Έκκληση Πελεγρίνη να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια

Να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια και να καταργηθεί το μέτρο της διαθεσιμότητας ζητά, με δήλωση του ο  πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης.

Αναλυτικά, στη δήλωσή του ο κ. Πελεγρίνης αναφέρει: «Κάνω έκκληση στο υπουργείο Παιδείας να αφήσει τις εμμονές του, ώστε να λειτουργήσει άμεσα το ΕΚΠΑ και να μην χαθεί το εξάμηνο. Η Πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει την αμετάκλητη απόφασή της για Ανοιχτό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Καταγγέλλω την ανακοινωθείσα από την Κυβέρνηση μοριοδότηση των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων, ως μη ανταποκρινόμενη στην πραγματικότητα και εφιστώ την προσοχή των αρμοδίων για τις έννομες συνέπειες, ακόμη και ποινικές ευθύνες. Ζητώ την άμεση αναστολή της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας και διάλογο μεταξύ της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του Υπουργείου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αρχίσουν άμεσα τα μαθήματα.

Στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος. Ζητώ εκ μέρους της κοινότητας του Πανεπιστημίου μας, συγγνώμη από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες και τις οικογένειές τους για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται εξαιτίας του αδιέξοδου στο οποίο έχει οδηγηθεί το Ίδρυμά μας. Ορισμένοι όμως με άνομα μέσα απεργάζονται την υποβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και το μαρασμό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το ζήτημα αυτό δεν αφορά στη διοίκηση του ΕΚΠΑ, αλλά ολόκληρο τον Ελληνικό λαό».

Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χωρίς όρους, η γενική συνέλευση της σχολής Πολιτικών Μηχανικών αποφάσισε να γίνουν άμεσα οι εξετάσεις του Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σχολή Πολιτικών Μηχανικών είναι πολυπληθής και παραδοσιακά επηρεάζει τις εξελίξεις στο ΕΜΠ.

Από την άλλη, το Δ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. συνεδρίασε σήμερα, για να σταθμίσει την κρισιμότατη κατάσταση, «στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιό μας, έπειτα και από τη δημοσίευση των πινάκων με τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα διοικητικών υπαλλήλων. Το Δ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τα εξής: Χαιρετίζει και στηρίζει τη σημερινή ομόφωνη, γενναία και ιστορική απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου σχετικά με το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και την καταστροφή που αυτό επιφέρει στο Πανεπιστήμιο με ευθύνη του Υπουργείου ΠΑΙ.Θ., το οποίο μάλιστα απειλεί να «ανοίξει τα Πανεπιστήμια» με την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων. Καταγγέλλει την έωλη, διάτρητη, διαβλητή και πρόχειρη μοριοδότηση των διοικητικών υπαλλήλων που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το Υπουργείο, ενέργεια, μάλιστα, που κινείται στο όριο της νομιμότητας όσον αφορά την παραβίαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Η απογραφή των υπαλλήλων, η οποία πραγματοποιήθηκε εν καιρώ απεργίας και υπό καθεστώς εκβιασμού και
εξαναγκασμού από το Υπουργείο, καθώς και η συνακόλουθη μοριοδότηση, βασίστηκε σε ελλιπή στοιχεία που δεν είναι δυνατό να διασταυρωθούν και να επαληθευτούν, με τραγελαφικά αποτελέσματα που εκθέτουν το Υπουργείο και το Α.Σ.Ε.Π.».

Διαβάστε επίσης