Εισήγηση για άρνηση στις ενστάσεις Καρατζαφέρη και των ευρωβουλευτών

Την απόρριψη των ενστάσεων κατά των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου 2014, του πρόεδρου του ΛΑΟΣ Γεωργίου Καρατζαφέρη και τριών υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες -Γιώργος Χατζημαρκάκης, Μιχάλης Ατσαλάκης και Μάνος Παυλάκης-, θα προτείνει στο Εκλογοδικείο ο σύμβουλος Επικρατείας Γιώργος Παπαγεωργίου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ στρέφεται κατά της Χρυσής Αυγής και του ευρωβουλευτή της Γεώργιου Επιτήδειου και οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες κατά του ΚΚΕ και της  Χρυσής Αυγής, αλλά και των ανακηρυχθέντων ευρωβουλευτών τους, Σωτηρίου Ζαριανόπουλου (ΚΚΕ) και Γεωργίου Επιτήδειου (ΧΑ).

Με τις ενστάσεις τους, τόσο ο κ. Καρατζαφέρης όσο και Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες ζητούν από το Εκλογοδικείο να κριθεί αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%  για την είσοδο των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζητάει την μεταστροφή της νομολογίας του Εκλογοδικείου στο θέμα της συνταγματικότητας του πλαφόν εισόδου στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς έχουν σημειωθεί βασικές αλλαγές στην φυσιογνωμία των πολιτικών σχηματισμών που εισέρχονται στην Ευρωβουλή.

Στην ένστασή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν του 3%, καθώς προσκρούει σε πλειάδα συνταγματικών αρχών, όπως είναι της λαϊκής βούλησης, της ισότητας του εκλογικού δικαιώματος, της ισότητας των ευκαιριών των πολιτικών κομμάτων και της αναλογικότητας, ενώ επικαλείται και αποφάσεις Γερμανικών δικαστηρίων.

Ο κ. Παπαγεωργίου επικαλούμενος την νομολογία του Εκλογοδικείου, θα εισηγηθεί να απορριφθούν οι δυο ενστάσεις, υποστηρίζοντας ότι ο νόμος 4255/2014 που θέτει το πλαφόν εισόδου (3%) στο Ευρωκοινοβούλιο είναι συνταγματικός.

Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος Επικρατείας θα υποστηρίξει ότι το πλαφόν δεν κινείται εκτός των ορίων που θέτει η Συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης των πολιτικών κομμάτων και της παροχής σε αυτά ίσων ευκαιριών, που αποτελεί θεμελιώδη κανόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού στηρίζεται σε κριτήρια αντικειμενικά και εύλογα.

Ούτε όμως, θα τονίσει ο κ. Παπαγεωργίου,  θίγει το όριο του 3% τον πυρήνα του εκλογικού δικαιώματος, «όπως αυτό εκδηλώνεται ως ειδικότερη έκφανση της αρχής της ισότητας και του δικαιώματος συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας, ούτε όμως παραβιάζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής βούλησης».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον σύμβουλο Επικρατείας, το πλαφόν δεν  αντιβαίνει ούτε στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα