Εκδικάστηκε η προσφυγή του Ολυμπιακού στο Διαιτητικό για τα τηλεοπτικά δικαιώματα

Εκδικάστηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ η προσφυγή του Ολυμπιακού κατά της απόφασης της SL για κεντρική διαχείριση από τη σεζόν 2023-24, ενώ παράλληλα, οι δικηγόροι του Ολυμπιακού αποκάλυψαν ότι έγινε παρόμοια προσφυγή και στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας. Πληροφορίες ανέφεραν ότι στο ίδιο όργανο προσέφυγε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Μέχρι την προσεχή Δευτέρα οι εμπλεκόμενες πλευρές πήραν προθεσμία για να καταθέσουν υπομνήματα.

Παρέμβαση κατά του Ολυμπιακού και υπέρ της Super League έκαναν 10 ΠΑΕ, οι Απόλλων Σμύρνης, Αστέρας Τρίπολης, ΑΕΚ, Ιωνικός, Λαμία, Παναιτωλικός, ΠΑΣ Γιάννινα, Βόλος, ΠΑΟΚ, ΟΦΗ υπέρ Super League, όχι όμως και οι Ατρόμητος, Άρης. Όλοι τους πάντως, είχαν ψηφίσει υπέρ της απόφασης για κεντρική διαχείριση.

Τι υποστήριξε ο Ολυμπιακός

Ο δικηγόρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Σωτηρόπουλος, τόνισε: «Πράγματι ο Ολυμπιακός άσκησε αγωγή με αντικείμενο την ακύρωση της απόφασης. Το κάναμε σε περίπτωση που το διαιτητικό κρίνει ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση. Το δικαστήριο σας όμως, έχει μετά βεβαιότητας δικαιοδοσία. Η δικαιοδοσία του δικαστηρίου σας στηρίζεται στον ίδιο το νόμο και δεν νοείται κατάργηση της δικαιοδοσίας του δικαστηρίου σας. Σύμφωνα με το νόμο, η διαιτησία του δικαστηρίου σας είναι υποχρεωτική. Η προκήρυξη λέει ότι αρμόδια για ακύρωση αποφάσεων είναι τα διαιτητικά όργανα. Το ίδιο προβλέπει και η ΕΠΟ. Τόσο ο νόμος όσο και το καταστατικό της ΕΠΟ, όσο ο κανονισμός και το καταστατικό της σούπερ λιγκ προβλέπουν υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου σας».

Και συμπλήρωσε: «Η άσκηση αγωγής μας δεν πρόκειται να ερμηνευτεί σαν πρόταση ακύρωσης της διαιτησίας μας με τη λίγκα. Την κάναμε για να μην απωλέσουμε τις ημερομηνίες με το πολιτικό δικαστήριο, σε περίπτωση που μια στις χίλιες το δικαστήριο σας αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Η ολιστική μελέτη λέει ότι θα πρέπει να εξεταστεί η κεντρική διαχείριση, δεν ζητάει να επιβληθεί και δεν θα μπορούσε να το κάνει άλλωστε».

Κι ο Σωτηρόπουλος κατέληξε: «Μέχρι τώρα ουδείς γνωρίζει τι αποφάσισε η ΕΠΟ, ούτε έχει κατατεθεί στο Ειρηνοδικείο τροποποίηση του καταστατικού.  Ότι και να λέει σε κάθε περίπτωση, η τροποποίηση, υπερισχύει ο νόμος».

Τι υποστήριξαν Βοσκόπουλος και Γκαγκάτσης

Τις 10 ΠΑΕ εκπροσώπησαν οι Ιωάννης Βοσκόπουλος και Βασίλης Γκαγκάτσης. Ο πρώτος τόνισε: «Είναι προφανές ότι ο συλλογική διαχείριση είναι επωφελής για τον συνεταιρισμό και όχι για την προσφεύγουσα. Στην Ευρώπη το brand name είναι μικρότερο κι εκεί ακολουθεί… Θα πρέπει η συλλογική διαχείριση που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη, να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα. Οι ΠΑΕ είναι αυτές που υπερψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη με συντριπτική πλειοψηφία, οι ΠΑΕ είναι εδώ απέναντι στον Ολυμπιακό που είναι μόνος του, η μοναδική ομάδα που προσπαθεί να ρίξει την απόφαση. Η προσφυγή του Ολυμπιακού θα πρέπει να απορριφθεί».

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ήταν στην έκτακτη ΓΣ της ΕΠΟ, ποια ήταν η μυστηριώδης τροποποίηση που λέει ότι κυκλοφορεί. Η απόφαση πάρθηκε με 65 ψήφους. Η προσφεύγουσα συμμετείχε αλλά δεν προσέβαλε την απόφαση. Η ΣΛ εφήρμοσε αυτό που της επιτάσσει το καταστατικό της ΕΠΟ, να εναρμονίσει το καταστατικό της με αυτό της ΕΠΟ. Τι απόφαση πήρε η ΕΠΟ, κεντρική διαχείριση σε όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Τι διαφορετικό είπε η Σούπερ Λίγκα από αυτά που ισχύουν στην ΟΥΕΦΑ;»

Καϊμακάμης: «Πώς δεν προσέφυγαν και στα διοικητικά δικαστήρια»

Ο Πέτρος Καϊμακάμης και ο Γιώργος Ποιταροκοίλης εκπροσώπησαν τη Super League.

Ο Καϊμακάμης υπογράμμισε: «Ο συνάδελφος του Ολυμπιακού διαβάζει επιλεκτικά, συνειδητά παραποιεί και προσπαθεί να αποδείξει κάτι που δεν αποδεικνύεται.  Για το θέμα της αρμοδιότητας, στο υπόμνημα μας είχαμε πει κι εμείς ότι μόνο αρμόδιο είναι το μονομελές πρωτοδικείο. Όταν κατατέθηκε ο νόμος για την κεντρική διαχείριση δεν αντέδρασε. Παραλείπει να μας εξηγήσει πως είναι δυνατόν από τη μια να υποστηρίζει ότι αρμόδιο είναι το δικαστήριο σας και από την άλλη να απευθύνεται στα πολιτικά δικαστήρια. Πώς και δεν προσέφυγε και στα διοικητικά δικαστήρια;»

Ο Βασίλης Γκαγκάτσης συμπλήρωσε: «Ο συνάδελφος του Ολυμπιακού δεν μας εξήγησε για ποιον λόγο πήγε στα τακτικά δικαστήρια απλά μας είπε ότι για να μην χάσει τις προθεσμίες. Στις 11/10/21 ο Ολυμπιακός κατέθεσε προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια με τα οποία ζητάει ότι αρμόδιο είναι το Μονομελές Πρωτοδικείο».

Στην αρχή η Super League1 κατέθεσε ένταση αναρμοδιότητας του δικαστηρίου, ελλείψει έννομου συμφέροντος Ολυμπιακού και ένσταση για λόγους ελαττωματικότητας.

Ο νομικός της ΕΠΟ, τέλος, Βασίλης Σαράκης, είπε μεταξύ άλλων ότι… «Η κεντρική διαχείριση χαρακτηριστικό των περισσότερων πρωταθλημάτων στην Ευρώπη. Η απόφαση για την κεντρική διαχείριση πάρθηκε με νόμιμες διαδικασίες και θα πρέπει να τηρηθεί».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα