Έξαρση ρατσιστικής βίας

Κλιμάκωση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας στη χώρα μας διαπιστώνει στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.
Η έκθεση υπενθυμίζει και τις δύο περσινές καταδίκες της Ελλάδας για τον βασανισμό μετανάστη και τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση, ενώ πέρα από την επισήμανση για εμπλοκή ακροδεξιών συμμοριών στα καταγεγραμμένα κρούσματα ρατσιστικής βίας, στην κατηγορία για τα εγκλήματα μίσους, υπάρχουν δύο αναφορές για τη Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα με την έκθεση πάνω από τα 87 κρούσματα ρατσιστικής βίας που καταγράφηκαν τον Οκτώβριο ήταν συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες.

– Τον Αύγουστο καταγράφηκε σειρά βίαιων επιθέσεων εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο και άτυπων χώρων λατρείας στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Στις 13 Αυγούστου ένας ιρακινός υπήκοος μαχαιρώθηκε θανάσιμα σε επίθεση. Διατάχθηκε ποινική έρευνα, αλλά δεν αναγνωρίστηκε κανένας δράστης.

– Στις 24 Σεπτεμβρίου αθηναϊκό δικαστήριο ανέβαλε την δίκη για έβδομη φορά τριών ελλήνων υπηκόων, περιλαμβανομένης μιας υποψήφιας βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Είχαν κατηγορηθεί για τον ξυλοδαρμό τριών αφγανών αιτούντων άσυλο και το μαχαίρωμα ενός από αυτούς το 2011. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα περιστατικά ρατσιστικής βίας που παραπέμφθηκαν σε δίκη.

– Τον Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο ήρε την ασυλία δυο βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με δυο επιθέσεις σε πάγκους λαϊκών αγορών που ανήκαν σε μετανάστες στις πόλεις της Ραφήνας και του Μεσολογγίου στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τον Νοέμβριο, απαγγέλθηκαν κατηγο¬ρίες κατά των βουλευτών οι οποίοι ήταν συνδεδεμένοι με το περιστατικό που διαδραματίστηκε στο Μεσολόγγι.

– Στις 3 Νοεμβρίου, έγιναν επιθέσεις εναντίον μεταναστών και αιτούντων άσυλο, αλλά και εναντίον των καταστημάτων και των σπιτιών τους στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, σύμφωνα με αναφορές, από εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες.

Παράλληλα εκ μέρους της πολιτείας, σύμφωνα με την Αμνηστία, «υπεγράφη τον Δεκέμβριο προεδρικό διάταγμα το οποίο προέβλεπε ότι ειδικές μονάδες της αστυνομίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα διερευνούσαν τα εγκλήματα με ρατσιστικά κίνητρα. Ωστόσο, η απόφαση αυτή ήταν ελλιπής, καθώς δεν προστάτευε τα θύματα χωρίς χαρτιά από τη σύλληψη και την απέλα¬ση κατά τη διάρκεια των ποινικών διαδικασιών».

Βασανιστήρια και ατιμωρησία

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση, μεταναστών και αιτούντων ασύλου, με τις αρχές να αποτυγχάνουν συχνά να διεξάγουν αποτελεσματικές έρευνες.

– Τον Ιανουάριο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι ο βιασμός με γκλομπ ενός παράτυπου μετανάστη από ακτοφύλακα τον Μάιο του 2011 ισοδυναμούσε με βασανιστήριο (Ζοντούλ κατά Ελλάδας).

– Τον Αύγουστο η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι η Ελλάδα απέτυχε να διερευνήσει τις καταγγελίες για κακομεταχείριση και διακρίσεις από την αστυνομία ενός έλληνα Ρομά το 1999 (Κατσαρής κατά Ελλάδας).

– Τον Μάρτιο το Μικτό Ορκωτό Εφετείο στην Αθήνα αθώωσε δυο αστυνομικούς που κατηγορούνταν για πρόκληση σωματικής βλάβης σύμφωνα με τη διάταξη κατά των βασανιστηρίων του Ποινικού Κώδικα εναντίον δύο προσφύγων στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα, στην Αθήνα, τον Δεκέμβριο του 2004.

Οι αστυνομικοί είχαν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό.

– Τον Οκτώβριο ήρθαν στο φως σοβαροί ισχυρισμοί για βασανιστήρια 15 αντι-φασιστών διαδηλωτών από αστυνομικούς στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών στις 30 Σεπτεμβρίου.

Υποστηρικτές των διαδηλωτών, που συνελήφθησαν την 1η Οκτωβρίου, κατήγγειλαν, επίσης, ότι και οι ίδιοι υποβλήθηκαν σε μεταχείριση ισοδύναμη με βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ.

Οι αρχές αρνήθηκαν τους ισχυρι¬σμούς, αλλά ένας ανακριτής ζήτησε από τον Εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη στους αστυνομι¬κούς που είχαν εμπλακεί στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διαδηλωτών.

Αστυνομική βία κατά Ελλήνων

Όπως αναφέρει η έκθεση συνεχίστηκαν οι καταγγελίες για υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

– Τον Απρίλιο αρκετοί δημοσιογράφοι και φωτογράφοι δέχθηκαν επίθεση από ΜΑΤ κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών στην Αθήνα στη μνήμη ενός 77χρονου συνταξιούχου φαρμακοποιού, ο οποίος αυτοκτόνησε.

Ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος υπέστη σοβαρό κρανιακό κάταγμα, όταν αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε με γκλομπ στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Κανένα άτομο δεν συνελήφθη, ούτε κατηγορήθηκε για την επίθεση.

– Στις 5 Αυγούστου ΜΑΤ έκαναν υπερβολική χρήση χημικών ερεθιστικών ουσιών και σύμφωνα με αναφορές έριξαν λαστιχένιες σφαίρες και άλλες βολίδες πρόσκρουσης εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που εναντιώνονταν στις επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της Χαλκιδικής.

Διακρίσεις κατά ατόμων με ΗΙV

H έκθεση αναφέρει πως τον Μάιο οι αρχές συνέλαβαν και σύμφωνα με αναφορές εξέτασαν δια της βίας για τον ιό HIV πάνω από 100 φερόμενες ως ιερόδουλες.

Σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για το στιγματισμό των 29 από αυτούς που συνελήφθησαν έπειτα από τη δημοσίευση των προσωπικών τους στοιχείων και των φωτογραφιών τους από την αστυνομία και απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος τους για τη σκόπιμη πρόκληση σωματικών βλαβών.

Στο τέλος της χρονιάς 12 συλληφθείσες βρίσκονταν ακόμα στη φυλακή, εν αναμονή δίκης.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά επίσης σε διακρίσεις εις βάρος ομοφυλοφίλων

«Τον Νοέμβριο οι ακτιβιστές ΛΟΑΤ ανέφεραν ότι είχαν κλιμακωθεί στην Αθήνα τα περιστατικά ομοφο-βικής βίας. Τα θύματα ανέφεραν ότι οι δράστες που τους επιτέθηκαν ήταν μέλη εξτρεμιστικών ακροδεξιών ομάδων, περιλαμβανομένων, σύμφωνα με αναφορές, και μελών της Χρυσής Αυγής» αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία.

Ακόμη καταγγέλλονται παραβιάσεις στην ελευθερία της έκφρασης, με αναφορά στον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ, ο οποίος δικάστηκε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα