Εισαγγελική έρευνα για την «απεργία με πληρωμή»

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» σύμφωνα με το οποίο οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστήμιων  που απεργούν πληρώνονται κανονικά.

Η Παναγιώτα Φάκου διέταξε έρευνα για  να διαπιστωθεί  η τυχόν παράνομη καταβολή δεδουλευμένων σε υπαλλήλους πανεπιστημίων που απεργούν, αλλά και αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία. Η έρευνα θα διενεργηθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν και η απεργία ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου και τώρα βρίσκεται στην 8η εβδομάδα, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν κανονικά τον Σεπτέμβριο διότι οι μισθολογικές καταστάσεις είχαν σταλεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών στις 20 Αυγούστου.

Αντίστοιχα για τον μισθό του Οκτωβρίου οι καταστάσεις είχαν σταλεί στις 19 Σεπτεμβρίου και η πληρωμή του Οκτωβρίου έγινε στις 13 και 27/10.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο σχετικό δημοσίευμα η εξήγηση που δίνεται γι αυτό το γεγονός είναι ότι την ώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποσταλούν -για τη διακοπή μισθοδοσίας- τα στοιχεία των απεργών υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα δεν δίνονται  πειστικές απαντήσεις όσον αφορά στο πώς κατέστη δυνατό να σταλούν οι καταστάσεις πληρωμής και όχι οι καταστάσεις όσων βρίσκονταν σε απεργία από τις 10 έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα  κανονικά πληρώθηκαν και οι πανεπιστημιακοί.

Πάντως, ο  πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, με έγγραφό του, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου να προχωρήσουν σε όλα το προβλεπόμενα από το νόμο σχετικά με τη μισθοδοσία του προσωπικού κατά τις ημέρες της απεργίας, ήτοι να περικοπούν οι αποδοχές του προσωπικού που απεργεί. «Οι αποδοχές θα περικοπούν» αναφέρει σχετικά.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων απεργούν ενάντια στη διαθεσιμότητα που αφορά περίπου 1.300 συναδέλφους τους από οκτώ ΑΕΙ, εκ των οποίων οι 897 υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ.

Διαβάστε επίσης