Ειρήνη (και στήριξη) από τα… Lidl

Στην Ευρωβουλή –διά χειρός Ν. Ανδρουλάκη– η αναποτελεσματικότητα της επιχείρησης «IRINI» να ελέγξει ουσιαστικά το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, αφού οι σερίφηδες της Άγκυρας αρνούνται τους ελέγχους

Με συνεχή δημοσιεύματά της η έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της «Α» έχει καυτηριάσει όχι μόνο τη διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που επιμένει στον 21ο αιώνα να ασκεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αλλά και την εξίσου προκλητική εθελοτυφλία των ευρωπαϊκών θεσμών που αρνούνται να τηρήσουν ακόμη και τα συμφωνηθέντα ώστε να μη δυσαρεστήσουν την Άγκυρα.

Ευτυχώς, πάντως, που αποδεικνύεται ότι δεν είμαστε οι τρελοί του χωριού, καθώς ο Έλληνας ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της (αν)αποτελεσματικότητας της  επιχείρησης EUNAVFOR MED «IRINI» («Ειρήνη») που ελέγχει την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, επικαλούμενος την αποτυχία της ευρωπαϊκής δύναμης να σταματήσει και τελικά να ελέγξει την περασμένη εβδομάδα ύποπτο εμπορικό πλοίο υπό την άρνηση των τριών τουρκικών φρεγατών που το συνόδευαν.

Το θέμα της επιχειρησιακής ενίσχυσης της EUNAVFOR MED «IRINI» είχε θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης  υπόψη του ύπατου εκπροσώπου και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, ήδη από τις 26 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας, της οποίας είναι αντιπρόεδρος.

Η τότε απάντηση που έλαβε ο Έλληνας ευρωβουλευτής προϊδέαζε για ενίσχυση της δύναμης με τουλάχιστον 2 φρεγάτες από Ιταλία και Ελλάδα, σε συμπλήρωση της γαλλικής που ήδη συμμετείχε. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, φάνηκε πως το μόνο διαθέσιμο πλοίο της επιχείρησης ήταν η ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι», με το εμπορικό πλοίο συνοδεία τριών τουρκικών φρεγατών να αρνείται τον έλεγχο.

Με βάση τα παραπάνω, ο Ν. Ανδρουλάκης επανήλθε ρωτώντας τον Ζ. Μπορέλ τα προφανή. Αφενός το αν η συμπεριφορά της Τουρκίας συνάδει με τις υποχρεώσεις της ως υποψήφια προς ένταξη χώρα και, εφόσον δεν είναι τέτοια, αν σκοπεύει να προτείνει κυρώσεις εναντίον της στο Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

Αφετέρου, το πώς θα διασφαλιστεί η επιτυχία της ευρωπαϊκής αποστολής στην περιοχή, όταν δυόμισι μήνες μετά την έναρξή της η επιχείρηση έχει στη διάθεσή της μόνο ένα πολεμικό πλοίο. Ρωτά, τέλος, να μάθει ξεκάθαρα πώς πιστεύει ο ύπατος εκπρόσωπος ότι θα πρέπει να αντιδράσουν οι επιχειρησιακοί διοικητές σε περίπτωση νέας άρνησης ελέγχου από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη παρέμβαση για τις τουρκικές προκλήσεις έναντι της χώρας μας είχε κάνει ο Ν. Ανδρουλάκης και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία συμμετείχε ο και ο Ζ. Μπορέλ. Συγκεκριμένα, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε στον αντιπρόεδρο της Επιτροπής το θέμα των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου και άλλων αξιωματούχων, καθώς και τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης, χάρτη με τα 24 οικόπεδα που έχει οριοθετήσει η Άγκυρα βάσει του παράνομου μνημονίου που έχει υπογραφεί με την Τρίπολη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής σημείωσε επίσης ότι οι μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά, με τη γειτονική χώρα να οξύνει τον λόγο αλλά και τις πράξεις της, καλώντας τον Ζ. Μπορέλ να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Και σε αυτή την απάντησή του, ο ύπατος εκπρόσωπος δεν ανακάλυψε την… Αμερική παραδεχόμενος ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκία είναι από τις πιο δύσκολες που έχει η Ένωση με τρίτη χώρα. Ούτε, βεβαίως, είπε κάτι καινοφανές εκφράζοντας για άλλη μία φορά την κατανόηση των ελληνικών ανησυχιών με αλληλέγγυες δηλώσεις στήριξης.

Αλλά νισάφι πια με την ειρήνη –και η στήριξη– από τα… Lidl, με όλο τον σεβασμό και προς τη γερμανική αλυσίδα λιανεμπορίου που δεν μας φταίει σε τίποτα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα