Εκβιασμοί μέσω Internet με στόχο χρήμα και… σεξ!

Στα χρόνια της παράνοιας του internet, όλο και πληθαίνουν οι περιπτώσεις που οι χωρισμένοι δεν αρκούνται απλά στο να σκίσουν κάποια φωτογραφία του συντρόφου που τους παράτησε, ή έστω να μεθύσουν συντροφιά με τον… πόνο τους σε κάποιο μοναχικό μπαρ, αλλά ζητούν διαδικτυακή εκδίκηση.

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όλο και πληθαίνουν οι καταγγελίες που τα ανυποψίαστα θύματα είδαν να αναρτώνται στο διαδίκτυο προσωπικές φωτογραφίες τους, ακόμα και ερωτικές περιπτύξεις, με τους πρώην συντρόφους τους. Κάποιοι, μάλιστα, δεν αρκούνται απλά στη δημοσίευση φωτογραφιών, αλλά ανεβάζουν ακόμα και sextapes που έχουν τραβηχτεί όταν το ζευγάρι απολάμβανε στιγμές ευτυχίας. Πολλές φορές, μάλιστα, αποκαλύπτονται και περιστατικά εκβιασμών που τα επίδοξα θύματα καλούνται είτε να πληρώσουν χρηματικά ποσά, είτε να ενδώσουν ερωτικά – όπως στην περίπτωση μηχανικού της ΔΕΗ που «κρατούσε στο χέρι» ηθοποιό και της ζητούσε να έχουν σεξουαλική επαφή.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως ο εκβιασμός μέσω του internet είναι ένα σχετικά νέο αδίκημα, γι’ αυτό –προς το παρόν– υπάρχουν αρκετές ασάφειες ως προς το νομικό πλαίσιο που τον διέπει, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι δράστες να τιμωρούνται με τις γενικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ποινές που επισύρει ο νόμος γι’ αυτού του είδους τα αδικήματα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα δέκα χρόνια, όταν διαπιστωθεί εκβιασμός – που είναι κακούργημα. Επίσης, το θύμα εκτός από την ποινική δίωξη του εκβιαστή μπορεί να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση με βάση τις διατάξεις για την προσβολή προσωπικότητας – αν και ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που καταλήγουν στα αστικά δικαστήρια.

 

Τρανταχτές περιπτώσεις

Αν και όπως προαναφέραμε είναι σχετικά νέο το συγκεκριμένο αδίκημα, στη χώρα μας έχουμε μέχρι στιγμής αρκετά κρούσματα, πολλά από αυτά μάλιστα έγιναν –υπό τον «ροζ μανδύα»– και ειδήσεις σε έντυπα και τηλεοπτικά κανάλια. Ενδεικτικά παραθέτουμε την περίπτωση πολύ γνωστού ζευγαριού των βορείων προαστίων, το οποίο από τα… σκαλιά της εκκλησίας (σ.σ. για την ακρίβεια του δημαρχείου), βρέθηκε ένα βήμα από τις δικαστικές αίθουσες. Ο λόγος δεν ήταν άλλος από την άτακτη σύζυγο που είχε κρυφή ερωτική επικοινωνία με τον κουμπάρο. Τα… πιτσουνάκια όχι μόνο αντάλλασσαν «καυτά» ερωτικά μηνύματα, αλλά και φωτογραφίες μέσω facebook. Όταν, όμως, η κυρία αποφάσισε να… σοβαρευτεί, τότε άρχισαν τα παρατράγουδα, με τον κουμπάρο να την εκβιάζει ότι θα αποκαλύψει τα πάντα στον μέλλοντα σύζυγό της εάν δεν συνευρεθούν και πάλι ερωτικά. Η νύφη δεν υπέκυψε στους εκβιασμούς, ο μέλλοντας άντρας της τη συγχώρεσε και τελικά ο γάμος έγινε, αλλά με άλλον κουμπάρο. Ένας γάμος που, όπως αναμενόταν άλλωστε, δεν στέριωσε.

Μία άλλη ενδεικτική περίπτωση είναι αυτή νεαρής γυναίκας από τον Μαραθώνα Αττικής που είχε ιδιαίτερη αδυναμία στα… ερωτικά τρίγωνα. Όταν κάποια στιγμή, όμως, αποφάσισε να το… διαλύσει με τους δύο ερωτικούς παρτενέρ της, το βίντεο με τις ερωτικές τους περιπτύξεις διέρρευσε στο διαδίκτυο. Η ντροπιασμένη κοπέλα προσέφυγε στην Αστυνομία, οι δύο άνδρες προφυλακίστηκαν για εκβιασμό και τελικά δικάστηκαν μόνο για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Κλείνουμε με ένα περιστατικό που προκάλεσε… αναστάτωση στην υψηλή κοινωνία των Αθηνών. Παράνομο ζευγάρι βιντεοσκοπούσε τις ερωτικές του στιγμές, όμως η παντρεμένη και άταχτη σύζυγος ζήτησε κάποια στιγμή από τον εραστή της να χωρίσουν… Ο ίδιος την απείλησε ότι εάν αυτό γίνει θα την κάνει βούκινο στο διαδίκτυο δημοσιοποιώντας τα sextapes τους, η ίδια δεν υπαναχώρησε και τελικά το «μοιραίο» έγινε. Αποτέλεσμα; Η άταχτη κυρία της κοσμικής Αθήνας να χωρίσει και από τον σύζυγο και από τον παράνομο δεσμό…

 

1 στα 10 παιδιά παρενοχλούνται μέσω διαδικτύου

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία νέας μελέτης που αποκαλύπτει πως ένα στα δέκα παιδιά δέχεται εκβιασμό ή παρενόχληση μέσω διαδικτύου, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν πως η ανωνυμία που εξασφαλίζει το internet, καθιστά την κυβερνο-παρενόχληση ακόμα πιο επικίνδυνη από τα μέχρι σήμερα «συμβατικά» περιστατικά παρενόχλησης.

Στην ίδια μελέτη, καταδεικνύεται πως τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter, αποτελούν ένα νέο και πρόσφορο έδαφος παρενόχλησης και προσβολής από τους ίδιους τους συμμαθητές των χρηστών. Αυτό, καθώς τα θύματα του διαδικτύου δεν βρίσκουν πουθενά καταφύγιο διαφυγής. Η τεχνολογία επιτρέπει στη συνεχόμενη παρενόχληση μέσα από μηνύματα κινητού τηλεφώνου και ιστοσελίδων, ενώ συγχρόνως τα συκοφαντικά σχόλια μπορούν να κυκλοφορήσουν παντού και άμεσα χωρίς καμία δυνατότητα παρεμπόδισής τους. Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι ο εντοπισμός του δράστη μόνο εύκολος δεν είναι – πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για άτομο εξοικειωμένο με το διαδίκτυο και τους υπολογιστές και μπορεί να σβήσει τα ίχνη του.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως οι παιδοψυχολόγοι συνιστούν στους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ελέγχουν όσο το δυνατόν το περιεχόμενο των ιστοσελίδων που επισκέπτονται τα παιδιά τους και να μη δείχνουν υπερβολική «άνεση» στη χρήση του διαδικτύου. Στο internet, δεν επιτρέπονται όλα…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα