον Αλέξη Κούγια που έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα ΜΜΕ και συνήθως όχι με θετικό τρόπο.

Με βάση το νέο παραλήρημα του Αλέξη, έχει ενδιαφέρον να σας θυμίσουμε μερικές περιπτώσεις που φάνηκε η… αξιοπιστία των λόγων του ανδρός και οι οποίες είναι απλά ενδεικτικές. Διαβάστε και απολαύστε υπεύθυνα…

Β. Μητρόπουλος: «Δεν μπαίνω σε διάλογο με παράγοντες τύπου… καραγκιοζοπαίχτη»
Aυτή την εβδομάδα, έκανε την εμφάνισή του –αυτή τη φορά ως μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναχαϊκή– ώστε να εκφράσει την αντίθεσή του για την απόφαση που πήρε ο υφυπουργός Αθλητισμού για τη μετάθεση έξι αγώνων της Football League και από 16 Νοέμβρη, η αγωνιστική να οριστεί για 23 του ίδιου μήνα, για λόγους ασφαλείας λόγω… της επετείου της 17 Νοέμβρη.

Μέχρι εδώ, καλά… Στην ανακοίνωσή του που εξέδωσε, όμως, (χωρίς προφανή λόγο και αιτία) προχώρησε σε ακόμα μία ανακρίβεια, λέγοντας: «Επιλεκτικές αναβολές κρισίμων αγώνων με εισηγήσεις της Αστυνομικής Αρχής και της ΔΕΑΒ είχαμε να δούμε από την εποχή της παντοδυναμίας του τότε πρόεδρου της τότε παντοδύναμης Π.Α.Ε. Αιγάλεω, Βίκτωρα Μητρόπουλου, ο οποίος μάλιστα τότε ήταν διευθυντικό στέλεχος του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης».

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και για να μην εκληφθεί ως αδυναμία η διατήρηση χαμηλών τόνων, ο εκδότης της «Άποψης του Σαββατοκύριακου» απάντησε με την εξής δήλωση: «Η θητεία μου ως πρόεδρος του Αιγάλεω χρονολογείται μέχρι το 1994. Μέχρι τότε δεν θυμάμαι να έγινε καμία αναβολή αγωνιστικής. Σχετικά με τον Αλέξη Κούγια και τα λεγόμενά του, δεν σκοπεύω να μπω σε καμία διαδικασία διαλόγου με παράγοντες τύπου… Ευγένιου Σπαθάρη που με ήρωες τον Καραγκιόζη και τον Χατζηαβάτη, χάρισαν και χαρίζουν άφθονο γέλιο στον κόσμο.. Με δεδομένο ότι οι κατά καιρούς “κορώνες” του μεγαλομετόχου της Παναχαϊκής, είναι επίσης παρόμοιας μορφής με τους ήρωες του Σπαθάρη και χαρίζουν επίσης άφθονο γέλιο στο δοκιμαζόμενο λόγω κρίσης φίλαθλο κοινό, προτρέπω τον Αλέξη εάν μπορεί καθημερινά να εκδίδει ανακοινώσεις ομοίου ύφους και δομής».

Ο Κούγιας και οι «επίορκοι» εισαγγελείς
Σε μία από τις συχνές εμφανίσεις του στη «Δίκη του ΣΚΑΪ» στις 22 Οκτωβρίου του 2012, ο Αλέξης Κούγιας είχε αναφερθεί (όχι ονομαστικά) σε δύο εισαγγελείς στην Εισαγγελία Αθηνών ότι προσπαθούν να εξουδετερώσουν την υπόθεση των «στημένων» αγώνων. Από την τότε έρευνα της «Α», το συμπέρασμα ήταν ότι οι εισαγγελείς στους οποίους αναφερόταν ο γνωστός ποινικολόγος ήταν οι Μαστοραντωνάκης και Κορέας. Ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας είχε ασχοληθεί με το ποινικό σκέλος της γνωστής υπόθεσης καταγγελίας για δωροδοκία Χερσονήσου-Παναχαϊκής (ασκώντας δίωξη στον Αλέξη Κούγια), υπόθεση για την οποία με απόφαση της Αθλητικής Δικαιοσύνης αφαιρέθηκαν βαθμοί από την πατρινή ομάδα.

Στο ποινικό σκέλος η δίωξη έχει τα εξής στοιχεία:

Α.Β.Μ: Ω/2011/5

Κατηγορούμενος: Αλ. Κούγιας, Σταθάκης κ.λπ.

Αδίκημα: Δωροδοκία – Δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα, ηθική αυτουργία σε δωροδοκία

Ο φάκελος επέστρεψε στην Εισαγγελία Εφετών στις 3/11/2014.

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι το πήγαινε-έλα του φακέλου, αφού η πράξη έχει τελεστεί προ 4 ετών. Λέτε να παραγραφεί;

Κούγιας για Β. Μαρινάκη
Ιούνιος 2011: «Τραγωδία να φύγει από το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Μαρινάκης»
Νοέμβριος 2012: «Πώς του επετράπη από την ΕΕΑ να πάρει τον Ολυμπιακό;»

Μπορεί όλες οι ιστορίες για τις «κωλοτούμπες» του Αλέξη Κούγια να έχουν ενδιαφέρον, αλλά τα όσα έχει «πει και ξεπεί» για τον Βαγγέλη Μαρινάκη αγγίζουν τα όρια της παράκρουσης. Στην αρχή, το στόμα του έσταζε «μέλι» για τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού και συγκεκριμένα, με αφορμή την υπόθεση του 2011, είχε πει τον Ιούνιο του 2011: «Παρά τα όσα έχουν συμβεί και παρότι προσπάθησαν να μου περάσουν διάφοροι ότι ο κ. Μαρινάκης με μισεί –εκεί τον οδήγησαν με συκοφαντίες εναντίον μου ο Μπέος, ο Κανελλόπουλος κ.α, έχω ακούσει μάλιστα και σχετικές κασέτες από την ΕΥΠ–, θα είναι τραγωδία για το ελληνικό ποδόσφαιρο αν φύγει ο Μαρινάκης από αυτό ή τον διώξουν!» Διαβάστε όμως τι είπε στις 8 Νοεμβρίου του 2012 ο ίδιος άνθρωπος (ναι, ο Κούγιας) για τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Αυτό το παχύσαρκο παιδάκι που δεν ξέρω πώς έκανε χρήματα και πώς του επετράπη από την ΕΕΑ να πάρει τον Ολυμπιακό, που νομίζει ότι μπορεί να μεταφέρει στο ποδόσφαιρο, ό,τι κάνει στην καθημερινότητά του. Μιλάμε για μία καθημερινότητα που τον συνοδεύουν καμία 15αριά φουσκωτοί, που στο παρελθόν έχει δώσει δικαιώματα με τέτοιου είδους συμπεριφορές». Βάσει της πιο πρόσφατης τοποθέτησής του θα περίμενε κανείς ότι δεν θα δεχόταν ούτε να αναπνέει τον ίδιο αέρα με τον μεγαλομέτοχο των «ερυθρολεύκων». Ωστόσο, στις 26 Αυγούστου του 2014, η Παναχαϊκή παραχώρησε τον νεαρό Κώστα Πλέγα στον Ολυμπιακό, καθώς «η ιδιοκτησία της και η διοίκησή της ήσαν οι μόνες οι οποίες σεβάστηκαν το κύρος και την ιστορία στο ποδόσφαιρο της ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ και του ιδιοκτήτη της», όπως γνωστοποιούσε η ανακοίνωση των Πατρινών. Και σαν να μην έφτανε μόνο η ανακοίνωση, στην πρόσφατη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο ομάδες για το Κύπελλο Ελλάδας, ο ιδιοκτήτης της Παναχαϊκής βράβευσε τον προπονητή του Ολυμπιακού, Μίτσελ.

Κούγιας για Σαρρή, Παπακωνσταντίνου, Κουρίδη
Δεκέμβριος 2012: «Στηρίζω τους Σαρρή, Παπακωνσταντίνου και Κουρίδη»
25/2/14: «Με Κουρίδη πήγαινα σε μπαρ και πληρωμένες πόρνες»

Η σχέση του Αλέξη Κούγια με τον Θεόδωρο Κουρίδη έχει περάσει από πολλές φάσεις. Αρχικά, τον Δεκέμβριο του 2012, σε μία από τις πολλές συνεντεύξεις Τύπου που ο γνωστός ποινικολόγος έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί από το τιμόνι της Παναχαϊκής, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Προσωπικά σαν Αλέξης Κούγιας, θα κάνω τα πάντα για να στηρίξω την ΕΠΟ και ειδικά τον κ. Σαρρή, τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον κ. Κουρίδη». Ωστόσο, αυτή η στήριξη αποτέλεσε μια ανάμνηση, καθώς στις 25/2/14, σε μία από τις εμφανίσεις του στην εκπομπή «Η Δίκη στον ΣΚΑΪ», αποκάλυψε ότι αναγκάστηκε να γίνει φίλος με όλη την ηγεσία της ΕΠΟ για να γνωρίζει πώς λειτουργεί το σύστημα: «Στο τέλος της επόμενης σεζόν παρότι είχαμε απαλλαγεί από την πλαστή ρύθμιση, ξεκινήσαμε με -7, γίνονται τα πλέι οφ και τότε αποφάσισα να κάνω πράγματα που δεν διανοούμουν. Ντρέπομαι που συμμετείχα στον τρόπο ζωής τους. Έγινα φίλος με τον Κουρίδη, γυρνούσα στα μπαρ του Πειραιά με πληρωμένες πόρνες. Έγινα φίλος με τον Παπακωνσταντίνου και συμμετείχα σε συζητήσεις πώς θα εξοντώσουν τους αντιπάλους ενόψει εκλογών στην ΕΠΟ. Με διαιτητές, παρατηρητές, έτσι γίνονται οι συναλλαγές. Ένιωθα πολύ άβολα. Γνώρισα τον πρόεδρο της ΕΠΣ Αρκαδίας, Νίκο Προύντζο. Ποτέ δεν περίμενα ότι ένας δικηγόρος με τη δική μου αισθητική θα συνδιαλεγόταν μαζί τους. Αν οποιοσδήποτε οπαδός είχε άποψη για το επίπεδό τους, τότε δεν θα πατούσε στο γήπεδο».

Τα «παραμύθια της Χαλιμάς» για τη συγχώνευση Αιγάλεω-Παναχαϊκής
Από την αρχή που είχε «σκάσει» το θέμα της πιθανής συγχώνευσης της Παναχαϊκής με το Αιγάλεω κατόπιν της επιθυμίας του Αλέξη Κούγια, η «Α» είχε γράψει με εκτενέστατο ρεπορτάζ ότι δεν υπάρχει πιθανότητα ούτε στο 1% να πραγματοποιηθεί αυτό το πλάνο. Οι λόγοι ήταν καθαρά νομικοί, καθώς και η χιλιομετρική απόσταση μεταξύ των δύο συλλόγων ήταν εμπόδιο, όπως και η απροθυμία τόσο της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής όσο και του Ερασιτέχνη Αιγάλεω να πραγματοποιηθεί αυτό το πλάνο. Μετά από μερικές εβδομάδες, ο Αλέξης Κούγιας δίχως ίχνος ντροπής παραδέχθηκε ότι ουσιαστικά κορόιδεψε τους φίλους των δύο ιστορικών σωματείων: «Θέλω να σας αποκαλύψω ότι όλο αυτό το διάστημα σας παραπλάνησα, ότι θα φύγει η ομάδα από την Πάτρα, ότι θα πάει στο Αιγάλεω, ότι θα είναι μια ομάδα που θα κάνει προσπάθεια να επιβιώσει στην κατηγορία. Πήρα την απόφαση αυτή για να μετρήσω συμπεριφορές συνεργατών μου, συμπεριφορές ποδοσφαιριστών αλλά και πόσο μετράει η ομάδα στην τρίτη πόλη της Ελλάδος. Υποκρίθηκα και βγήκα σοφότερος, αφού πλέον ξέρω τα πάντα, ξέρω συμπεριφορές, ξέρω τι συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας και πλέον είμαι ένας άλλος Αλέξης Κούγιας. Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό ότι η Παναχαϊκή θα παίξει σε άλλη πόλη και ότι δεν θα είμαι εγώ πρόεδρος αυτής της ομάδας».

Κούγιας για Πιλάβιο
Ιούνιος 2011 «Στηρίζω τον Πιλάβιο»
Οκτώβριος 2013 «Σύνδεσμος της εγκληματικής οργάνωσης ο Πιλάβιος»

Αρκετό… χιούμορ είχε ο Αλέξης Κούγιας σε ό,τι είχε να κάνει με τη σχέση του με τον Σοφοκλή Πιλάβιο. Στις 7 Ιουνίου του 2011 ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναχαϊκής είχε εκδώσει ολόκληρη ανακοίνωση στήριξης για τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, στην οποία μάλιστα ανέφερε: «Η ΠΑΕ Παναχαϊκή εκφράζει την πλήρη ηθική στήριξη της στον πρόεδρο της ΕΠΟ για την δοκιμασία την οποία υφίσταται τις απειλές κατά την ζωή του και των μελών της οικογενείας του (…) Η ΠΑΕ Παναχαϊκή συμφωνεί απολύτως με όλες τις ενέργειες του προέδρου και των μελών του ΔΣ της ΕΠΟ και θέλει να εκφράσει την απόλυτη ικανοποίηση της για το έργο το οποίο επιτελεί η υπό την προεδρία του κ. Σταθόπουλου, η επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων εξαιτίας και της οποίας απεκαλύφθη και η παράνομη συμπεριφορά εις βάρος της». Ωστόσο, όταν οι καταστάσεις δεν εξελίσσονταν με τον τρόπο που είχε στο μυαλό του ο Αλέξης Κούγιας, στις αρχές Οκτώβρη του 2013, σε μία από τις πολλές ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις χαρακτήρισε «βρώμικο» τον Σοφοκλή Πιλάβιο λόγω των συνομιλιών του με τον Αχιλλέα Μπέο ενώ σχετικά με τη σχέση του πρώην προέδρου της ΕΠΟ στην «εγκληματική οργάνωση του ποδοσφαίρου», τον χαρακτήρισε ως «σφαχτό» της υπόθεσης. «Οι Εγκληματίες οργανώθηκαν έτσι ώστε να ελέγχουν την ΕΠΟ. Ο Μπέος και ο Τσακογιάννης μίλαγαν καθημερινά με τον Πιλάβιο. Ο Πιλάβιος βρήκε μια διαμορφωμένη κατάστάση. Δεν κατάλαβε που μπήκε. Ήταν σφαχτό της υπόθεσης. Είναι “βρώμικη” συνομιλία (σ.σ. μιλώντας για τη συνομιλία Μπέου-Πιλάβιου). Και πιο “βρώμικος” ο πρόεδρος της ΕΠΟ. Αντί να του πει, “τι θες ρε και με παίρνεις τηλέφωνο”… Ο σύνδεσμος της εγκληματικής οργάνωσης με τον Πιλάβιο είναι αδιάρρηκτος, γι’ αυτό εκπλήσσομαι».

Δίκη στον ΣΚΑΪ: Από καλύτερος «πελάτης», στα εξώδικα!
Ένας από τους πιο σταθερούς καλεσμένους του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη στην εκπομπή «Η Δίκη στον ΣΚΑΪ», ήταν δίχως αμφιβολία ο Αλέξης Κούγιας. Όχι μόνο καλεσμένος στο πάνελ, αλλά ακόμα και prive εκπομπές είχε κλείσει ο Αλέξης, ώστε να καταγγέλλει επί 2,5 ώρες… σόλο, χωρίς μάλιστα να δέχεται την παραμικρή παρέμβαση. Τελικά, μετά από εκείνη την υπόθεση της μεταγραφής του Κώστα Πλέγα, όπως χάλασε τις σχέσεις του με τον Παναθηναϊκό, έτσι τις χάλασε και με τον Κυριάκο Θωμαΐδη. Μάλιστα, στις 16 Οκτωβρίου του 2014 ο ποινικολόγος απέστειλε εξώδικο στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ και εκτός αυτού σε μία τηλεφωνική του παρέμβαση στο ραδιόφωνο του Real FM είχε χαρακτηρίσει «αληταρά» εκείνον «που κάνει κάθε εβδομάδα την εκπομπή Δίκη της Δευτέρας».

27/2/14: «Αποσύρω την Παναχαϊκή και φεύγω»… Όσο το είδατε, το είδαμε
Αναφέραμε και στις προηγούμενες υποθέσεις, μερικές από τις δεκάδες φορές που ο Αλέξης Κούγιας έχει προαναγγείλει τη φυγή του από την Παναχαϊκή. Είναι αδύνατον φυσικά να τις μαζέψει όλες κανείς σε ένα δισέλιδο, αλλά το θέμα είναι ότι ο κόσμος του ιστορικού συλλόγου της Πάτρας έχει πάρει… χαμπάρι τι γίνεται και πλέον στο γήπεδο μαζεύονται κοντά στα 500 άτομα. Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία φορά που ανακοίνωσε… ηρωική έξοδο ήταν σε συνέντευξη Τύπου στις 27 Φεβρουαρίου, στην οποία μάλιστα έκανε λόγο για απόσυρση της ομάδας από τη Football League: «Εγώ δεν θα είμαι εδώ στο τέλος της σεζόν. Όταν λέω κάτι το κάνω. Η απόφαση να αποσύρουμε την ομάδα για μένα είναι ζημιά 100.000 ευρώ. Τα έσοδα της Παναχαϊκής είναι 250.000 ευρώ. Το να αποσυρθεί η ομάδα είναι σωτηρία. Εγώ θα φύγω το καλοκαίρι σε κάθε περίπτωση. Με πολιορκούν πολλές μεγάλες ΠΑΕ. Θέλω να μείνω εδώ αλλά δεν θα μείνω. Για μένα το κεφάλαιο Παναχαϊκή έκλεισε ότι και να γίνει». Φυσικά, ο Αλέξης Κούγιας είναι ακόμα στην ομάδα της Παναχαϊκής…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα