«Εκλεκτοί» της κυβέρνησης οι «νεκροθάφτες» της Novartis

Τρία μέλη του 5μελούς Ανακριτικού Συμβουλίου ΑΠ που ενταφίασαν την υπόθεση NOVARTIS και αθώωσαν τους κ.κ. Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη είχαν προαχθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο της ΝΔ κατόπιν πρότασης του Υπουργού Δικ. Κώστα Τσιάρα.

Η υπόθεση NOVARTIS που από τον Φεβρουάριο του 2018 μέχρι πριν ένα μήνα που ως γνωστόν το 5μελές Ανακριτικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου έθεσε αμετάκλητα στο αρχείο και σχεδόν μονοπωλούσε την επικαιρότητα επί 4,5 χρόνια ήταν ένα δικαστικό θέμα που παρά την κατάληξη του  δεν μπορεί εύκολα να ξεχαστεί.

Ως γνωστόν όλα αυτά τα χρόνια όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε τα γεγονότα που σε καθημερινή σχεδόν βάση έβλεπαν το φως της δημοσιότητος και φυσικά όλοι είχαν σχηματίσει την δική τους άποψη για το υπόβαθρο αυτής της σκευωρίας.

Με δεδομένο ότι η δικαιοσύνη είχε καταστήσει κατηγορούμενους δέκα πολιτικές προσωπικότητες και στην συνέχεια πάλι η δικαιοσύνη εξετάζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τα στοιχεία δεν βρήκε κάτι μεμπτό, αυτό που πλέον αναμενόταν ήταν η εξιχνίαση και ο καταλογισμός των ευθυνών μέσα από μια δικαστική διαδικασία στο υψηλότερο επίπεδο της δικαιοσύνης σε όσους είχαν εμπλακεί στην σκευωρία αυτή.

Έτσι το απαλλακτικό βούλευμα του 5μελους Ανακριτικού Συμβουλίου- εξαραιοπαγητών παρακαλώ- που έβγαλε «λάδι» όλους όσους αναμείχθηκαν στην σκευωρία αυτή έβαλε σε προβληματισμό όχι μόνο τους διανοούμενους και τους έχοντες μόρφωση μέσης εκπαίδευσης , αλλά ακόμα και τους πολίτες επιπέδου δημοτικού σχολείου που δεν καταλάβαιναν πως αρχικά οι 10 πολιτικοί κατηγορήθηκαν βάναυσα με πλήθος κατηγοριών και όταν στην συνέχεια  απαλλάχτηκαν  το πόρισμα της δικαιοσύνης δεν καταλόγιζε ευθύνη σε κανέναν!!! Δηλαδή, όλα είχαν γίνει καλώς!!!

Έτσι με την έκδοση του βουλεύματος αυτού από τα υψηλά πατώματα του Αρείου Πάγου μάθαμε ότι ναι μεν αδίκως κατηγορήθηκαν , αλλά αυτοί που τους κατηγόρησαν έκαναν καλά την δουλειά τους!!!

Το γεγονός ότι 4 ανώτατοι εισαγγελείς του Αρείου Πάγου οι κ.κ. Ευάγγελος Ζαχαρής, Γιάννης Αγγελής , Βασιλική Θεοδώρου και Ελένη Μετσοβίτου – Φλουρή με τέσσερεις απολύτως στοιχειοθετημένες εισηγήσεις τους ζητούσαν να ερευνηθούν δικαστικά οι πρωταγωνιστές της σκευωρίας για το 5μελές Ανακριτικό Συμβούλιο και για την εισηγήτρια κυρία Όλγα Σχετάκη – Μπονάτου ήταν αρκετές 25 σελίδες για να πετάξουν τον κάδο των αχρήστων όλα τα εξόχως επιβαρυντικά στοιχεία για τους σκευωρούς.

Βούλευμα για το βιβλίο γκίνες

Ξεκινώντας κανείς την ανάγνωση του δικαστικού βουλεύματος 450 περίπου σελίδων στις πρώτες 2-3 σελίδες βρέθηκε μπροστά σε μια εκπληκτική παράγραφο που θα μείνει στην ιστορία της δικαιοσύνης ως η πλέον απίστευτη δικαστική συλλογιστική που είδε ποτέ το φως της δημοσιότητος. Την μεταφέρουμε αυτούσια..

«Η γνώμη του δικαστή για την ορθότερη νομική άποψη που ακολούθησε επί ορισμένου ζητήματος σε ορισμένη υπόθεση ανήκει στον πυρήνα της δικαστικής κρίσεως και συνεπώς δεν μπορεί να του αναζητηθεί σε αυτήν ευθύνη έστω και αν αυτή είναι αντίθετη με την νομολογία και την νομική διδασκαλία.

Η δυνατότητα της εκ των υστέρων αναζήτησης ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για την δικανική πεποίθηση του δικαστή καταλύει την ανεξαρτησία του.»

Δηλαδή με λίγα λόγια ακόμα και αν η κρίση του δικαστή είναι αντίθετη και με την «νομολογία» και με την «νομική διδασκαλία» , δηλαδή ακόμα και αν είναι εσφαλμένη , υποβολιμαία , ελλιπής και το σκεπτικό της έχει καταρριφθεί κατά το παρελθόν από άλλες δικαστικές αποφάσεις  παραμένει ισχυρή και αν κάποιος θελήσει να ερευνήσει τους δικαστές που την εξέδωσαν πειθαρχικά ή και ποινικά τότε καταλύεται η δικαστική τους ανεξαρτησία.(!!!) Άποψη αυτής της μορφής έχουμε την γνώμη ότι ακόμα και οι στρατιωτικοί δικαστές της εποχής του πραξικοπήματος το 1967 θα δίσταζαν να προσυπογράψουν ένα κείμενο με τον παραπάνω δικαστικό συλλογισμό. Και όπως έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ο δημοσιογράφος Γιάννης Πρετεντέρης: «Αυτή η θεωρία της ανεύθυνης κρίσης του δικαστή ακόμη κι όταν εκείνη αντιτίθεται στη «νομολογία και την νομική διδασκαλία» χρησιμοποιήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο για να πέσει στα μαλακά η εισαγγελέας Τουλουπάκη και άλλοι που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση NOVARTIS.

Αποτέλεσμα: Δέκα πολιτικοί της τότε αντιπολίτευσης οδηγήθηκαν στα μανταλάκια χωρίς επαρκή στοιχεία, χωρίς καν στοιχεία , σε ένα καταφανώς πολιτικό σχέδιο που καταρρίφθηκε από την ίδια την Δικαιοσύνη, αλλά οι δικαστικοί που πρωταγωνίστησαν στο σχέδιο μένουν στο απυρόβλητο στο όνομα της «δικανικής πεποίθησης.

Έτσι ήθελαν, έτσι έκαναν.

Γούστο τους.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο έγκριτος συνταγματολόγος , πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα πιο σκληρός για τους δικαστές που προσυπέγραψαν το βούλευμα αυτό και σε ανακοίνωση του μεταξύ άλλων για το περιεχόμενο του προαναφερόμενου βουλεύματος δήλωσε τα εξής: «Αυτή δηλαδή είναι η σύνοψη των πραγματολογικών και δικανικών αντιφάσεων μιας δικαστικής κρίσης που προδήλως στερείται λογικής και δικανικής συνοχής και ως εκ τούτου δεν διαθέτει την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία που απαιτεί το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ ως εγγύηση του κράτους δικαίου και ως προϋπόθεση σεβασμού του δικαιώματος στη δίκαιη δίκη.

Όταν ένα βούλευμα πάσχει από τέτοια διαρθρωτικά ελαττώματα που το καθιστούν λογικά ασύντακτο περιττεύει η κριτική για επιμέρους σφάλματα ή κενά της μείζονος σκέψης , δηλαδή των κανόνων δικαίου που καλούνται σε εφαρμογή και των πραγματολογικών στοιχείων.»

Και σε άλλο σημείο των δηλώσεων του αναρωτιέται αν «Η μόλις παραπάνω προεισαγωγική δήλωση του βουλεύματος που θέλει να προστατεύσει τον δικαστή ακόμη και όταν η γνώμη του «είναι αντίθετη με τη νομολογία και τη νομική διδασκαλία» ποιον αφορά την πρώην Εισαγγελέα διαφθοράς και τους επίκουρους της ή τα ίδια μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου;

Αναρωτιέμαι επίσης, αν αυτή η πανηγυρική υπεράσπιση του δικαιώματος  του δικαστή να λέει και να κάνει ότι θέλει ακόμη και αν αυτό είναι αντίθετο «με τη νομολογία και τη νομική διδασκαλία» συνάδει με την αρχή του κράτους δικαίου και την ειδικότερη αρχή της ασφάλειας δικαίου που ανήκει στον πυρήνα του Συντάγματος και των ευρωπαϊκών αξιών όπως τις αντιλαμβάνονται το ΔΕΕ και το ΕΔΔΑ;»

«Εκλεκτοί» της κυβέρνησης οι «νεκροθάφτες» της NOVARTIS

Ας δούμε όμως τους δικαστές που προσυπέγραψαν το παραπάνω απαλλακτικό βούλευμα και βεβαίως ας δούμε και τον τρόπο που βρέθηκαν σε αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο που όπως προ είπαμε αμετάκλητα «ενταφίασε» την σκευωρία NOVARTIS.

Έχουμε και λέμε λοιπόν..

Στις 20/07/2022 με κλήρωση συγκροτήθηκε το 5μελές Ανακριτικό Συμβούλιο ως εξής:

Από Άρειο Πάγο: Όλγα Σχετάκη – Μπονάτου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και Πηνελόπη Παρτσαλίδου Κομνηνού.

Από Συμβούλιο Επικρατείας: Δημήτριος Σκαλτσούνης (Αντιπρόεδρος τότε) και Βασίλειος Ανδρουλάκης.

Εισαγγελείς κληρώθηκαν: Βασιλική Θεοδώρου και Βασίλειος Πλείωτας (αναπληρωματικός).

Αναπληρωματικά μέλη ήσαν από Άρειο Πάγο: Παρασκευή Καλαϊτζή και Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου.

Ανακρίτρια ορίσθηκε ως νεότερη η Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου και της θέση της κατέλαβε η Παρασκευή Καλαϊτζή η οποία έγινε και Πρόεδρος του Συμβουλίου λόγω αρχαιότητος.

Ένα χρόνο μετά αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης οι Παρασκευή Καλαϊτζή και η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου.

Από τις 20/07/2020 που κληρώθηκε το παραπάνω συμβούλιο μέχρι τις 30/06/2021 το θέμα το οποίο επρόκειτο να εξετάσει το συμβούλιο αυτό ήταν οι διαφορετικές απόψεις και εισηγήσεις της ανακρίτριας Αλεβιζοπούλου και της εισαγγελέας Θεοδώρου, όπου η εισαγγελέας είχε προτείνει να αφαιρεθεί η προστασία από τους μάρτυρες Σαράφη και Κελέση και η ανακρίτρια Αλεβιζοπούλου δεν συμφωνούσε και εδώ παίχτηκε το εξής σκηνικό…

Την τελευταία μέρα της θητείας της κυρίας Θεοδώρου αλλά και της προέδρου Παρασκευής Καλαϊτζή στο γραφείο του τότε προϊσταμένου της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Βασιλείου Πλειώτα έγινε ο κακός χαμός, γιατί η Θεοδώρου κατέθεσε την πρόταση της στις 15:00 το μεσημέρι στις 30/06 με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεδριάσει το Δικαστικό Συμβούλιο με την υπάρχουσα σύνθεση. Τότε μάλιστα απειλήθηκε λεκτικά ο Βασίλης Πλειώτας και επιπλέον υπήρξε και έντονη διαμαρτυρία της κυρίας Παρτσαλίδου για το γεγονός ότι δεν συνεδρίασε το συγκεκριμένο συμβούλιο για την αφαίρεση ή μη της προστασίας των προ αναφερομένων μαρτύρων.

Το σκηνικό όμως άλλαξε όταν με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου κατόπιν προτάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης κου Τσιάρα, το μέλος Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου  επελέγει ως αντιπρόδερος του Αρέιου Πάγου, ο δε αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης επελέγει ως πρόεδρος.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΜΕΝ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΩΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΝΑ ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΙ ΣΤΟ 5ΜΕΛΕΣ ΑΝΑΚΡΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΚΥΡΙΟΣ ΣΚΑΛΤΣΟΥΝΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΧΘΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ 5ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ.

ΕΤΣΙ , ΛΟΙΠΟΝ, Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ 2021 ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΜΟΡΦΗ:

Πρόεδρος: Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου.

Μέλη: Δημήτριος Σκαλτσούνης , Πηνελόπη Παρτσαλίδου- Κομνηνού, Όλγα Σχετάκη – Μπονάτου και Βασίλειος Ανδρουλάκης.

Το εν λόγω συμβούλιο έχοντας την εισήγηση της εισαγγελέως Θεοδώρου και με δεδομένου ότι δύο μέλη του είχαν προαχθεί  από το επι Νέας Δημοκρατίας Υπουργικό Συμβούλιο, θεωρείτο βέβαιον ότι θα συνηγορούσαν στο να αφαιρεθούν οι κουκούλες από τους προστατευόμενους μάρτυρες που ήταν και αίτημα των πολιτικών προσώπων  ( Α. Σαμαράς, Αδ. Γεωργιάδης , Δ. Αβραμόπουλος , Γ. Στουρνάρας και Α. Λοβέρδος) λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο…

Στις 07/09/2021 με ψήφους 3 προς 2 το Συμβούλιο απεφάνθει ότι δεν βγαίνουν οι κουκούλες από αυτούς και μετέφεραν την αρμοδιότητα στην οικονομική εισαγγελία όπου υπαγόταν πλέον η εισαγγελία διαφθοράς. Έτσι οι δέκα πολιτικοί με έκπληξη διαπίστωσαν με ποιο τρόπο οι επιλεχθέντες και προαχθέντες επι κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δικαστές ενδιαφέρθηκαν για τον επι τέσσερα έτη διασυρμό τους.

Το αίνιγμα Βασίλειος Ανδρουλάκης

Στις 09/09/2019 επί κυβέρνησης ΝΔ με το ΦΕΚ 1549 προάγεται στην θέση του συμβούλου της επικρατείας ο πάρεδρος Βασίλης Ανδρουλάκης.

Ο Βασίλης Ανδρουλάκης υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής του Υπουργείου Δικαιοσύνης επι ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Στην συνέχεια σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος Β. Ανδρουλάκης αποσπάται στην προεδρία της κυβέρνησης, όπου από τον Φεβρουάριου του 2020 ως γνωστόν πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει επιλεγεί η κυρία Κατερίνα Σακελαροπούλου.

Και εδώ συμβαίνει το εξής αξιοσημείωτο.. Ο υπουργός επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης  και ένθερμος υποστηρικτής – κατά πολλούς και εισηγητής για την επιλογή- της κυρίας Σακελαροπούλου  στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας γνωρίζει – δεν ήταν δυνατόν να μην γνωρίζει – την απόσπαση του Βασιλείου Ανδρουλάκη στο προεδρικό μέγαρο.

Συμπέρασμα..  Τρία μέλη που επιλέγησαν επι Νέας Δημοκρατίας και που το ένα μέλος αποσπάστηκε στην προεδρία της Δημοκρατίας που επίσης η πρόεδρος είχε επιλεγεί από την Νέα Δημοκρατία πρώτον δεν βγάζουν τις κουκούλες και στην συνέχεια στις 30/06/2022 ταυτίζονται με την εισήγηση της κυρίας Σχετάκη- Μπονάτου και με την συνδρομή της κυρίας Παρτσαλίδου που είχε ήδη δώσει σημεία γραφής όταν αντέδρασε ένα χρόνο πριν για την καθυστέρηση κατάθεσης της πρότασης της κυρίας Θεοδώρου φτάσαμε στο απόλυτο 5-0 του «ενταφιασμού» της υπόθεσης NOVARTIS.

Βεβαίως ο αντίλογος για τις επιλογές του Υπουργικού Συμβουλίου και τις εισηγήσεις του κυρίου Τσιάρα θα είναι του τύπου «Η προαγωγή έγινε με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με σκοπιμότητα» αλλά προφανώς το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής επί Νέας Δημοκρατίας για την υπόθεση NOVARTIS  δεν έλεγε και πολλά σε αυτούς που ήθελαν να αθωώσουν την κυρία Τουλουπάκη και τον κύριο Παπαγγελόπουλο. Η κυρία Τουλουπάκη αναμένεται να αθωωθεί μετά βαΐων και κλάδων από το ειδικό δικαστήριο και κατά συνέπεια το ίδιο θα γίνει για τον κύριο Παπαγγελόπουλο όσον αφορά την υπόθεση NOVARTIS.

Όλα τα παραπάνω έχουν ήδη γίνει αντικείμενο προπαγάνδας από το ΣΥΡΙΖΑ, όταν μόλις προχθές μιλώντας στην τηλεόραση ο Αλέξης Τσίπρας με πομπώδη τρόπο είπε ότι «Η κυρία Τουλουπάκη αθωώθηκε για την σκευωρία NOVARTIS από δικαστές της επιλογής της Νέας Δημοκρατίας.»  Δηλαδή, με λίγα λόγια ο Όλυμπος (υπόθεση NOVARTIS) εξομοιώθηκε με το λόφος Σκουζέ (τηλεφωνικές παρακολουθήσει). Τώρα στην κυβέρνηση τρέχουν… Ας πρόσεχαν…

Και κάτι τελευταίο, αλλά χαρακτηρηστικό της υπόθεσης ο κύριος Σκαλτσούνης που επι κυβέρνηση ΝΔ είχε επιλεγεί πρόεδρος του ΣΤΕ δύο μέρες μετά την συνταξιοδότηση του επρόκειτο να διοριστεί στην θέση του προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής. Όμως οι φωνές του Άδωνη Γεωργιάδη στον κύριο Τασούλα από την Βουλή έφτασαν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα κατόπιν εντολής του προέδρου Κυριάκου ο κύριος Σκαλτσούνης να μείνει με την υπόσχεση στο χέρι…. Από ποιον άραγε;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα