Εισαγόμενοι και ανήλικοι «μπαχαλάκηδες»

Δύο Σύριοι, ένας Αλγερινός και δύο ανήλικα παιδιά (ηλικίας 14 και 15 ετών) ήταν ανάμεσα στους 23 συλληφθέντες των Εξαρχείων, για τα εκτεταμένα επεισόδια μετά τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 8 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Μέσα στο 2016 καταγράφηκαν ουκ ολίγα περιστατικά συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και αστυνομικές δυνάμεις με πρωταγωνιστές ανήλικα παιδιά, αλλά και παράνομους μετανάστες που είτε «εγκλωβίστηκαν» στη χώρα μας, είτε έχουν βρει καταφύγιο στην Αθήνα. «Όλο και πιο συχνά βλέπουμε ανηλίκους και αλλοδαπούς να πρωταγωνιστούν σε επεισόδια στα Εξάρχεια. Στρατολογούνται από μεγαλύτερους ηλικιακά στον χώρο και υπακούουν πρόθυμα στις εντολές τους», εξηγεί στην «Α» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. με προϋπηρεσία στο Α.Τ. της Καλλιδρομίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ασφάλεια έχει καταγράψει περίπου πέντε καταλήψεις κτιρίων της περιοχής, στα οποία προετοιμάζονται νεαροί ηλικίας 15-20 ετών για τα… πεδία των μαχών με τους άνδρες των ΜΑΤ.

Στα συγκεκριμένα στέκια γίνονται ζυμώσεις με παλιούς «μπαχαλάκηδες» και με ασύλληπτα μέλη τρομοκρατικών ομάδων, που βρίσκουν ευκαιρία να στρατολογήσουν ανήλικους «επαναστάτες», ρίχνοντάς τους στο αντάρτικο πόλης (αρχικά) με βόμβες μολότοφ και πετροπόλεμο. Αυτή ακριβώς είναι και η προετοιμασία που γίνεται, πριν οι πιο θερμόαιμοι ή ριψοκίνδυνοι απ’ αυτούς διαβούν «την άλλη όχθη του Ρουβίκωνα», αυτή των ένοπλων οργανώσεων. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στρατολογήσεις πραγματοποιούν τα αχαρτογράφητα και εκτός φυλακής μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», γνωστής και ως τρομοκρατική οργάνωση – Λερναία Ύδρα.

Σκληρά βιώματα
Αυτό που, όμως, δείχνει να ανησυχεί περισσότερο τους αστυνομικούς είναι το ότι στις τάξεις των αντιεξουσιαστών έχουν ενταχθεί παράνομοι μετανάστες από χώρες της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη, Μαρόκο), της εμπόλεμης Μέσης Ανατολής (Συρία, Ιράκ), ακόμη και Αφγανοί, χωρίς στοιχεία και χαρτιά, με σκληρά βιώματα, που κανένας δεν ξέρει τι μπορούν να κάνουν και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν. Άνθρωποι δηλαδή που έχουν μεγαλώσει με τις σφαίρες να περνούν από δίπλα τους και με την ανθρώπινη ζωή να έχει πολύ μικρότερη αξία. Ο ίδιος ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. εκφράζει την ανησυχία του «για το τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει ξεσηκωμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών, όχι μόνο στα hot spot αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα», καθώς η μίξη με το ένοπλο αντάρτικο πόλης μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτική. «Δεν ξέρουμε ούτε πόσοι, ούτε ποιοι είναι αυτοί που έχουν βρει καταφύγιο στις συλλογικότητες των Εξαρχείων, ούτε φυσικά τι ζυμώσεις γίνονται. Υπάρχει εύλογη ανησυχία για το πώς θα “πλαστούν” οι ανήλικοι αλλοδαποί από τους έμπειρους Έλληνες αναρχικούς», εξηγεί στην «Α».

Έκθεση της Europol
Άκρως ανησυχητικά είναι και τα όσα αναφέρουν στην έκθεσή τους οι αξιωματικοί της Europol για την τρομοκρατία στην Ευρώπη, στην οποία συγκαταλέγουν τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ως την πιο δραστήρια ελληνική τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα, γίνεται αναφορά και στην «Οργάνωση Πολιτοφυλακής Λαϊκής Δικαιοσύνης», που τον Φεβρουάριο του 2015 δολοφόνησαν στη Στυλίδα τον αρχιφύλακα του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού. Η συγκεκριμένη έκθεση γράφει ακόμα ότι «οι αναρχικοί στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία φαίνεται να είναι σε στενή επικοινωνία. Έχουν καταγραφεί συναντήσεις τους, ενώ επαφές υπάρχουν και με εξτρεμιστές από Βέλγιο και Γαλλία». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παράγραφος εκείνη που αναφέρει ότι τα Εξάρχεια χρησιμοποιούνται ως… πεδίο εκπαίδευσης για «αντιεξουσιαστές από τη Γαλλία, που πηγαίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρία στις βίαιες συγκρούσεις με τις Αρχές και εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εκεί φυλακισμένους “συντρόφους” τους».

Διαβάστε επίσης