«Είπα ξείπα» για τα αναδρομικά των δικαστών

Στην ιδιότυπη διελκυστίνδα μεταξύ Κυβέρνησης και δικαστών προστέθηκε ακόμη ένας… κόμπος μετά από την ετυμηγορία του ΣτΕ για τον νόμο Παππά. Με την υπ’ αριθμ. 1161/1-11-2016 ΠΟΛ, η οποία εξεδόθη προς συμπλήρωση της υπ’ αριθμ. 1147/29-9-2016 ΠΟΛ μπαίνει μαχαίρι –«εκδικητικό» λένε οι κακές γλώσσες– στα αναδρομικά που επρόκειτο να επιστραφούν στους δικαστές δυνάμει της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί και στα εισοδήματα των δικαστικών λειτουργών η φοροαπαλλαγή που παρέχεται στους βουλευτές.

Τι «διευκρινίστηκε» λοιπόν με την νεότερη ΠΟΛ;
1] Ότι θα επιστραφεί το 25% του φόρου εισοδήματος όχι της τελευταίας 5ετίας, όπως αρχικά είχε καθοριστεί με βάση τον νόμο, τις αποφάσεις του Μισθοδικείου και τις υπουργικές αποφάσεις που τις εξειδίκευαν, αλλά –κατά παράβαση αυτών– των τριών τελευταίων ετών.
2] Ότι η επιστροφή των αναδρομικών δεν θα πραγματοποιηθεί βάσει της εκκαθάρισης που θα διενεργήσει το ΥΠ.ΟΙΚ. όπως αρχικώς προβλεπόταν, αλλά έπειτα από χειρόγραφες τροποποιητικές δηλώσεις που οφείλουν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν στις ΔΟΥ τους.
3] Ότι επί του αφορολόγητου ποσού, δηλαδή του 25% του εισοδήματός τους που απαλλάσσεται φόρου, θα επιβληθεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, επιβάρυνση που δεν αναφέρεται στην πρώτη ΠΟΛ.

Η τελευταία αυτή «συμπληρωματική διευκρίνιση» αναμένεται ότι θα ανεβάσει κι άλλο το θερμόμετρο στις σχέσεις κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης και δικαστών, δεδομένου του ότι στο από 15/6/2015 έγγραφο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προς τα μέλη της (σ.σ. το υπογράφει μάλιστα η σημερινή πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου και μάλιστα 15 ημέρες πριν προαχθεί στην σημερινή της θέση) «σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 9 του ν. 3620/2007, η δόση της έκτακτης παροχής («αναδρομικών») φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή φόρου 25% και δεν υπόκειται σε καμία άλλη κράτηση. Επίσης, η παροχή αυτή μας χορηγήθηκε έναντι της παραιτήσεώς μας από κάθε άλλη αξίωση προς βελτίωση των αποδοχών μας (παρ. 6 της υπ’ αριθμ. 2/1601/0022/2008 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Β΄ 149)».

Πράγματι, στην κοινή αυτή υπουργική απόφαση προβλέπεται ότι «απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των ανωτέρω ποσών στους δικαιούχους είναι η υποβολή, από μέρους τους, άπαξ μόνο, υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, πριν από την είσπραξη της 1ης κατά τα ανωτέρω δόσης, με την οποία θα δηλώνεται ότι ο δικαιούχος παραιτείται από κάθε άλλη αξίωση προς βελτίωση των αποδοχών ή της σύνταξής του, είτε του έχει επιδικαστεί είτε όχι»

Παραιτούμενοι, συνεπώς οι δικαστές κατά τα ανωτέρω έλαβαν από την Κυβέρνηση την δέσμευση ότι θα πράξει κατά νόμον, όπως οι ίδιοι δήλωσαν ότι έπραξαν κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους στη δίκη για τον νόμο Παππά, μένει λοιπόν να δούμε ποιου ο νόμος είναι ισχυρότερος.
Ν.ΤΣ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα