«Εισαγγελικός κλοιός» για τον Γ. Παπαντωνίου

Μπορεί το ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου να έχει τη δυνατότητα από το νόμο να «καθαρίσει» πληρώνοντας το πρόστιμο που του αναλογεί για συνολική φοροδιαφυγή που υπολογίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, μια άλλη όμως…εκκρεμότητα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ με την Δικαιοσύνη, δεν φαίνεται να διευθετείται το ίδιο εύκολα.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου ελέγχεται από τις εισαγγελικές αρχές για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που υπέγραψε από τον Οκτώβριο του 2001 έως τον Μάρτιο του 2004, όταν δηλαδή κατείχε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τρεις ξεχωριστές μεγάλες έρευνες για την προμήθεια εξοπλιστικών, συμπεριλαμβανομένης πλέον και αυτής που αφορά την προμήθεια των ελικοπτέρων «Apache». Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν τεθεί, πλέον, στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» η συγκεκριμένη σύμβαση υπεγράφη το 2003, ενώ το συνολικό κόστος ήταν 593.546.882 δολάρια, το οποίο τελικά ανήλθε στα 663.226.367 δολάρια. Η Ελλάδα δηλαδή, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, προμηθεύτηκε τα 12 επιθετικά ελικόπτερα «Apache» με «καπέλο» 70 εκατ. δολάρια.

Στο πλαίσιο των εισαγγελικών ερευνών έχουν αποστείλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη απαντηθεί. Παράλληλα, στους εισαγγελείς έχουν καταθέσει και εξεταστεί δεκάδες μάρτυρες ενώ ελέγχονται αξιωματούχοι, μέλη συμβουλίου και οργάνων, που έχουν υπογράψει γνωμοδοτήσεις για παραλαβή συγκεκριμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι αυτά της απιστίας, της ψευδούς βεβαίωσης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη επαγγελματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Στόχος είναι, κατά τις πληροφορίες, οι συγκεκριμένες έρευνες να οδηγήσουν, αν οδηγήσουν, στην άσκηση ποινικών διώξεων που θα είναι απολύτως στοιχειοθετημένες και δεν θα καταπέσουν στην ανάκριση που θα ακολουθήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελικές έρευνες, που επικεντρώνονται στην προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων επί θητείας στο υπουργείο Εθνικής  Άμυνας του κ. Παπαντωνίου, αποτελούν μέρος των ερευνών που πραγματοποιεί η Δικαιοσύνη για πλήρη διερεύνηση συμβάσεων για εξοπλιστικά από το 1990 έως και το 2010. Μέχρι σήμερα, στο στάδιο της ανάκρισης βρίσκονται μόνο δυο από τις υποθέσεις αυτές, που αφορούν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιεροπορικών συστημάτων ΤΟR-M1, δικογραφίες από τις οποίες αντλήθηκαν στοιχεία και την υπόθεση Τσοχατζόπουλου σε σχέση με τον τρόπο απόκτησης περιουσιακών του στοιχείων.

Τα χρέη του Γιάννου

Σε ό,τι αφορά τώρα το σκέλος της φοροδιαφυγής για την οποία μάλιστα ζητείται η άσκηση δίωξης σε βάρος του ζεύγους Παπαντωνίου, έγκυρες δικαστικές πηγές τόνιζαν ότι είναι λανθασμένη η άποψη που θέλει τον πρώην υπουργό και τη σύζυγό του να μπορούν να διευθετήσουν το θέμα καταβάλλοντας ως πρόστιμο στην αρμόδια ΔΟΥ το 50% του συνολικού ποσού, των 3.000.000 ευρώ. Όπως σημείωναν αφού τα μη δηλωθέντα «εισοδήματα» του ζεύγους, αφορούν σε περιόδους προ του έτους 2004, η φορολογική κλίμακα ήταν τότε 40% και η προσαύξηση λόγω ανακριβούς δήλωσης ήταν 2% μηνιαίως με ανώτατο όριο το 300% των διαφυγόντων φόρων. Άρα, αν τα έτη καθυστέρησης εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων του ζεύγους ανέρχονται σε δέκα, η προσαύξηση είναι 12 μήνες Χ 10 έτη = 120 μήνες Χ 2 ανά μήνα = 240% του 40%. Αν, λοιπόν, το ζεύγος παρέλειψε να δηλώσει ¤ 3.000.000, θα πρέπει να πληρώσει διαφυγόντα φόρο ¤ 1.200.000 πλέον προσαυξήσεων ύψους ¤ 2.880.000. Σύνολο, δηλαδή 4.080.000 ευρώ και όχι το 50% του ποσού των 3 εκατ. ευρώ .

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα