Έκανε πολιτικό χαρακίρι η Φώφη

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια», λέει η παροιμία και, υπονοώντας ότι κουτσομπολιό και στρέβλωση των γεγονότων προκαλούν μεγάλη φθορά στις μικρές κοινωνίες, μοιάζει να αποτελεί καθρέφτη των όσων συμβαίνουν στο Κίνημα Αλλαγής.

 Του Μιχάλη Κωτσάκου

Σε μονοψήφια δημοσκοπικά ποσοστά έχει βαλτώσει το ΚΙΝΑΛ υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά και παρά την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να σηκώσει κεφάλι. Απόδειξη (και) οι χαμηλές πτήσεις της δημοφιλίας της προέδρου του Κινήματος, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο τελευταίο γκάλοπ της Prorata, όπου η κα Γεννηματά είναι πολύ πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπολείπεται του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ υπερτερεί για μόλις μία μονάδα (24% έναντι 23%) του Γιάνη Βαρουφάκη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, ουδείς στην Ελλάδα πιστεύει ότι με τη Φώφη  στην ηγεσία του το ΚΙΝΑΛ έχει ελπίδα ανάκαμψης. Ή πιο σωστά οι μόνοι που το πιστεύουν είναι οι συνεργάτες της, γνωστοί στην κομματική κοινωνία ως «Φοφίκοι». Το παρατσούκλι το κόλλησαν από τα γνωστά σνακ της δεκαετίας του ’80, κι αυτό γιατί την εποχή που η Φ. Γεννηματά ανέλαβε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ επανήλθαν και τα «fofico» στην ελληνική αγορά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μοιάζει σαν να φοβάται να διοικήσει ένα μεγάλο κόμμα και να ικανοποιείται με το 7%-8%, βολεμένη η ίδια και η παρέα της  στα αποκαΐδια του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, με την τακτική που ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εθνικές εκλογές στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πάρει ένα 8% και δεν θα το υπολογίζει κανείς. Αλλά και πώς να υπολογίσεις μία αρχηγό, όταν καθαιρεί  όλους όσοι έχουν ικανότητες. Έτσι έγινε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, έτσι και με τον Ανδρέα Λοβέρδο. Πιθανότατα έτσι θα γίνει και με τον επόμενο που ίσως διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος. Η ίδια και οι «φοφίκοι» ισχυρίζονται ότι απλά αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη, δηλαδή να δώσει τόπο στα νιάτα. Δεν θα μίλαγε κανείς εάν επιλεγόταν ο Μιχάλης Κατρίνης μαζί με κάποιον άλλο νέο βουλευτή. Όμως η παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη ως ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δείχνει ότι υπάρχει πολιτική «διαπλοκή».

Όλοι στην Χαριλάου Τρικούπη αναζητούν τα ανταλλάγματα που έλαβε ο Σκανδαλίδης για να στηρίξει την Γεννηματά

 

Υπόγειες συμφωνίες

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ –σύμφωνα πάντα με διαρροές εκ των έσω– φέρεται να έκανε deal με την πρόεδρο. Συναίνεσε στην καθαίρεση Λοβέρδου για να εξασφαλίσει την έδρα του στην Α΄ Αθήνας. Πώς θα γίνει αυτό; Μα με το να κατεβάσει στα ψηφοδέλτια η κα Γεννηματά όποιον «άγνωστο πόλεμο» κυκλοφορεί στην εκεί εκλογική περιφέρεια για να μη διακινδυνεύσει ο κ. Σκανδαλίδης την εκλογή του. Ως αντάλλαγμα, ο έμπειρος πολιτικός θα προσφέρει την ανοικτή στήριξή του στη Γεννηματά στις εσωκομματικές εκλογές. Βέβαια, κάποιες κακές γλώσσες στη Χαριλάου Τρικούπη λένε ότι με τη στήριξη στη Γεννηματά ο κ. Σκανδαλίδης εξασφάλισε τη συμμετοχή στις εκλογικές λίστες και του υιού του.

Δημοσίως η κα Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι έγινε μία απλή αλλαγή και ότι το θέμα πήρε διαστάσεις στον Τύπο επειδή έτσι επέλεξαν οι κύκλοι του Μαξίμου. Το ότι την ίδια ώρα οι προπαγανδιστές του ΣΥΡΙΖΑ αρθρογραφούσαν συγχαίροντάς την που έδιωξε τον Λοβέρδο δεν το σχολίασε. Προφανώς επειδή έπραξε αυτό που της είχε υποδείξει ο Πάνος Σκουρλέτης πριν από χρόνια, όταν την είχε «προσκαλέσει» να διώξει Βενιζέλο και Λοβέρδο και εν συνεχεία θα είναι ανοιχτή η πόρτα του διαλόγου και της συνεννόησης με τον ΥΣΡΙΑ. Και αυτό έκανε η Γεννηματά. Έδιωξε Βενιζέλο και Λοβέρδο κι ετοιμάζεται για την Κουμουνδούρου. Να εξασφαλίσει μία θεσούλα στη Βουλή για την ίδια και τους «φοφίκους» της, αδιαφορώντας ότι επί ημερών της τοποθετήθηκε η ταφόπλακα στο ΠΑΣΟΚ, το πιο επιδραστικό κόμμα της μεταπολίτευσης.

 

Συνήθης… αυτόχειρας

Είναι γεγονός ότι η Φ. Γεννηματά μάς έχει συνηθίσει σε αυτοκτονικές κινήσεις, οπότε η νέα πολιτική «αυτοχειρία» δεν προκαλεί εντύπωση. Αυτό που ενοχλεί είναι η απρέπεια σε ένα στέλεχος όπως ο Ανδρ. Λοβέρδος που κράτησε μόνος του το ΚΙΝΑΛ σε μία δύσκολη εποχή από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Απλά για μία ακόμη φορά απέδειξε αυτό που όλοι γνωρίζουν, αλλά φοβούνται να το πουν. Ότι η ίδια θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις (αποπομπή Βενιζέλου, καθαίρεση Λοβέρδου) την ευνοούν, ενώ επί της ουσίας απαξιώνουν το κόμμα της. Εκτός εάν το κάνει ηθελημένα και βάσει σχεδίου. Πριν από τις εθνικές εκλογές έδιωξε τον Βενιζέλο κι έστειλε ένα σωρό ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ στην αγκαλιά του Μητσοτάκη. Φοβήθηκε μήπως η Ν.Δ. δεν εξασφαλίσει την αυτοδυναμία και την προσέφερε η ίδια με την αποπομπή του Βενιζέλου. Κάτι που παραδέχθηκε και την Πέμπτη το πρωί, όταν είπε «πολλοί ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απηυδισμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τη Ν.Δ., φοβούμενοι την επανεκλογή Τσίπρα».

Τώρα προσφέρει σωσίβιο στον Τσίπρα. Σε μία εποχή όπου η εσωστρέφεια ανθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατρακυλάει στις δημοσκοπήσεις, η κα Γεννηματά με την καθαίρεση Λοβέρδου το μόνο που κάνει είναι να στείλει μήνυμα στους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που άφησαν τη Χαριλάου Τρικούπη για τα μάτια της Κουμουνδούρου να μείνουν εκεί που είναι.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η Φ. Γεννηματά βρίσκεται σε πολιτικό vertigo. Έχει την ψευδαίσθηση ότι η ίδια και το περιβάλλον της κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι λάθος, ή ψευδή, με σκοπό να υπονομεύσουν τις μεγάλες πολιτικές επιλογές της, κινούμενα ενδεχομένως από κάποιες «σκοτεινές δυνάμεις». Εκτός αν δεν συμβαίνει αυτό. Οπότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κα Γεννηματά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της στο ΚΙΝΑΛ. Όμως φαίνεται δεν το αντιλαμβάνεται. Και αυτό είναι κακό. Εκτός αν το αντιλαμβάνεται και εξακολουθεί να κουμαντάρει σε ταραγμένες θάλασσες, με πείσμα, ένα σκάφος που μπάζει νερά από παντού.

 

Επέλεξε αντίπαλο

Η αλήθεια είναι ότι η κα Γεννηματά πλέον τρέμει τις εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Διότι πλέον είναι διαφορετικά τα πράγματα από ό,τι το 2017. Έτσι, όλα αυτά που διαρρέονται και που αναλύουν φίλοι δημοσιογράφοι της κας Γεννηματά δεν έχουν βάση. Όπως ότι με την καθαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου τον επέλεξε ως αντίπαλο στις εσωκομματικές εκλογές, διότι τον θεωρεί πιο εύκολο αντίπαλο έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Επίσης η κα Γεννηματά στέλνει ένα μήνυμα εντός του κόμματός της, ότι «όποιος τολμήσει να είναι υποψήφιος τον καθαιρώ». Μία σταλινική λογική, μπας και καταφέρει να παραμείνει στην ηγεσία, διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν τελειώσει από αρχηγός, τελειώνει και από την πολιτική.

Βέβαια, όλοι κατανοούν ότι οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα διεξαχθούν πολύ νωρίτερα από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Διότι από τη στιγμή που ξεκίνησε ο προεκλογικός αγώνας, ο Νοέμβριος είναι πολύ μακριά.

Την  ίδια ώρα η Κουμουνδούρου βλέπει με θετικό μάτι την καθαίρεση του Λοβέρδου. Μάλιστα στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ κόντεψαν να ανοίξουν σαμπάνιες. Πάλι καλά που δεν έστειλαν κι ευχαριστήρια κάρτα στην κ. Γεννηματά. Εκτός κι εάν ο κ. Τσίπρας την απέστειλε και οι «φοφίκοι» το έκρυψαν. Χαρακτηριστικό του κλίματος στην Κουμουνδούρου ήταν κείμενο των Νίκου Μπίστη, Σπύρου Δανέλλη, Αντώνη Λιάκου και Παναγιώτη Παναγιώτου, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της προοδευτικής διακυβέρνησης και της ανάγκης σύγκλισης των δυνάμεων Αριστεράς – Κεντροαριστεράς. Και τόνιζαν με έμφαση πως πρέπει να πρωταγωνιστήσει η λήθη. Δηλαδή οι ΠΑΣΟΚοι να ξεχάσουν τους τραμπουκισμούς των ΣΥΡΙΖΑίων και την προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών όπως οι Βενιζέλος, Λοβέρδος, Κουτρουμάνης, μέσω της σκευωρίας Novartis. Αυτό επιζητούν οι σημιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως «χωρίς ένα ποσοστό λήθης δεν υπάρχει πολιτική συμμαχιών. Το παρελθόν το οποίο δίχασε την ευρύτερη προοδευτική παράταξη δεν θα εξαφανιστεί δια μαγείας αλλά δεν μπορεί και να αποτελεί μόνιμο εμπόδιο και πρόσχημα για την αναβολή της συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού πόλου».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα