Εισαγγελική «καμπάνα» για 7 για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου

Εισαγγελική «καμπάνα» για 7  από τους συνολικά 52 κατηγορούμενους στο σκάνδαλο με τις μετοχές -φούσκες.
Οι εφτά για τους οποίους η εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για κακουργήματα είναι γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού γίγνεσθαι που φέρονται ως οι «ενορχηστρωτές»  του σκανδάλου.
Για τους πέντε από τους παραπεμφθέντες στη δίκη  ζήτησε να παύσει η ποινική δίωξη καθώς έχουν αποβιώσει .
Η υπόθεση έφτασε στην τελική  ευθεία  της απόδοσης ποινικών ευθυνών …14 χρόνια μετά τη διάπραξη των αδικημάτων .
Ήταν το  1999, τη χρονιά  της επίπλαστης  χρηματιστηριακής άνθισης που «φούσκωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτηδείων σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών που είδαν τις οικονομίες του να χάνονται εν μία νυκτί..

Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη ακροαματική διαδικασία η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι για κακουργηματική απάτη από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση  οι :

Παν. Κονταλέξης, χρηματιστής,  Γεωρ. Μπατατούδης, μέτοχος της Ιντερσατ, Παν Πανούσης, μέτοχος της Αττικατ, Σπ. Τασσόγλου και Κων. Στέγγος της Τεχνικής Ολυμπιακής , και για άμεση συνέργεια στην απάτη οι Δ.Ράνιος ,χρηματιστής  και Ιωαν. Μούστος .

Για τους Παν. Κονταλέξη, Σπ.Τασσόγλου, Δημ.Ράνιο και Ιωαν.Μούστο εισηγήθηκε ενοχή και για το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη

δραστηριότητα κατ΄εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα (ξέπλυμα  βρώμικου χρήματος).

Για  όλους τους υπόλοιπους κατηγορούμενους η εισαγγελέας πρότεινε να αθωωθούν.

Αναπτύσσοντας την αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενοι στα πρόσωπα για τα οποία εισηγήθηκε ενοχή έκανε λόγο για “οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού, με εικονικές τιμές και πωλήσεις, αλλά και του προέδρου του Χρηματιστηρίου Αθηνών ” , τόνισε  ότι  ” δεν έδρασαν ευκαιριακά αλλά ενήργησαν   όλοι κατ΄επάγγελμα πλήττοντας τα δεδομένα της χρηματιστηριακής αγοράς, διαμόρφωσαν την υποδομή, δημιουργώντας έναν ισχυρό μηχανισμό  καθώς διέθεταν και μεγάλη οικονομική επιφάνεια”.

Επισήμανε μάλιστα ότι τα θύματα -επενδυτές είναι πολλά περισσότερα από όσα αναφέρονται αλλά δεν προέκυψαν τα στοιχεία τους .

Στο δικαστήριο παρόντες κατά την αγόρευση της εισαγγελέα ήταν μόνο 13 κατηγορούμενοι, μεταξύ των  οποίων ήταν οι Παν.Κονταλέξης, Παν.Πανούσης και Σπ.Τασσόγλου.

Διαβάστε επίσης