Είπαν το μεγάλο “Ναι”: Το κυβερνών κόμμα της Σάνα Μάριν ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Συγκεκριμένα, από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν

Το «ναι» για ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσε το Σάββατο (14/5) το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της πρωθυπουργού Σάνα Μαρίν.

Το κυβερνών κόμμα στη Φινλανδία γνωστοποίησε, λοιπόν, πως υποστηρίζει με πολύ μεγάλη πλειοψηφία την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, η υποψηφιότητα για την οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί αύριο, Κυριακή (15/5).

Από τα 60 μέλη της ηγεσίας του κόμματος, 53 ψήφισαν υπέρ, 5 κατά και δύο απείχαν, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι.

Η υποψηφιότητα της Φινλανδίας πρόκειται να επισημοποιηθεί τις επόμενες ώρες από την κυβέρνηση, πριν συνεδριάσει το κοινοβούλιο τη Δευτέρα 16 Μαΐου και σταλεί επισήμως μέσα στις επόμενες ημέρες η υποψηφιότητα της χώρας στην έδρα του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Μετά τη Φινλανδία αποφασίζει και η Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η Σουηδία πρόκειται επίσης να αποφασίσει μέσα στις προσεχείς ημέρες αν θα είναι υποψήφια για ένταξη στη συμμαχία. Μια σημαντική συνεδρίαση του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος αύριο, Κυριακή 15 Μαΐου, στη Στοκχόλμη, αναμένεται να άρει και το τελευταίο εμπόδιο πριν από την ανακοίνωση του αιτήματος για ένταξη.

Στη διάρκεια της σημερινής (14/5) ομιλίας της προς τα μέλη της ηγεσίας του κόμματος, η κυρία Μαρίν επανέλαβε ότι υποστηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ λέγοντας πως η Ρωσία έδειξε ότι δεν σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε πως μόνο ένα συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί απ’ αυτό, δηλαδή ότι είναι καιρός η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να στείλουμε τις υποψηφιότητές μας αυτή την εβδομάδα, μαζί με τη Σουηδία. Έχουν τη δική τους διαδικασία, όμως ελπίζω πως θα πάρουμε τις αποφάσεις την ίδια στιγμή», δήλωσε η Φινλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Πρόεδρος Φινλανδίας σε Πούτιν: Η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας της χώρας μας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, πως οι απαιτήσεις της Μόσχας στα τέλη του 2021 για ένα πάγωμα της επέκτασης του ΝΑΤΟ και μετά η εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου άλλαξαν «θεμελιωδώς το περιβάλλον ασφαλείας» της χώρας του.

«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό. Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», τόνισε ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία.

Η σκανδιναβική χώρα «θέλει να ασχοληθεί με τρόπο σωστό και επαγγελματικό με πρακτικά ζητήματα τα οποία συνδέονται με το γεγονός ότι είναι μια χώρα γειτονική της Ρωσίας», διαβεβαίωσε το Ελσίνκι.

Πάντως, η Μόσχα επιμένει ότι η ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι μια λανθασμένη κίνηση, κάτι το οποίο φρόντισε να τονίσει και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα