Είπε «όχι» σε έπαθλο εκατομμυρίων, για να υπερασπιστεί τις γυναίκες! (φωτό+βίντεο)

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, Άννα Μούζιτσουκ, εξηγεί τους λόγους που την έκαναν να «γυρίσει την πλάτη» στο παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα

Της Βίκυς Καλοφωτιά

Ήταν προς το τέλος του έτους 2017, όταν μία νεαρή γυναίκα από την Ουκρανία αποφάσισε να ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στο καθεστώς που εξακολουθεί να ισχύει για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.

Το καθεστώς που θέλει τη γυναίκα κατώτερη, να σκύβει το κεφάλι και να υπομένει αδιαμαρτύρητα τη μοίρα της. Τη μοίρα, που αποφάσισε γι’αυτήν να ενσαρκωθεί στη ζωή ως γυναίκα και άρα να υποτάσσεται σε παράλογους κανόνες, που της «ψαλιδίζουν» τα όνειρα και την μετατρέπουν σε άβουλο ον για όλη της τη ζωή.

Απέναντι σε αυτό το καθεστώς της θεοκρατικής κοινωνίας στις χώρες του Ισλάμ, η παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σκάκι, Άννα Μούζιτσουκ, έχει χαραχτεί στη μνήμη της παγκόσμιας σκακιστικής κοινότητας και μη, ως μία γυναίκα που απαρνήθηκε τα όποια χρηματικά ποσά προκειμένου να ακολουθήσει τις αρχές της, ρίχνοντας μια «μπουνιά» στο κατεστημένο που ισχύει στις παραπάνω χώρες.

Αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο Παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα «Ράπιντ και Μπλιτς», την ίδια στιγμή που ένα αρκετά υψηλό ποσοστό κόσμου στον πλανήτη ακόμη σιωπά ή εθελοτυφλεί μη βρίσκοντας το απαραίτητο θάρρος να αντιδράσει ούτε στο ελάχιστο.

«Σε λίγες μέρες θα χάσω δυο παγκόσμιους τίτλους, το έναν μετά τον άλλον, επειδή αποφάσισα να μην ταξιδέψω στη Σαουδική Αραβία, αρνούμενη να αγωνιστώ με ειδικούς κανόνες, να φορέσω αμπάγια (παραδοσιακή φορεσιά μουσουλμάνων γυναικών, που καλύπτει όλο το σώμα εκτός από το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια), να με συνοδεύει άνδρας για να μπορώ να βγω από το ξενοδοχείο και για να μην αισθάνομαι άνθρωπος δεύτερης διαλογής», ήταν τα λόγια με τα οποία δήλωσε μπροστά στην παγκόσμια κοινή γνώμη ότι είναι εδώ, και έχει υπόσταση και δεν διστάζει να πει «όχι» σε τακτικές που απαξιώνουν το μεγαλείο της γυναικείας φύσης.

Και η ίδια δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτά, αλλά συνέχισε αποκαλύπτοντας όλο το σκεπτικό της απόφασής της, που όπως η ίδια υποστήριξε κάποια χρόνια μετά, της άλλαξε όλη της τη ζωή:

«Θα ακολουθήσω τις αρχές μου και δεν θα μετέχω στο Παγκόσμιο σκακιστικό πρωτάθλημα “Ράπιντ και Μπλιτς”, όπου σε πέντε μόλις μέρες θα μπορούσα να κερδίσω περισσότερα χρήματα από δεκάδες άλλα τουρνουά μαζί. Όλα αυτά είναι πολύ δυσάρεστα, αλλά το πιο λυπηρό είναι πως κανείς δεν νοιάζεται. Πικρά αισθήματα αλλά δεν γίνεται να κάνω πίσω. Το ίδιο ισχύει και για την αδελφή μου Μαρίγια (που είναι επίσης πρωταθλήτρια στο σκάκι), και είμαι ευτυχισμένη που μοιραζόμαστε την ίδια άποψη.

»Και για αυτούς που ενδιαφέρονται: Ναι, θα ξαναγυρίσουμε!».

Θέλει θάρρος και τσαγανό για να βγει κανείς εκεί έξω και να γυρίσει την πλάτη σε ενέργειες που εξευτελίζουν το ανθρώπινο γένος. Θέλει τόλμη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι και ηγέτες κρατών «κλείνουν τα μάτια» τους σε τέτοιες τακτικές, μόνο και μόνο για να φωτογραφηθούν δίπλα σε Σαουδάραβες κροίσους μαζί με τις συζύγους τους κάθε φορά που επισκέπτονται τις μουσουλμανικές χώρες, λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Τι κι αν μετά, όταν επιστρέφουν στη βάση τους, ξαναθυμούνται τις κατά καιρούς δηλώσεις τους περί δικαιωμάτων των γυναικών, αφού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της όποιας προεκλογικής τους καμπάνιας. Και πάει λέγοντας.

Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμη Άννες, σε κάθε γωνιά του κόσμου, για να μας θυμίζουν ότι κάπως, κάπου, κάποτε όλα μπορεί να αλλάξουν προς το καλύτερο ή ακόμη κι αν δεν αλλάξουν ολοκληρωτικά, θα ακούγονται πάντοτε οι φωνές εκείνες που κάνουν τη διαφορά και παρακινούν κι άλλους να κάνουν το ίδιο!

«Ακόμη κι αν είχα τη δυνατότητα να γυρίσω το χρόνο πίσω, πάλι το ίδιο θα αποφάσιζα! Δεν το έχω μετανιώσει ούτε στιγμή!», λέει σήμερα, τρία χρόνια μετά, η Άννα Μούζιτσουκ. Και όλοι εμείς δεν έχουμε παρά να την χειροκροτήσουμε, ξανά και ξανά! Τουλάχιστον όλοι όσοι ελπίζουμε ακόμη στην αλλαγή που ξεκινάει από τον έναν και σιγά-σιγά εξαπλώνεται παντού.

Παντού, όπου υπάρχουν ακόμη αληθινοί άνθρωποι…

 

Η Άννα Μούζιτσουκ, μιλάει στο πλαίσιο των ομιλιών της μη κερδοσκοπικής  οργάνωσης «TEDx» για την απόφαση που της άλλαξε τη ζωή:

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα