Εκλογές 2023: Προεκλογική σύγκρουση για τη φορολογία και την οικονομία
ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εντοπίσουν λάθη στις τοποθετήσεις εκπροσώπων των κομμάτων και να αποκτήσουν προεκλογικό πλεονέκτημα
Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στρέφουν τα πυρά τους ο ένας στον άλλο, επιχειρώντας να εντοπίσουν εκφραστικά ή πολιτικά λάθη στις τοποθετήσεις των εκάστοτε εκπροσώπων των τριών κομμάτων σε πάνελ ή κομματικές εκδηλώσεις – για να αποκτήσουν προεκλογικό πλεονέκτημα.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η φορολογία και συνολικά η οικονομία φαίνεται να παίρνει μεγαλύτερη «πίτα» στη συζήτηση πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.
Το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία δεν αφήνει στο απυρόβλητο ούτε το οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αφού δεν θεωρεί ότι έχει κανένα λόγο να δώσει στη Χαριλάου Τρικούπη πόντους, ενώ συνεχίζει την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι υπόλογη στη μία και μόνο στρατηγική που έχει η Πειραιώς μέχρι τις δεύτερες εκλογές, να φτάσει στην αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Από τη μεριά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης που κάνει μετά την ήττα της 21ης Μαΐου, ανέδειξε χθες Τετάρτη μέσω, μάλιστα, της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών, ενώ η Κουμουνδούρου συνεχίζει να μιλάει για μείωση του ΦΠΑ.
Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να απαντήσει στην επίθεση της ΝΔ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κάνει λόγο για «αδιανόητη προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας», ενώ της καταλογίζει «διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων πιο πολύ από ποτέ».
Ταυτόχρονα, η Χαριλάου Τρικούπη έστειλε και μήνυμα προς τα στελέχη της, «δεν πρέπει να κάνουμε άλλα λάθη και να θολώσουμε τη στρατηγική μας στόχευση» σημειώνουν στο ΠΑΣΟΚ.
Η δήλωση για τον ΕΝΦΙΑ που άναψε «φωτιά»
Σκληρή προεκλογική κόντρα ξέσπασε χθες μετά τη δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Στέφανου Παραστατίδη στο Open υπέρ της διατήρησης των άμεσων φόρων. Ο «πράσινος» υποψήφιος βουλευτής ανέφερε: «εμείς πρέπει να αλλάξουμε τον λόγο, άμεσων κι έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν, τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα».
Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».
Ωστόσο, αυτές οι αναφορές του ήταν αρκετές για να βρει την ευκαιρία η ΝΔ να κάνει την επίθεσή της στο ΠΑΣΟΚ για το οικονομικό πρόγραμμα του.
«Μετά από τις κωμικοτραγικές αντιφάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την κοστολόγηση του προγράμματός τους, έφτασαν στο σημείο να το εξαφανίσουν τελείως! Συγκεκριμένα: το πολυσέλιδο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παρουσιάστηκε στις 11/12/2022 και ήταν αναρτημένο μέχρι σήμερα το πρωί. Πλέον, όμως, αντί ακόμη και για αυτό το γενικόλογο πρόγραμμα, οι πολίτες μπορούν να βρουν ένα τετρασέλιδο με συνθήματα, χωρίς καμία ανάλυση, καμία εξειδίκευση, καμία κοστολόγηση!», επισήμανε σε ανάρτησή του ο Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.
«Πουθενά»
Το ΠΑΣΟΚ μετά τη δήλωση Παραστατίδη έκανε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι «πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση.
Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά».
Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση από την Πολίχνη όπου βρέθηκε τονίζοντας ότι: «τα 2/3 των φορολογικών εσόδων προέρχονται από έμμεσους φόρους, που πλήττουν τους πιο φτωχούς Έλληνες και τη μεσαία τάξη», ενώ άνοιξε το ζήτημα της Υγείας και της Παιδείας.
Απευθυνόμενος στη ΝΔ, αναρωτήθηκε: «Πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όταν υπάρχουν οι λίστες της ντροπής στα χειρουργεία; Πώς είναι δυνατόν να μη στηρίζουν τη δημόσια Παιδεία, όταν τα παιδιά μας θέλουν καλύτερες υπηρεσίες και περισσότερα εφόδια για να αντέξουν τις σημερινές δύσκολες συνθήκες;».
Για τη φορολογία των υπερκερδών
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στον ΣΚΑΪ, η Πόπη Τσαπανίδου προχώρησε στην προαναγγελία επιβολής έκτακτου φόρου στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων κατά τις πρώτες 50 ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση που επικρατήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για το πρόγραμμα των πρώτων 50 ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε σε «κινήσεις που έχουν εξαγγελθεί» από τον Αλέξη Τσίπρα με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ενώ στην ερώτηση πού θα βρεθούν τα χρήματα απάντησε «υπάρχει μια έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων».
«Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολογία στις επιχειρήσεις στις πρώτες 50 ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σημαίνει φυγή επενδύσεων» απάντησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος.
Στη συνέχεια η κ. Τσαπανίδου εξέδωσε και ανακοίνωση για αυτή τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας.
Η ΝΔ υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα της κάλπης στις 25 Ιούνη».
Για τους μισθούς
Ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία του στη Νίκαια μίλησε τόσο για την αύξηση των μισθών, όσο και για τη μείωση του ΦΠΑ, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Μάλιστα, επισήμανε ότι παρά το ότι είχε ψηφιστεί το μνημόνιο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε «αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, επιβολή προστίμων στις τράπεζες που παραβίαζαν το ωράριο, αναγέννηση του ΣΕΠΕ, προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για τους αόρατους και επισφαλείς εργαζόμενους – όπως στην περίπτωση των κούριερ».
«Η δική μας αντίληψη για την ανάπτυξη δεν προϋποθέτει ανθρωποθυσίες», υπογράμμισε, λέγοντας πως στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ «η λέξη ανάπτυξη είναι συνώνυμη με τους κανόνες, με τα δικαιώματα, με τη δικαιοσύνη, με τη βασική αρχή ότι ο πλούτος πρέπει να μοιράζεται και να τον απολαμβάνουν όλοι οι παραγωγοί του».
Για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε «ακόμα και μηδενισμό του σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και οι παιδικές τροφές», αλλά και μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.
«Τα αυγά και τα πασχάλια»
Στην οικονομία είχε αναφερθεί από την Κρήτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είπε: «Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν χάσει τα αυγά και τα πασχάλια και, τη μία μέρα, μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα, μας λένε κάτι διαφορετικό»
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι: «Ξέρετε, οι αντίπαλοί μας ήταν πολύ υπερήφανοι για μία διαπραγμάτευση που έκαναν. Πήγαν, λέει, στις Βρυξέλλες το 2015, διαπραγματεύτηκαν 17 ώρες, γύρισαν πίσω και μας φόρτωσαν ένα μνημόνιο που μας στοίχισε 100 δισεκατομμύρια.
Και εγώ πήγα στις Βρυξέλλες. Διαπραγματεύτηκα το καλοκαίρι του 2020 εν μέσω της πανδημίας, πέντε μέρες, όχι 17 ώρες. Και αυτό το οποίο έφερα πίσω στη χώρα είναι 31 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Η σύγκρουση συνεχίζεται στα πάνελ
Η χθεσινή σύγκρουση για τη φορολογία και την οικονομία συνεχίστηκε και σήμερα στο MEGA, όπου βγήκαν τα «μαχαίρια» ανάμεσα σε υποψήφιους βουλευτές των τριών κομμάτων, στην Άννα Καραμανλή από τη ΝΔ, τον Θανάση Θεοχαρόπουλο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, ο τελευταίος έκανε λόγο για «μονταζιέρα» της ΝΔ, ενώ η Άννα Καραμανλή επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Γίνεται διαγωνισμός ποιος θα φορολογήσει περισσότερο».
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη δική του μεριά τόνισε ότι η μοναδική φορολογία στην οποία θα προχωρήσει το κόμμα είναι εκείνη των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των διυλιστηρίων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι τράπεζες.