Εισαγγελέας σε μεγάλο νοσοκομείο τής Αθήνας!

Απογευματινά ιατρεία, ακόμα και χειρουργεία, από ιδιώτες κι απόπειρα παράνομης καθαίρεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου ερευνά η εισαγγελέας κατά τής διαφθοράς Ελένη Σίσκου σε νοσοκομείο τής Αθήνας, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Α». Νωρίτερα είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) από τον πρώην διοικητή τής 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, η οποία έκανε λόγο για θεσμική ανοχή σε απαράδεκτα φαινόμενα, αλλά δεν επέβαλε ποινές και κυρώσεις… 

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Στα τέλη τού περασμένου Μαρτίου η Πενταμελής Επιτροπή της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στο Νοσοκομείο κατάγγειλε, ανάμεσα σε άλλα, την παράνομη λειτουργία χειρουργείων από ιδιώτες χειρουργούς. Τις συγκεκριμένες καταγγελίες επανέλαβαν σε ανακοινώσεις τους κι επιστολές προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη η ΕΙΝΑΠ και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ). Με βάση τις καταγγελίες, η εν λόγω εντελώς παράνομη πρακτική υποθάλπεται από συγκεκριμένους διευθυντές γιατρούς τού χειρουργικού τομέα τού νοσοκομείου, οι οποίοι από ό, τι φαίνεται χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας.

Για το θέμα διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς Ελένη Σίσκου καθώς και ΕΔΕ με απόφαση του πρώην πλέον διοικητή τής 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Ο γναθοχειρουργός που δεν έπαιρνε σύνταξη με τίποτα…

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται πως παίζει μια παρέα γιατρών εντός του νοσοκομείου με ισχυρές πολιτικές πλάτες, τόσο ισχυρές που άλλες κατείχαν και κάποιες άλλες κατέχουν και σήμερα υπουργικά κι όχι μόνο αξιώματα. Το «παρεάκι», άλλωστε, αποτελεί εδώ και χρόνια προνομιακό συνομιλητή τής εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας τού υπουργείου Υγείας. Όσα παρουσιάζει στο ρεπορτάζ της η «Α» είναι γνωστά στους παροικούντες τη… νοσοκομειακή Ιερουσαλήμ τουλάχιστον από το μακρινό 2008. Ήξεραν, λ.χ., σχεδόν όλοι ότι κάποιος εξωτερικός πανεπιστημιακός χειρουργός από την Κρήτη χειρουργούσε στο νοσοκομείο στο πλαίσιο κάποιου εκπαιδευτικού προγράμματος. Το όνομά του είναι καταγεγραμμένο και στο αποκαλούμενο «βιβλίο χειρουργείου». Σιγά-σιγά, ωστόσο, το παιχνίδι χόντρυνε, αφού στην πορεία κι άλλοι χειρουργοί άλλων ειδικοτήτων, όπως ΩΡΛ και ουρολόγοι, δίχως να έχουν καμία απολύτως εργασιακή σχέση με το νοσοκομείο, ούτε καν με το ΕΣΥ, μπαινόβγαιναν στα χειρουργεία.

Το αποκορύφωμα της ιστορίας ήταν η συνέχιση της δραστηριότητας του γναθοχειρουργού του νοσοκομείου (εξωτερικά ιατρεία με κλεισμένα ραντεβού και χειρουργεία) τον προηγούμενο Μάρτιο, όταν όλες οι υπηρεσίες τού νοσοκομείου «έσκιζαν τα ρούχα τους» πως η σχέση εργασίας τού συγκεκριμένου με το νοσηλευτικό ίδρυμα είχε σταματήσει αυτοδικαίως (λόγω ορίου ηλικίας) στις 31/12/2013.

Ήθελαν να καθαιρέσουν και το Επιστημονικό Συμβούλιο

Μια άλλη παράμετρος των όσων περίεργων συμβαίνουν αφορά τη συγκρότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, τη σύμφωνη γνώμη ή την έγκριση του οποίου χρειάζεται (από το νόμο) η διοίκηση κάθε νοσοκομείου προκειμένου να χειρίζεται ζητήματα τα οποία άπτονται της επιστημονικής λειτουργίας του. Κανονισμός, ανάπτυξη ή κατάργηση τμημάτων, προγράμματα εφημεριών είναι μερικά μόνο από τα θέματα για τα οποία απαιτείται η συνδρομή του. Σε κάθε νοσοκομείο προβλέπεται από το νόμο η συγκρότηση ενός αιρετού οργάνου, με θητεία τεσσάρων ετών, στο οποίο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι επιστήμονες του εκάστοτε νοσηλευτικού ιδρύματος (γιατροί, νοσηλευτές ΑΕΙ, βιολόγοι, φαρμακοποιοί…).

Αυτό το όργανο ήταν για πολλά χρόνια εργαλείο στα χέρια τής «παρέας». Υπήρχε τύποις, δεν συνεδρίαζε κι αντ’ αυτού υπόγραφε ένας, ο «Δερβέναγας» (τα πραγματικά του στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας). Κατά την θητεία προηγούμενου διοικητή, ο οποίος όταν αποχώρησε (όχι οικεία βουλήσει) είχε μιλήσει για «σαρκοβόρες μαρίδες», έγιναν εκλογές για την ανάδειξη νέου Επιστημονικού Συμβουλίου. Ο χρόνος των εκλογών προσδιορίζεται πάντοτε με υπουργική απόφαση. Ο «Δερβέναγας», όμως, και το «παρεάκι» του είχαν αντιρρήσεις επειδή το «timing» δεν τους ευνοούσε. Ο πρώην διοικητής δεν έκανε πίσω, με συνέπεια σχεδόν όλα τα νεοεκλεγμένα μέλη τού οργάνου να μην ανήκουν στον κύκλο τού «Δερβέναγα».

Ο τελευταίος, πάντως, δεν «κάθισε στα αβγά του». Πέτυχε την εκπαραθύρωση του πρώην διοικητή και την αντικατάστασή του από μια γυναίκα η οποία αποδείχθηκε άξια εμπιστοσύνης για το κύκλωμα. Υποκύπτοντας στις αφόρητες πιέσεις που τις άσκησαν οι «γνωστοί άγνωστοι» αποφάσισε την καθαίρεση του Επιστημονικού Συμβουλίου, επικαλούμενη διάφορα τυπικά ζητηματάκια (ούτε καν ζητήματα). Όπως είναι προφανές δημιουργήθηκε σάλος, με προσφυγές και στο διοικητικό εφετείο. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, και σύσκεψη στο Νοσοκομείο παρουσία τού τότε προϊσταμένου τής 1ης ΥΠΕ, Άρη Μουσιώνη, όπου ακούστηκαν βαριές κουβέντες, ακόμα και για «πραξικόπημα», από τους παριστάμενους σε αυτή. Η διοικήτρια ήταν τόσο πολύ εκτεθειμένη ώστε αναγκάστηκε να ανακαλέσει την καθαίρεση του οργάνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Διοικητικό Εφετείο είχε δηλώσει αναρμόδιο και παράπεμψε το ζήτημα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάνθηκε το 2013 κατά τής απόφασης της διοικήτριας (πρώην κι αυτή πλέον) με τα σκεπτικό πως ένα αιρετό όργανο δεν καθαιρείται από διοικητική αρχή. Γιατί τόσος σπαραγμός κι οδυρμός για ένα όργανο το οποίο κάποιοι έχασαν από τη σφαίρα επιρροής τους; Μα, γιατί για την παρουσία ιδιωτών γιατρών στα χειρουργεία είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του…

Είναι ενδεικτικό πως στο αίτημα «Δερβέναγα» για συμμετοχή τού γναθοχειρουργού στα χειρουργεία το Επιστημονικό Συμβούλιο απαίτησε στοιχεία για την ακριβή εργασιακή σχέση του με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, καθώς και σε τί ακριβώς αφορούσε η εμπλοκή του με τα χειρουργεία τής κλινικής τού Νοσοκομείου. Παραλλήλως, ζήτησε κι από τη νομική σύμβουλο του Νοσοκομείου να γνωμοδοτήσει, καθώς κι από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης του υπουργείου Υγείας. Η μεν νομική σύμβουλος απάντησε πως «η αιτούμενη συνεργασία ιδιώτη γιατρού με το νοσοκομείο τού ΕΣΥ απαγορεύεται απολύτως», ο δε προϊστάμενος της Διεύθυνσης πως «δεν προβλέπεται από πουθενά ο όρος “συνεργασία” με πανεπιστημιακούς γιατρούς που δεν ανήκουν στο προσωπικό τού νοσοκομείου». Έχει προκύψει, επίσης, μια πολύ πλούσια αλληλογραφία ανάμεσα στην πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου και τους εμπλεκόμενους. Αφορά 21 έγγραφα με αριθμό πρωτοκόλλου με τα οποία αποδεικνύεται η θρασύτητα κι εξωθεσμική τους λειτουργία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα